TKO ĆE DOBITI NAGRADE?

Predviđanja za Oscara – Spielberg, 'Argo' i Disney

21.02.2013 u 15:34

Bionic
Reading

Ni deset Nostradamusa ne može točno predvidjeti ovogodišnje dobitnike Oscara – ali to ne znači da ne može pokušati. Ovako nekako izgledaju najpopularnija predviđanja

Hoće li i ove godine Spielberg otići kući sa smiješkom na licu i Oscarom u ruci, staviti ga na policu uz one koje je već dobio za 'Schindlera' i 'Ryana' te potvrditi većinu predviđanja koja se vrte oko njegovog imena, makar nitko nije pretjerano siguran u ni u što, posebno kada je kategorija redatelja u pitanju?

Tko to zna, možda nas Akademija ponovo iznenadi pa Kathryn Bigelow opet postane žena koja je pobijedila testosteron, Tarantino ostane zapamćen kao frik koji je potukao sustav ili David O'Russell konačno naplati propušteno za 'The Fighter' – ali činjenica jest da nas Ben Affleck ne može iznenaditi ni da hoće, jer uopće nije nominiran za 'Argo', iako je za režiju istog dobio nagradu američke redateljske udruge!

Nekada su upravo nagrade Directors Guild of America, Producers Guild of America i British Academy of Film and Television, kao i one podijeljene na Zlatnim globusima, bile savršeni orijentir za sve koji se žele praviti pametni ili okrenuti pokoju kunu na kladionici, no kako se ove godine u organizacijskim i nominacijskim pitanjima organizatori pojedinih dodjela baš i nisu koordinirali, ostaje malo toga za što se prosječni prorok može uhvatiti.

No ako nam je koristiti povijest kao učiteljicu i kompas za razvoj budućnosti, Oscar za najboljeg redatelja dobit će ili Spielberg za 'Lincolna' ili Ang Lee za 'Pijev život', iz jednostavnog razloga što su bili na listi DGA-ovih favorita, odmah iza Afflecka. Haneke nema neke šanse, ali Oscar za najbolji film na stranom jeziku mu ne gine.


Affleck se možda zadovolji proglašenjem 'Arga' za najbolji film – teorija kaže da je upravo zato Spielberg dobio 12 nominacija, spreman izgubiti priznanje u 'glavnoj kategoriji', no isto tako spreman zadovoljiti se Oscarom za režiju i još ponešto (tehničke kategorije, gluma, adaptacija...). Na kraju krajeva, svi znamo koliko Hollywood voli filmove o samom sebi – nakon 'Umjetnika', 'Argo' je savršena podloga za ego trip.

Ipak, samo tri naslova u povijesti dobila su Oscara za najbolji film, a da nije bio popraćen priznanjem za režiju ('Vozeći Miss Daisy' kao najnoviji primjer) – 'Argo' bi mogao biti četvrti, ako imamo na umu sve druge nagrade koje je pobrao prije Oscara. A ako se Akademija ipak ne odluči pridružiti četvrtog klubu iznimaka, najveći broj filmskih komentatora slaže se da će najbolji film biti ili 'Lincoln' ili 'Pijev život' ili 'U dobru i u zlu'. 'Zvijeri južnih divljina' nitko ne spominje.

Daniel Day-Lewis bit će najbolji glumac, osim ako netko ne odluči da je i ovog puta gluma osobe s mentalnim poremećajem (Bradley Cooper) veći pothvat od 'skidanja' povijesne ličnosti. U kategoriji najbolje glumice, za očekivati je da će starost pobijediti mladost (Emmanuelle Riva za 'Ljubav', a ne Quvenzhane Wallis za 'Zvijeri južnih divljina'), iako bi i Jennifer Lawrence ('U dobru i u zlu') mogla imati šanse.

Uzmemo li ponovo dodjele nagrada koje su prethodile Oscarima kao orijentir, situacija sa sporednim glumcima još je zapetljanija, jer svatko je dobio ponešto – Tommy Lee Jones ('Lincoln') je osvojio SAG, Philip Seymour Hoffman ('The Master') Critics Choice, Christoph Waltz ('Django') Zlatni globus, a De Niro ('U dobru i u zlu') i Alan Arkin ('Argo') mogli bi osvojiti Oscara. Vrlo moguće da će to biti baš De Niro, koji bi tako otišao kući s trećim zlatnim kipićem u karijeri, kao i Day-Lewis. U kategoriji sporednih glumica, Anne Hathaway bi mogla spasiti obraz 'Jadnika' na dodjeli, osim ako 'Lincoln' ne bude u potpunoj ofenzivi pa nagradu ne uzme Sally Field

Tarantino bi mogao slaviti još jednu nagradu za scenarij, dokumentarac 'Searching For Sugar Man' mogao bi nastaviti svoj uspjeh već dokazan na dodjelama i blagajnama, a u kategoriji dugometražnog animiranog filma nagrada će svakako otići Disneyju, samo je pitanje hoće li mu slavlje donijeti 'Frankenweenie', 'Merida hrabra' ili 'Krš i lom'.