SHIRA U'TFILA

Sefardska muzika Balkana i Sjeverne Afrike u Muzeju Mimara

25.11.2013 u 15:34

Bionic
Reading

Shira U'tfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvedbom sefardske glazbe Balkana, Mediterana i Bliskog istoka. Inspiraciju pronalazi u bogatstvu balkanske, židovsko-španjolske, otomansko-turske i arapske glazbene tradicije. Grupa strastveno kombinira tradicionalnu glazbu, fusion i improvizacije, kreirajući jedinstven zvuk modernim pristupom povijesnom nasljeđu

Osnivač, glazbenik i kompozitor Stefan Sablić ujedno je i priznati kazališni redatelj koji je režirao brojne kazališne produkcije i sudjelovao u raznim međunarodnim festivalima i nastupima. Vokal Ivana Munđa, kanun Elad Gabbay - jedan od vodećih kanun svirača u Izraelu koji danas nastupa diljem svijeta s raznim glazbenicima kao što su Yair Dalal, David Menahem, Haim Look i mnogi drugi, Filip Krumes – violinist koji veoma pažljivo i ispravno pristupa tretiranju tradicionalne muzike, zahvaljujući tome što se u mladosti umjetnički razvijao pod mentorstvom svog oca Ernesta Krumesa, Sinan Aćifović na klarinetu, profesionalnu karijeru započeo je s bendom Earth Wheel Sky s kojim je proputovao cijeli svijet, član Beogradske filharmonije Srđan Đorđević na kontabasu te Akash Bhatt - darabuka, bendir, cajon, čine sastav ovog svestranog i nadasve zanimljivog benda.

Shira U'tfila je dosad nastupao širom svijeta, uključujući i poznate koncertne dvorane Koncertgebouw (Amsterdam), Bozar (Bruxelles), Bela Bartok (Budimpešta), a sudjelovala je i na brojnim festivalima: Balkan Trafik Festival (Bruxelles), Printemps Sefarade (Geneva), Simha Festival (Wroclav). Godine 2009. osvojili su u Amsterdamu prestižnu nagradu RASA za najbolju world music grupu, dok je album 'Biviendo en kantando' svrstan u Top of the World selekciju CD izdanja prestižnog britanskog magazina Songlines. U njihovom nastupu možete večeras uživati u prostorima Muzeja Mimara.

Shira U'tfila - 'En Tiyera Ayena Soy Aki'

Sutrašnji dan rezervirajte za jazz, u prostoru Maxi puba na Borongaju, u kojem nastupa jedan od najbolji klarinetista današnjice - Helmut Eisel uz Stefana Engelmanna na kontrabasu i od prošle godine publici poznatog Almira Meškovića na harmonici. Ovaj dinamični trio izvest će program pod nazivom 'Klezmer in the Air', spoj klezmera i jazza koji nikako ne smijete propustiti!

Jedinstveno putovanje Helmuta Eisela od svijeta matematike do svijeta glazbe, od Njemačke do Izraela, od klasike do klezmera, počelo je u Njemačkoj 1985. godine kada je završio studij matematike i radio kao poslovni konzultant. No tih je dana čuveni klarinetist Giora Feidman (publici poznat s prošlogodišnjeg Tjedna Izraela) održavao master classove u Njemačkoj, a Helmut je odlučio oprobati se i učestvovati u njima.

Ubrzo je sa svojim velikim talentom postao asistent Giori Feidmanu i odustao je od poslovne karijere konzultanta u potpunosti se posvetivši glazbi! Od 1993. godine vodi radionice 'Klezmer improvizacije' u Njemačkoj i Izraelu, a osnovao je i nekoliko orkestara i glazbenih sastava: Helmut Eisel Clarinet Funtet, Clarinet Stories (duo), Helmut Eisel and Band (kvintet) te Helmut Eisel and JEM (trio). Čest je gost svjetskih i europskih pozornica, a u Izraelu je nagrađen od strane Izraelske glazbene udruge za izniman doprinos u očuvanju i promoviranju klezmera. Kao vrsni kompozitor i izvođač koji, poput Giore Feidmana, pomiče granice, Helmut Eisel dostojan je nasljednik svih velikih glazbenika, kako u klasici, tako i u jazzu i klezmeru. Svaki od njegovih nastupa je jedinstven, njegova neograničena sposobnost improvizacije uvijek ga vodi ka novom zvuku, harmi i emociji koja dotiče dušu publike. Njegovi prsti klize po klarinetu dok suptilan zrak struji od skoro nečujnog tona do glasnog urlika… to je moć glazbe Helmuta Eisela koja publiku uvijek ostavi bez daha! Helmut Eisel ne svira klezmer, on je klezmer.

Helmut Eisel & JEM - 'Nigun for Niki'

Ulaznice za sva događanja u prodaji su putem sustava entrio.hr, a više informacija o rasporedu, lokacijama i cijenama ulaznica možete pronaći na web stranici tjedan-izraela.org