'DRUGI SUSRET'

Srušio mu avion pa su postali najbolji prijatelji

04.11.2012 u 21:15

Bionic
Reading

U Beogradu je, nakon New Yorka i Washingtona, premijerno prikazan dokumentarni film 'Drugi susret' koji govori o drugom susretu američkog pilota Dalea Zelka i pukovnika jugoslavenske vojske Zoltana Danija čija jedinica je srušila Zelkov avion, objavljeno je u Dnevniku HTV-a

Prije trinaest godina Dale Zelko i Zoltan Dani bili su neprijatelji i gledali su se preko nišana, štoviše, Zoltanova jedinica srušila je Daleov zrakoplov. Taj prvi susret dogodio se preko radara. Američki pilot na sreću je preživio pad te je skriven u potoku dočekao pomoć.

Nakon nemilog događaja Dale se vratio u Ameriku i napustio vojsku, a Zoltan je otvorio pekaru. I sve bi ostalo na tome da Zoltanov sin nije došao na ideju koja će se pretočiti u dokumentarni film i prijateljstvo koje je obišlo svijet.

Dvanaest godina nakon nemilog događaja Dale i Zoltan su se, na ideju Danija mlađeg, odlučili upoznati te su nekadašnji neprijatelji postali najbolji prijatelji.

'Prvi put kad sam došao u Srbiju bio sam nepozvan. Ispaljivali su rekete na mene. Ali Zoltan mi je poručio da sam ovog puta pozvan i da neće biti raketa', izjavio je Dale Zelko na beogradskoj premijeri filma 'Drugi susret', a prenio HTV-ov Dnevnik.

O samom druženju i snimanju Zelko je prije srpske premijere izjavio: 'Bilo je to neopisivo lijepo iskustvo, van svih mojih očekivanja. Iskustvo koje mi je zgrabilo srce i koje će ga držati srdačno do kraja mog života. To je blagoslovljeno putovanje koje se nastavlja – putovanje na kojem smo svi mi na ovom svijetu zajedno', naveo je Zelko

Dale i Zoltan

'U ovaj projekt uloženo je pet godina rada i života svih triju obitelji, Zoltanove, Daleove i moje, jer su nas spojile iste vrijednosti u koje vjerujemo – obitelj, mir i želja da se pokaže da nada i humanost još uvijek nisu ugašeni u jurnjavi za drugim sistemima vrijednosti. Zato i želim da ovaj film vidi što više ljudi različitih struktura, ne samo u Srbiji i u SAD, već i u cijelom svijetu, jer je poruka univerzalna i vanvremenska', izjavio je redatelj i producent filma Željko Mirković prije srpske premijere.

''Drugi susret' je film o humanosti i nadi. I nadam se da će njegova topla poruka dospjeti do ljudskih duša', dodao je Mirković.

'Kad bismo uspjeli zaraziti cijeli svijet osjećajem prijateljstva koje mi dijelimo, mislim da ratova više ne bi ni bilo', zaključio je Zoltan