16. - 24. KOLOVOZA

Sve je spremno za 19. Sarajevo Film Festival

13.08.2013 u 14:50

  • +6

Novinarska konferencija uoči 19. Sarajevo Film Festivala

Izvor: tportal.hr / Autor: Dario Gušić

Bionic
Reading

Dolazak na 19. Sarajevo Film Festival, do čijeg početka je ostalo još tri dana, potvrdio je i holivudski glumac Armand Assante, rekao je na tiskovnoj konferenciji direktor SFF-a Mirsad Purivatra

'Polako se približavamo otvaranju SFF-a. Radujemo se da će u petak krenuti prve projekcije, kao i to da vlada velik interes za filmove koji će biti prikazani u okviru SFF-a', naglasio je Purivatra

Da se u Sarajevu uvelike osjeća festivalska atmosfera, govori i činjenica da se posljednje pripreme za najveću regionalnu filmsku smotru realiziraju po planu na svim festivalskim lokacijama.

Uređenje centralnog trga ispred Narodnog pozorišta Sarajevo koji je središnje mjesto festivalskih događanja privodi se kraju, uskoro se očekuje i postavljanje crvenog tepiha, a osnovna konstrukcija na trgu već je formirana.

U prostoru Ljetnog kina !hej, popularnom Metalcu, gdje se odvijaju projekcije programa Open Air, veliko platno već je postavljeno, a u narednim danima počet će uređenje otvorenog kina Vatrogasac te otvorenog kina smještenog u dvorištu FIS-a gdje će biti prikazani filmovi programa Laško Summer Nights.

Direktor SFF-a naglasio je da je interes publike za ulaznice velik te da je najviše u fokusu film kojim započinje sarajevska filmska smotra 'Epizoda u životu berača željeza' bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića, a slijede ga 'Blue Jasmine' Woodyja Allena, palestinski film 'Omar' te indijsko ostvarenje 'Lunchbox'.


Kada je u pitanju sigurnosna situacija za festivalskih dana, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić kazao je kako će MUP učiniti sve da festivalski dani proteknu u najboljem redu.

On je istaknuo da će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uoči početka Festivala izvršiti KDZ pregled svih 11 lokacija na kojima će biti organizirane filmske projekcije te potom održavanje daljnje sigurnosti predati uposlenicima zaštitarske službe Securitas.

'Već smo održali niz radnih sastanaka s ovom zaštitarskom službom i predstavnicima Festivala da bi se osigurala sigurnost svih posjetilaca. Tijekom Festivala u gradu će biti poduzete šire mjere sigurnosti i pojačane policijske kontrole, a na ulicama će biti i određeni broj policajaca u civilu', kazao je Nefić.