SAPUNICA IZ 80-IH

U terminu Potjere na HTV-u kreće - Dinastija!

11.06.2015 u 13:50

Bionic
Reading

Američka serija 'Dinastija' koja je obilježila osamdesete godine prošlog stoljeća najpopularnija je sapunica na svijetu. Tjedno ju je pratilo više od 150 milijuna gledatelja diljem svijeta, a ogromnu popularnost postigla je i u tadašnjoj Jugoslaviji. Više od 25 godina nakon što je emitirana zadnja epizoda, serija se ponovno vraća na naše male ekrane, a prikazivat će je HTV na svom prvom programu u terminu prije središnjeg Dnevnika

Najpopularnija američka sapunica 'Dinastija' opet se vraća u hrvatske domove! Počet će se prikazivati 22. lipnja u 18.10 na HTV 1 umjesto kviza 'Potjera' koji ide na ljetnu pauzu.

S državne televizije zasad ne mogu precizirati koliko će se točno sezona 'Dinastije' emitirati i hoće li prikazati cijelu seriju. Navodno su otkupljene četiri sezone.

Serija je snimana od 1981. do 1989., a 217 epizoda o životima naftaške obitelji Carrington emitiralo se na američkoj televiziji ABC.

Kod nas je 'Dinastiju' jednom tjedno u udarnom terminu u 21 sat prikazivala tadašnja televizija Zagreb, a o njenoj popularnosti svjedoče nevjerojatni podaci gledanosti jer su u to vrijeme ulice bivše Jugoslavije bile doslovno prazne pa je serija s vremenom postala pravi kulturološki fenomen.

Iako je sličnu popularnost kasnije doživjela 'Santa Barbara', nijedna serija nije imala ni približno sličnu gledanost. Jutarnje kave započinjale su pričama o Alexis (Joan Collins) i Krystle (Linda Evans) te njihovim svađama koje su obilježile 'Dinastiju'.

U seriji se prvi put progovorilo o homoseksualnosti i plastičnim operacijama, a zanimljiva i na trenutke šokantna radnja te raskošni interijeri i glamurozna odjeća bili su pravi mamac za više od 150 milijuna gledatelja diljem svijeta.

Glumac John Forsythe koji je utjelovio naftaša Blakea Carringtona umro je 2010. u 92. godini nakon što se dugo borio s rakom. Lindi Evans danas su 72., a Joan Collins 82. godine.

Inače, 'Dinastiju' je prije desetak godina u popodnevnom terminu na svom programu reprizirala Nova TV, no ubrzo ju je iz neobjašnjivih razloga skinula s programa pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li se serija do zadnje epizode zadržati na HTV-u.