SJAJAN KOMIČAR

Uloge po kojima ćemo pamtiti Boru Todorovića

07.07.2014 u 13:37

Bionic
Reading

Preminuo je slavni srpski glumac Bora Todorović kojega ćemo se zauvijek sjećati po sjajnim ulogama u brojnim filmovima i TV serijama u kojima je do izražaja dolazio njegov sjajan komičarski talent

Rođen je u učiteljskoj obitelji u Beogradu 5. studenoga 1930., a glumu je studirao u klasi s Ljubom Tadićem. Brat je slavne glumice Mire Stupice i otac glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović. Dio karijere proveo je u HNK Zagreb, a osim po brojnim kazališnim ulogama, publika ga se osobito sjeća po filmskim i televizijskim rolama.
Prisjetili smo se njegovih najpamtljivijih uloga:

Balkanski špijun

U kultnoj komediji Dušana Kovačevića Bora Todorović tumači lik Petra Markova Jakovljevića, povratnika iz Pariza koji planira otvoriti krojački salon, kojeg progoni njegov stanodavac Ilija Čvorović (Danilo Bata Stojković) uvjeren da se radi o 'protudržavnom elementu'. Urnebesno!


Maratonci trče počasni krug
Jedan od najboljih filmova bivše Jugoslavije crna je komedija Slobodana Šijana prema scenariju (i drami) Dušana Kovačevića. Bora Todorović u njemu igra vlasnika malog kina Đenku, koji snima jedan provokativni film, ali i strada nesretnim slučajem.


Profesionalac

Još jedna suradnja Dušana Kovačevića i Bore Todorovića uvrštena je i na festival u Cannesu. Todorović glumi Luku, bivšeg agenta tajne službe, danas taksista koji iznenada dolazi u ured jednog uglednog sveučilišnog profesora, pisca i Miloševićeva oponenta…

Balkan ekspres
U filmu Branka Baletića Bora Todorović, zajedno s Draganom Nikolićem i Tanjom Bošković, glumi grupicu sitnih kriminalaca koji se pokušavaju dokopati nekakve zarade u okupiranoj Srbiji u Drugom svjetskom ratu.


Dom za vješanje
U jednom od najpoznatijih filmova Emira Kusturice Bora Todorović glumio je ulogu romskog 'šeika' Ahmeda.


Vruć vetar

U jednoj od najpopularnijih TV serija 80-ih Bora Todorović igrao je najboljeg prijatelja i poslovnog partnera glavnog junaka Šurde (Ljubiša Samardžić) koji se doseli u Beograd kako bi ispunio svoj 'jugoslavenski san'.