blog pedaliranje

Bicikliranje pa kupanje na jednoj od četiri rijeke: Ima li boljeg recepta za bablje ljeto?

Dražen Breitenfeld
Dražen Breitenfeld
Više o autoru

Bionic
Reading

Bike sezona uz Mrežnicu, Kupu, Koranu ili Dobru kao da je naručena za ovaj vikend. Malo pedaliranja, pa malo otkrivanja bisera poput Mrežnice i njenih slatkih sedrenih slapova ili izleta do obližnjeg vrha Vinice. Kako god, bablje ljeto na biciklu može početi, a kako je još vruće, stignete i zaroniti u neku od četiri zelene rijeke oko Duge Rese, Bosiljeva ili Novigrada na Dobri

Ljeto se nastavlja i u rujnu, a sezona bicikliranja i uopće boravka vani ipak je ugodnija kada je toplo: vožnje se mogu i otegnuti, povezati s kupanjem ili nekom drugom aktivnošću na vodi, a oni željni avanturizma stignu još na vikend kampiranje, glamping ili krenuti u otkrivanje četiri rijeke na biciklu. Kupa, Dobra, Korana i Mrežnica okružile su slikovit kraj oko Duge Rese, Bosiljeva, Generalskog Stola, Novigrada na Dobri i Barilovića. Cikloturizam kao trend putovanja postao je i stil života. Prijeći pedesetak ili više kilometara u danu nije neki problem. Potreban je samo dobar bicikl ili, još bolje, onaj električni - ne brinite, oznojit ćete se i na jednom i na drugom. Ebike će vas povući da prijeđete i vidite više, pa je samim time i doživljaj veći. Turističko područje 'Četiri rijeke' raznim projektima nastoji popularizirati vožnju na biciklu. Tako projekt 'Otkrij četiri rijeke na biciklu' ima cilj pokazati sve ljepote tog područja, pa i ostalu turističku ponudu. Tako možete jahati ili kanuirati, ali navratiti u OPG Grgurić u Dvorjancima, gdje će vas dočekati ljubazni domaćini Vesna i Mijo Grgurić pa provesti kroz svoje izletište, upoznati s pčelama te njihovim radom i životom.

Duga Resa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Iz Duge Rese krenuo sam desnom obalom uzvodno prema Belavićima, pet kilometara, možda i manje, ali je to potrajalo jer je puno kupališta, poznatih slapića, ostataka kamenih mlinica... Bućnuti se svakako morate jer ne možete odoljeti, a prilazi rijeci su sasvim ok, voda bistra, mirna i, što je najvažnije, topla - oko 25 celzijevaca. Navratio sam, usudio bih se reći, u luksuzni kamp Slapić, a po smiješku domaćina vidim da je sezona bila dobra - i bolja nego lani, kažu.

'Imali smo petsto gostiju dnevno u kampu i nismo mogli vikendom primati vanjske goste, no sada smo otvoreni za sve posjetitelje i subotom i nedjeljom, pa mogu doći na kupanje i koristiti resurse našeg restorana ili jednostavno doći na piće ili kavu', kažu.

Krećem dalje, u planu je posjetiti još nekoliko robinzonskih točaka, možda neću baš jahati, ali ću kušati malo meda ili, još bolje, finih kolača s medom. Dan leti, a bogme i kilometri. Kada se osmisli dobar izlet, ima svega pomalo. Doduše, nije bilo teško složiti riječni bike itinerer, nametao se sam od sebe. Primijetio sam da su na kupalištima postavljene kabine za presvlačenje, kao na moru, pa i Mrežnica je rivijera koja to zaslužuje. Isto tako, na sve veće zelene plaže i kod ostalih pružatelja usluga u turizmu bit će postavljeni stalci za parkiranje bicikala.

Skrivena mjesta uz Mrežnicu

Cesta prema Generalskom Stolu nije bila prometna, pa je tih petnaestak kilometara vožnje besprijekorno prošlo. S obzirom na to da sam koristio male putove koji se kod Zvečaja spuštaju do Mrežnice, tako sam se odmaknuo s glavnog puta. Baš se lijepo voziti i uz livade, a potom zaviriti do nekog skrivenog mjesta uz Mrežnicu. Takva su najljepša, nema puno ljudi, ni auta, iako su brojna vikend naselja fora, a tamo ni njih nema. Baš je sve prirodno i netaknuto. Još jednu takvu lokaciju uvijek obiđem kod Generalskog Stola. Ide se kroz mjesto i preko željezničke pruge, ali malo prije mosta skrene se desno po šumskom makadamu prema još jednoj tajni Mrežnice, širokom slapu, a bogme i sama rijeka je ondje velika kao jezero. Put me vodi dalje prema rijeci Dobri, pa se vraćam prema Generalskom Stolu do ceste koja povezuje Dugu Resu i Josipdol te je prelazim i idem prema Lešću i Dobri. Super je stari kameni most preko Dobre, treba sići uz njega, uz cesticu pored. Prešao sam već dobrih tridesetak kilometara, naravno da je vruće, a na biciklu uvijek malo puše, ali dosta zastajkujem, pa odmah zakipim. U Lešću, koje je blizu, rade toplice i caffe bar, pa tko ne bi baš u rijeku, može na bazen. I rijeka Dobra je odmah pored i isto tako jedan od njenih lijepih slapova.

Dobra, Mrežnica, Kupa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Ova cesta prema Bosiljevu baš je za bicikliranje - široka je, vožnja je ugodna, a ima i hlada kada se ide kroz šumski dio. Malo prije Bosiljeva obavezno treba skrenuti lijevo. Vrijedi obići jedan od najljepših dvoraca Frankopana. Zapušten je, ali i dalje divan i romantičan te kao nijedan drugi može vas vratiti u davnu prošlost, pogotovo kada se prisjetite kostimiranih priča, recitala i pjesama živopisnih Frankopana s njihovih dvoraca i utvrda, kamenih mostova i rijeka. Tko zna, možda nas opet iznenadi ekipa glumaca s dvorca na nekom od putovanja na biciklu. Zadnja točka prije povrataka u Dugu Resu baš će biti fascinantna frankopanska utvrda i čudesni most na Dobri. No prije toga malo produljujem putovanje jer sam na nekoliko kilometara do Kupe i kupališta u mjestu Klanac. Tamo je super restoran, a i caffe i trgovina. Tako da ne brinite ako nešto usfali, rješivo je, zapravo cijelim putem radi mnogo lokala. Prije kraja bike izleta proći ćete kroz Jarče Polje, a odande do Bosiljeva bolje je ići lokalnom, malo brdovitom cesticom. U Jarče Polju je kultni motel i restoran Dobra, a njega se mnogi prisjete zbog nekadašnjih putovanja s mora starom riječkom cestom. Sve skupa, do polazišta u Dugoj Resi prošao sam skoro šezdeset kilometara, što je idealno za prve rujanske dane, baš lijep izlet i doživljaj. Može se proći i kraće i brže, ali najljepše je kao jednodnevni bike izlet ili vikend, zašto ne?

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.