BLOG: PEDALIRANJE

U Novu na biciklu uz ledeni šampanjac

08.01.2017 u 09:00

Bionic
Reading

Boravak na otvorenom bio je ovih dana veliki izazov za sve. Pogotovo ako uz polarne uvjete pokušavaš biti na svojim uobičajenim ili nekim novim rutama, prkoseći hladnoći, inju, snijegu ili ledu. Mnogi biciklisti, hodači i trkači u blagdanske dane bili su ranoranioci i već s prvim zrakama sunca javljali se preko društvenih mreža s planinskih vrhova, jezera i smrznutih šumskih puteljaka. Naš bloger također se nije dao smesti i odlučio je u Novu godinu ući na biciklu s čašom šampanjca na najsjevernijoj točki u Hrvatskoj. Međimursko mjestašce Žabnik kraj Mure poslužilo je za novi bike početak i prvu vožnju

Tridesetak kilometara i sat i pol provedenih na biciklu, to je bio pravi potez. Shvatio sam da je tako kada se zubato sunce malo opustilo i oko podneva me na brežuljcima i ugrijalo. Ovih dana puno smo toga doživjeli i proživjeli, pa i da na istom mjestu razlika u temperaturi može biti i desetak stupnjeva, ovisno jeste li uz snijeg ili na sunčanoj strani obronka. Na biciklu vrijedi pravilo da je sat ili dva optimalno vrijeme vožnje. Potom se treba okrijepiti ili ugrijati. S obzirom na to da sam imao dosta zaustavljanja putem zbog fotografiranja i čestitara koje sam sretao, bilo mi je to dovoljno za prvu rutu u ovoj godini.

Nekoliko gutljaja hladnog šampanjca mi je iskreno i prijalo na uvijek veseloj Muri. Pa i pri ovoj zimi. Stari ploveći mlin također je uzeo odmor, kao svi mi. U tijeku su uređenje i obnova još jedinog plovećeg murskog mlina pa će dio tog objekta koji pada u red tradicijske graditeljske baštine zasjati u još većem sjaju. Sada je dio mlina na privremenom suhom doku, no kolo mlina već će s prvim vjesnicima proljeće ploviti Murom i uveseljavati turiste i posjetitelje. Naravno, kada nešto kilometara vozite pa si još složite mali party na Muri, odmah je manje hladno.

Vožnju kroz mjesto Sveti Martin nastavljam prema bregima. To mi je bio odličan potez jer sam se prvo još dodatno ugrijao i samo na stotinjak metara nadmorske visine činilo mi se kao da mi je već vruće, a ne samo toplije. To mi je omogućilo da malo zastanem i zavirim u vinograde. Jer već za koji tjedan ovdje će se tradicionalno slaviti Vincekovo. Pohodi se, doduše, pješački, ali dolazi i sve više biciklista. Sveti Vinko je zaštitnik vinogradara i baš na ovom području oko Murskog Središća najveći je takav pohod u Hrvatskoj. Sve se to začini dobrom kapljicom i obilaskom vinorodnih brežuljaka, druženjem i plesom. Ujedno je to prilika za upoznavanje povijesne osobitosti gornjeg Međimurja. Ja sam, doduše, malo uranio i obišao mladice koje mi se čine kao da samo čekaju znak Vinka i koji plus na termometru da izrastu i rode kvalitetnim urodom.

A upravo su međimurska vina dobar mamac za posjetitelje. Nema turističkog objekta u kojem se ne mogu kušati. Potencijal međimurskih poljoprivrednika već je prepoznat i nadaleko se čuje za ovdašnje autohtone proizvode. Meso z tiblice širom je otvorilo vrata enogastronomske prepoznatljivosti. Uskoro se popisu zaštićenih proizvoda pridružuju bučino ulje i belički krumpir. Uz vinare, bogatstva Međimurja su i brojna obiteljska gospodarstva te turistička ponuda. Međimurje treba posjetiti i obići. Nije bez razloga ta regija Europska destinacija izvrsnosti, a općina Sveti Martin nositelj priznanja Zlatni cvijet. Njegovanje tradicije i običaja moto je Međimurja. Cikloturisti su također dobrodošli gosti i odavno prepoznati kao turisti na biciklu koji vole Međimurje, ali i ono njih. Mnoge rute, lijepe i lagane, privlačne su mnogim biciklistima. Posebno obiteljima s djecom kojima se nude razne mogućnosti za aktivni odmor i razonodu.

Toplice Sveti Martin postale su sjecište ponude ovog kraja. Tako se lokalni proizvodi nude na meniju hotela. Pije se sok ovdašnjih proizvođača, čije se plantaže jabuka mogu vidjeti netom prije dolaska u hotel. Konzumira se povrće s polja uz koja se, na primjer, vozite biciklom. Piju se vina domaćih proizvođača. Vrlo su fora međimurske večeri na kojima su gosti upravo mještani čije proizvode jedete ili pijete. S njima možete razgovarati i upoznati ih. Čuti neki njihov savjet ili ponešto naučiti. Tako sam i ja imao priliku saznati sve o međimurskim vinima, a od vinara Jakopića naučiti što je Žuti muškat, koji je odlično prijao uz prigodni novogodišnji meni. Taj žuti vinski zavodnik, kako ga još zovu, smatra se malo otkačenim vinom. Baš je u meni probudilo takve misli. Peti element vrlo je ozbiljno i prestižno vino.

Snježni meni nešto je baš za ove dane. Uključuje krem juhu od buče, trgance s biftekom u umaku od gljiva, miješanu salatu i posebnu Falat tortu. No nije ponuda samo u gastro ili wellness doživljaju, treba obići i okolicu. Možete prošetati do farme jelena ili obližnjeg OPG-a Hažić na čašu domaćeg soka ili saznati sve o proizvodnji vina uz degustaciju. Za malo dalji obilazak možete na biciklu kao ja ili unajmite Family berg, zanimljivi mali autić za lakše i ljepše savladavanje međimurskih brega. 'Svijet zdravih užitaka' jedan je od slogana hotelskog Spa resorta LifeClass koji u širem kontekstu obuhvaća i tzv. zeleno poslovanje.