dobro jutro, hrvatska

Čamac ili barka, voda ili more, bicikl ili bicikla? Vicko i Doris gledateljima dali jezične savjete

28.08.2024 u 21:07

Bionic
Reading

Voditelji emisije 'Dobro jutro, Hrvatska', Vicko Dragojević i Doris Pinčić Guberović malo su se našalili te gledateljima dali lekcije iz 'južnjačkog dijalekta

Barka nije čamac, a more nikako ne može biti voda – i to bi svatko trebao znati, ako se pita voditelja emisije 'Dobro jutro Hrvatska', Vicka Dragojevića.

Jezični savjeti s juga

'Kao prvo ovo što vidite iza mojih leđa, ovo nipošto nije čamac, ovo je barka. Odnosno, barke u ovom slučaju. Još jedna vrlo važna napomena svima vama koji putujete na odmor ili ste bili na odmoru – more nikad nije voda, niti je voda more,' rekao je Vicko, a zatim nadopunio svoju lekciju.

Nije čamac već barka

'Dakle, ako upravljate barkom, neki bi rekli čamcem ali to smo maloprije ustanovili da nije točno, dakle barkom, ili nekim brodićem niste ga parkirali, vi ste ga vezali,' dodao je.

Prevare, škrtost i očaj: Ovo su skandali Davida i Victorije Beckham Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević

A što s biciklom?

Voditeljica Doris Pinčić Guberović koja je rođena u Zadru prisjetila se kako joj jedna riječ iz djetinjstva oduvijek ostaje u glavi i kako joj je teško izbaciti ju iz vokabulara, a to je riječ bicikla. 'Znam da je bicikl, ali to je ono kad ti ostane nešto iz djetinjstva. Mi smo uvijek govorili bicikla, ne znam zašto,' simpatično je ispričala Doris.