Natjecatelji ovogodišnjeg Masterchefa u Gastroakademiji su pripremali francuska i španjolska jela
Budući da se kandidati nalaze u tjednu europsku kuhinje, njihovi su im mentori Dino i Mate predstavljali francusku, talijansku i španjolsku kuhinju. Dino je sebi pripremio Kutiju iznenađenja kakvu su kandidati imali par dana prije. Danas im je pokazao kako se radi tjestenina bojana i aromatizirana bosiljkom, crne lazanje i njoketi, a Mate će raditi bazičnu francusku juhu od luka i paellu. Vidjet ćemo kako obojati tjesteninu, napraviti cappellettije i obojati lazanje u crno.
Dino je za početak nasjeckao bosiljak, kratko ga kuhao i radio tjesteninu s bosiljkom punjenu skutom. Bosiljak u dodiru s vrućom vodom treba odmah promiješati jer će inače oksidirati tj. pocrnjeti. Blanširanjem mu boje i okus postanu stabilniji. Uz bosiljak je dodao malo špinata. Bosiljak i špinat s jajetom stavio je u blender gdje se smjesa usitnjava koliko želimo. Za rustikalniju tjesteninu je potrebno ostaviti krupnije. S tom tekućinom se radi zelena tjestenina uz dodatak brašna, maslinovog ulja i vode. Crnu tjesteninu je 'obojao' pomoću crnila iz sipe.
Danas se kandidatima u kuhinji Masterchefa ostvarila želja: sudjelovati u Gastroakademiji. Dini je na početku asistirala Ines, a zatim i drugi kandidati. Mate je za svoju juhu od luka radio nešto slično bruschettima na što je stavio ribani sir. Luk za juhu se dinstao dok se nije karamelizirao te je zatim dodao vodu i lovorov list. Kod serviranja je dodao kap maslinovog ulja. Paella je jelo koje potječe iz Valencije. Danas ju je Mate radio s lignjama umjesto s puževima. 'Postoji puno verzija. Vjerojatno se i sami svađaju koja je izvorna', objasnio je. Sastojci za paellu koju je danas pripremao su piletina, bijelo vino, riža, pileći temeljac, chilli, kobasica, lignje, grašak, ružmarin... Dino je nakon zelenih cappellettija i crnih lazanja radio bijele njokete i pokazao kako se punjena tjestenina može preoblikovati u tortelline. Nakon toga su završavali svoja jela.
Marko Palfi je naučio da u tjesteninu ne ide sol, radio je dosad s malo soli, ali mu ovo ima smisla. Crnu tjesteninu je doma već isprobao, a za zelenu misli da mu je supruga radila. Bio je u Španjolskoj i probao paellu, ali ne može reći da je oduševljen. Draži mu je obični rižoto. 'Meni je osobno francuska kuhinja vrh svega, kolijevka moderne gastronomije. Zaljubljenik sam u sve to: maslac, vrhnje, bogati umaci, meso, plodovi mora, svježe namirnice i lijepa francuska vina', iskazao je Palfi svoju ljubav prema francuskoj kuhinji. Misli da bi Gastroakademije uvijek trebale biti koncipirane na način da kandidati pomažu. Danas mu je bilo sjajno i poučno te se nada da će toga biti još.
Ivana bi voljela da je u današnju Gastroakademiju netko došao, ali budući da je Dino dijelom Sicilijanac ima talijansku kuhinju u sebi. Znala je kako se radi crna tjestenina, ali je radila crvenu. 'Mate radi juhu od luka jer je vidio od mene. On je mene kopirao', rekla je u šali. Nikoli je super što je Dino radio s istim namirnicama kao i kandidati u Kutiji iznenađenja. 'Svidjelo mi se što smo danas kuhali skupa s njima, a ne za njih', kaže. Meso i morski plodovi u kombinaciji su mu poznati od prije. 'Da smo barem prije Kutije iznenađenja imali ovakvu Gastroakademiju!', rekao je. Malo su mu se tresle ruke dok je slagao tanjur s Dinom, jer mu je 'bio bed da nešto ne zezne'. Petra Plantak je bila prepuna dojmova - bilo joj je sve zanimljivo i naučila je puno.
'Konačno, bilo je i vrijeme da nam daju priliku da im pomažemo, imala sam osjećaj kao da smo obitelj!', izjavila je Petra.