intervju

Davor Gobac: 'Ništa ne bismo mijenjali u karijeri, osim možda visine honorara'

12.10.2024 u 07:26

Bionic
Reading

Kultni rock sastav Psihomodo pop u zagrebačkoj Areni 12. studenog priuštit će publici glazbeni spektakl sa svojim prepoznatljivim potpisom te presjek kroz karijeru koja traje nevjerojatnih 40 godina, uz dobro znane uspješnice starijeg datuma, kao i one nove. Uoči jednog od njihovih najvećih koncerata popričali smo s neponovljivim frontmenom vječno zanimljivog vokala i istančanog vizualnog identiteta. Davor Gobac za tportal je ispričao što misli prije nego izađe na scenu, prisjetio se nastupa s Ramonesima i najavio svoju dugo očekivanu izložbu

Gdje god nastupa Psihomodo pop, podigne se oblak pozitivne prašine. Veterani domaće rock scene dogurali su do velike brojke od 40 godina, povodom koje su dobili poštansku marku i pjesmaricu, a pripremaju monografiju i dokumentarni film. I dalje su u vrhunskoj formi, curice i dalje vrište na njihovim koncertima, a tako će sigurno biti i na predstojećem nastupu u zagrebačkoj Areni.

Koncert u Areni bit će jedan od najvećih u vašoj karijeri. Kako se pripremate za taj nastup? Konkretno, koliko se razlikuju pripreme za Arenu u odnosu na druge dvoranske ili klupske koncerte?

Ne razlikuju se preveć u odnosu na druge koncerte, to jest razlikuju se u tome što smo ipak imali neku pripremu za Arenu, a za druge nismo imali.

Ove muškarce je ljubila Jennifer Lopez Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević, Profimedia

Što spremate za Arenu? Posebna set-lista, gosti, možda nešto novo što do sada niste imali na nastupima?

Bit će nekakva iznenađenja, a neću vam sad reći koja. A što se tiče set-liste, svirat ćemo presjek kroz cijelu karijeru i neke nove pjesme, tako da će biti veselo.

Nebrojeno ste puta stali na pozornicu. Je li još uvijek kao prvi put, postoji li kod vas uopće trema?

Ta trema da te je frka više ne postoji, više postoji adrenalin prije nego što izađeš na pozornicu, pogotovo ako su veći koncerti s puno ljudi, a onda je to pozitivna trema. Ali nije to baš trema, to je više, kažem, pozitivno uzbuđenje.

'Želimo postići da se publika ufura i zabavlja s nama'

Na što pomislite prije nego što izađete pred publiku?

Pa nemam neku određenu misao koja se ponavlja prije nego kaj izađem na pozornicu. Nemam pojma, svaki put vjerojatno pomislim na nekaj drugo ili ne pomislim niš, nego samo izađem na pozornicu.

Što želite postići tijekom svojih koncerata? Koji se elementi trebaju posložiti da biste nastup ocijenili dobrim?

Zapraf želimo postići da se publika opusti, ufura i zabavlja s nama. To je nekako ono najvažnije što čovjek želi postići, a i da se digne atmosfera. Moraju se posložiti neki elementi. Recimo, treba biti publika koja voli bend (smijeh), a mi trebamo biti dobri i imati energiju.

Postoje li neke pjesme koje ste snimili, a da ih ne izvodite na koncertima?

Postoji dosta pjesama koje smo snimili, a da ih ne izvodimo na pozornici, iako mislim da smo ipak sve bar jednom svirali.

'Živimo normalnije nego u mladosti'

Posljednjih nekoliko godina spadate u rekordere po broju nastupa. Svirate non-stop. Kako živite da možete izdržati taj tempo?

Kaj ja znam, živimo normalno. Valjda normalnije nego u mladosti - manje se ruži, manje se izlazi, to je sigurno, manje se pije, ali nas zapraf ti koncerti održavaju. To je jedna, onak', dobra kondicija.

Uspjeli ste preživjeti i opstati četrdeset godina. Biste li što mijenjali/napravili drukčije da vas sada netko vrati na početak?

Vjerojatno ne bismo mijenjali niš'. Kaj imaš mijenjati? Napravili smo što smo napravili. Možda bih mijenjao samo visinu naših honorara, hahaha.

Doživjeli ste puno vrijednih trenutaka - svirke s Iggyjem Popom, Ramonesima, Billyjem Idolom. Hvata li vas nostalgija kad se prisjetite situacija koje ste proživjeli u karijeri?

Što se tiče nostalgije, zapravo je to kad smo svirali s Ramonesima bilo zbilja uzbudljivo. To mi se baš urezalo, a i cijelo to razdoblje, svirka sa Stoogesima i Iggyjem Popom u Ljubljani. Bilo je genijalno to što smo se upoznali i družili s njima.

PROMOCIJA ALBUMA

[FOTO] Psihomodo pop rasturili zagrebačku Tvornicu i održali koncert za pamćenje

Pogledaj galeriju

Sviđa mu se Billie Eilish

Znam da uglavnom slušate stranu muziku. Pratite li neke novije izvođače? Je l' vam netko zapeo za uho?

Moram reći da mi se od novijih izvođača sviđa Billie Eilish. Malo sam je preslušao i zbilja mi je odlična. Nisam inače baš nešto previše informiran o novim izvođačima i ne sviđa mi se nova komercijalna muzika.

U doba izolacije nastale su vaše nove slike. Namjeravate li ih predstaviti javnosti?

Imat ću izložbu kad prođe ova ludnica s Arenom. Onda nam počinje 'The Voice Kids', ali u jednom trenutku ću je sigurno organizirati. Imam želju napraviti veliku izložbu na koju bih donio sve slike, i one stare, objedinio ih i predstavio javnosti.