Jedan od najboljih tenisača svijeta, Novak Đoković, već godinama surađuje s nutricionisticom Ljubicom Komlenić, koja je otkrila kako Nole, iako pazi na prehranu, izbjegava gluten, ali zato često uživa u veganskim verzijama tradicionalnih balkanskih jela, poput sarme s kiselim kupusom i ćevapa
Svoj uspjeh Novak Đoković nije doživio preko noći. Da dođe do onoga gdje je danas, trebale su godine i godine napornog treniranja, ali i odricanja, a uz sve to morao je prilagoditi i svoju prehranu.
Svoje povjerenje dao je nutricionistici Ljubici Komlenić koja je prilagodila jelovnik njegovom načinu života i napornim treninzima, a da njih dvoje i više nego dobro surađuju, pokazuje i to da sve ovo traje već godinama. Ljubica nikada nije krila kako je s Noletom prvenstveno u prijateljskom odnosu, a upoznali su se u Italiji.
'S 19 godina otišla sam u Italiju s jednim koferom u ruci i izgradila karijeru. Danas sam jedina žena u svijetu kulinarskih sudaca s najvišom licencom kategorije A i ocjenjujem nacionalne timove na svjetskim natjecanjima, gdje se natječe 200 Michelinovih chefova s jednom do tri zvjezdice, koje obučavam u tehnici kulinarstva u kojoj sam specijalizirana. To spominjem jer već 12 godina kuhamo koristeći ultrazvuk, odnosno tehniku ultrazvučnog kuhanja', ispričala je svojedobno, dodavši kako je iz svoje prehrane Đoković izbacio gluten.
Uravnotežena prehrana
Ipak, to ne preporučuje drugima, smatrajući da se takvo izbacivanje treba 'dogoditi' iz opravdanog razloga: 'Nije zdravo izbjegavati gluten ako nemate zdravstveni problem, jer tijesto bez glutena sadrži škrob, a bilo koja bezglutenska priprema, ako ju netko ne poznaje ili nije educiran, nije preporučljiva. Ako meso pečemo na 200 stupnjeva kako bismo dobili hrskavu koricu, sagorijeva mast i pretvara se u loš kolesterol, dok proteini nestaju. Isto se događa i s ribom. Međutim, ako grah kuhamo na 100 stupnjeva, ne ugrožavamo proteine u prehrani. Novak to zna i unosi više proteina nego što bi dobio iz ribe i mesa. Njegova prehrana je u potpunosti uravnotežena jer osigurava dovoljan unos proteina, soli, vitamina, minerala i svih potrebnih nutrijenata na zdrav način.'
Otkrila je i kako tenisač jede voće, povrće, sjemenke, orašaste plodove, mahunarke, kvinoju i rižu. Iako ne konzumira hranu životinjskog porijekla, još uvijek rado uživa u tradicionalnim jelima, prilagođenim njemu.
'To su balkanski specijaliteti poput sarme s kiselim kupusom i ćevapa, ali ih za Novaka pripremamo na veganski način. To mu nisu omiljena jela, ali su mu bliska, pa ih povremeno kuhamo kako bismo ga podsjetili na tradicionalne okuse', priznala je Ljubica.