Ines je prvi put odmjerila snage s jednim od najboljih chefova u regiji, Slovencem Janezom Bratovžom, no ništa nije bilo onako kako je priželjkivala. Ipak, jedna njezina odluka svidjela se strogom žiriju
Ovaj vrhunski chef svoj zanat pekao je u restoranima koje su krasile tri Michelinove zvjezdice, a danas je vlasnik restorana 'JB' u Ljubljani, kojeg je ugledni gastronomski vodič San Pellegrino svrstao među najbolje restorane svijeta.
Chef Janez može se pohvaliti i time što je kuhao za 30 svjetskih predsjednika.
Ines je zaključila da joj chef Janez djeluje dosta strogo, pa se malo uplašila. Janez je za Ines pripremio dva jela. To su puževi u slanini na umaku od kopriva, kopriva pržena u tempuri i biljnom maslacu i teleće brizle s gljivama u svinjskoj mrežici, s kandiranom jabukom i umakom od telećeg repa. Ines za kuhanje ima sat i pol vremena, a chef Janez 15 minuta manje.
Ines je kuhanje započela s omatanjem puževa u slaninu. Puževi su joj pod prstima bili hrapavi i vodenasti, a ne 'ljigavi kao što svi misle'. Tresle su joj se ruke jer je bila uzbuđena.
Zbog nervoze i treme Ines je imala sve više i više problema. Prvo je na jabuku zaboravila, pa je pola sata prije kraja počela brzo raditi. Majoneza joj se nije htjela dići pa joj je Petra Gerić viknula da je ostavi. Odlučila je ići bez majoneze. Chef Janez je gledao u njezine koprive i creme fresh kojeg je bilo premalo, pa joj je dao svojeg koji mu je ostao i svoje majoneze. Vrijeme je polako isticalo, Ines se prolilo ulje pa se poskliznula.
Tri minute prije kraja ju je Igor obavijestio o vremenu. Maknula je puževe s tave i u tom trenu joj se otkotrljao ražnjić na pod. Puhnula je i stavila ga na tanjur i servirala. Polako je gubila živce. Ipak, prije kušanja je odlučila: 'Presrest ću tanjur prije nego što dođe do žirija!' Da je imala još puževa i slanine, kaže, ono što je palo na pod ne bi uopće stavila na tanjur. Prošlo joj je kroz glavu što bi bilo da ne kaže žiriju što se dogodilo, ali to joj ne bi bilo oprošteno, saznalo bi se.
'Kad dođemo u restoran, mi ne znamo što se s tanjurom prije desilo', započela je objašnjavanje. 'Smatram da je na kuharovoj savjesti hoće li jelo koje je palo na pod servirati', zaključila je. Boji se reakcije žirija koji će se sigurno pitati gdje je taj drugi tanjur, ali kad čuju što se dogodilo, bit će im drago', mislila je Ines naglas. 'Ovo mi je najteži trenutak u 'Masterchefu', baš mi je žao što je tako ispalo', rekla je.
Za vrijeme kušanja jednog tanjura koji je Ines poslužila Radovan se, ne znajući za nastalu situaciju, pitao: 'Da mi je znati kakvi su puževi. Što da sad radim?' Mate je odgovorio: 'To je diskvalifikacija, ocijenjeno samo jedno jelo!' Prva dva tanjura bila su od chefa Janeza. 'Nema se tu što puno reći. Gotovo identično', komentirao je Dino. Posebno se oduševio karameliziranim vrhnjem. Dalo se naslutiti da su to tanjuri chefa Janeza. Drugi tanjur bio je bez jela s puževima, pa se dalo naslutiti da se nešto dogodilo. Dino u svom restoranu ne servira jelo ako njime nije zadovoljan ili ako se desi neka havarija kao što je padanje na pod ili zagorijevanje. 'Zanima me što se tako strašno desilo', kazao je.
Tanjur chefa Janeza žiri je ocijenio s tri petice. Što se tiče Dine, oba jela su perfektna. Kad je stigao samo jedan tanjur koji je pripremila Ines, Mate je bio iznenađen: 'Mislio sam da su ga odnijeli mali zeleni.' Ines je žiriju pojasnila što se dogodilo s drugim tanjurom. Mate i Radovan su joj zahvalili na odluci da ga ne posluži. Žiri je njezin trud ocijenio dvama trojkama, od Mate i Radovana, dok joj je Dino dao dvojku.
Chef je izjavio da ne zna jesu li svi kandidati takvi, ali je Ines izuzetna. Darovao joj je svoju knjigu. Janez je svojom gestom Ines ugodno iznenadio. Danas je naučila da svatko zaslužuje drugu priliku ako se ne pokaže u najboljem svjetlu i da je iskrenost vrlina. Nakon današnjih iskustava na kuhanje gleda drugačije i želi raditi u kuhinji. 'U svakom slučaju ovo je veliko iskustvo. Nema radi čega biti razočarana!', kaže Marko Raić. Nezgodu koju je imala Ines, Dino komentira: 'Netko tko bi prešutio ovakav gaf, nema što raditi na 'Masterchefu' ni u profesionalnoj kuhinji.' Chef Janez je vrlo zadovoljan svojim ocjenama, ali ne i ocjenama koje je dobila Ines. Misli da je trebala dobiti barem 3 do 4. To što nije servirala puževe čini mu se pošteno od nje. 'Nitko ne bi htio jesti hranu koja je bila na podu', kaže. Današnji izazov nije shvatio kao natjecanje, zato joj je posudio creme fresh i majonezu. 'Drage volje sam joj to dao', kazao je. Radovan je rekao da nije razočaran s Ines jer je ambiciozna, talentirana, dobro kuha i profitirat će od današnjeg dana. Vjeruje da bi mogla doći do finala.