novi hit na netflixu

Inventing Anna: Što je u priči o prevarantici istina, a što je potpuno izmišljeno?

14.02.2022 u 20:56

Bionic
Reading

Serija 'Inventing Anna' podigla je popriličnu prašinu i privukla brojne gledatelje, no koliko god se bazirala na stvarnim događajima, neki dijelovi su ipak malo uljepšani, pa čak i potpuno izmišljeni. Annina odjeća, Rachel i čaj u zatvoru – evo što je istina, a što plod mašte u seriji koja obara rekorde gledanosti

'Inventing Anna', prva serija koja je proizašla iz blockbuster ugovora između Netflixa i velike televizijske kreatorice Shonde Rhimes, na početku svake epizode istaknuto navodi: 'Cijela ova priča je potpuno istinita, osim onih dijelova koji su potpuno izmišljeni'.

Čak i takvo odricanje od odgovornosti ima šaljivi ton karakterističan za Annu Delvey, prevarantice koja se predstavljala pod pseudonimom Anna Sorokin, ruske imigrantice i pripadnice srednje klase koja se uspješno uvukla u društvenu elitu New Yorka pretvarajući se da je bogata njemačka nasljednica. U stvarnosti, Sorokin je rođena u Rusiji i preselila se u Njemačku s 15 godina. Studirala je u Londonu i stažirala u Parizu, gdje je počela koristiti ime 'Delvey', prije nego što se preselila u New York. Njezin upečatljiv i nekarakterističan naglasak čudna je kombinacija utjecaja svih tih mjesta na kojima je živjela.

Mnogo detalja iz Anninog života za potrebe serije je preuveličano ili spojeno kako bi se snimila bolja i zanimljivija priča, a takvi izbori odgovaraju pretjeranom načinu života i zločinima Anne Delvey zvane Anna Sorokin.

  • +15
Inventing Anna Izvor: Netflix / Autor: DAVID GIESBRECHT/NETFLIX

Uz Annu Sorokin, glavna protagonistica u seriji je Vivan Kent (koju tumači Anna Chlumsky), novinarka čiji se lik temelji na stvarnoj novinarki Jessici Pressler koja je napisala priču o Anni, skupljajući sve detalje kako bi otkrila kako i zašto je Sorokin prevarila visoko društvo Manhattana. U seriji je prikazana kao osramoćena novinarka, a premda je 2014. zapravo krivo i interpretirala podatke jedne priče, nije bila tako diskreditirana kao što je u seriji prikazano. Godine 2015. objavila je članak u New York Magazinu koji je kasnije postao temelj za film 'Hustlers' i godinu kasnije joj donio nominaciju za nagradu National Magazine Award. Njezin članak o Anni objavljen je 2018. godine.

Tijekom svoje istrage, Vivan Kent slaže priču poput slagalice uz pomoć svjedočanstva Anninih prijatelja, bivšeg dečka i poznanika.

Jedan od njezinih izvora, Rachel (Katie Lowes), temelji se na a stvarnoj bivšoj Anninoj prijateljici, Rachel Deloache Williams, koja je doista bila prevarena za 62 tisuće dolara tijekom odmoruasa Annom Sorokin. U seriji je prikazano kako Williams muku muči kako podmiriti dug na svojoj poslovnoj kreditnoj kartici, a AmEx joj na kraju oprosti dug. Anna joj pak, unatoč molbama i nagovaranjima, taj novac nikada ne vrati. U stvarnom životu, Anna je čak jedno vrijeme živjela i spavala na Rachelinom kauču, unatoč tome što joj duguje toliko novca.

  • +10
Inventing Anna Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Rachel Williams je napisala članak za Vanity Fair, časopis koji ju je zaposlio, o svojim iskustvima s Annom, ali nije potaknula njezino uhićenje u Los Angelesu. Osim toga, Rachel nije imala nikakve veze s adaptacijom serije na Netflixu. Zapravo, već je bila prodala prava na priču HBO-u za 35 tisuća dolara te je za dogovor s Netflixom saznala iz medija. Pisala je kako ju je jako uznemirilo što je njezin lik u seriji prikazan kao 'Annina sljedbenica'. Osim toga, kao što je najavljeno u seriji, napisala je knjigu o svojoj vezi s Annom, a knjiga naziva 'My Friend Anna: The True Story of a Fake Heiress' donijela joj je 300 tisuća dolara.

Posljednjih nekoliko epizoda serije u potpunosti je usmjereno na Annino suđenje, koje je u stvarnosti trajalo više od mjesec dana. Iako se odvija u izmišljenoj sudnici, većina onoga što je prikazano u seriji je prilično točno. Todd Spodek (Arian Moayed iz Successiona), Annin odvjetnik, doista je zazvao Franka Sinatru u svom uvodnom govoru (čak je citirao stihove iz Sinatrine pjesme 'New York, New York') i toliko je pritisnuo Rachel da je ona u konačnici u sudnici briznula u plač.

Inventing Anna | Official Trailer | Netflix Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Međutim, nije besplatno zastupao Annu, kao što se u seriji implicira, a u sudnici definitivno nije bilo novinara koji bi mu pomogao u rješavanju slučaja. U seriji se implicira da je Annin slučaj preuzeo kako bi dobio na vlastitoj popularnosti, no on tvrdi da nije bilo medijske pažnje kada je preuzeo slučaj te da je ona nastupila znatno kasnije.

Na samom kraju, tu je odjeća, a po pitanju nje seriju odlikuje nevjerojatna preciznost. Anna je doista surađivala sa stilisticom iz Rikers Islanda (njezina prijateljica Anastasia Walker). Iako Vivian (Jessica) nije bila ta koja je odjurila u H&M da joj kupi odjeću, već Spodekova suradnica, koja je dobila upute da 'potroši 200 dolara na nešto što ne vrišt 'zatvorenica'. Anna je poludjela kada je vidjela odjeću te se gorko rasplakala zbog toga što to mora odjenuti. Na Instagramu je doista bio otvoren profil na kojem se dokumentiralo i objavljivalo što je odjenula u sudnici. A u trenutku kada joj je izrečena presuda, Anna, ipak, nije nosila bijelo.

Anna Delvey Izvor: Profimedia / Autor: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

I jedan mali, zanimljiv detalj: u Rikersu se nije posluživao čaj. No, nije li smiješno pomisliti da su Annine prevarantske sposobnosti bile toliko velike da je natjerala čuvare da joj služe čaj u zatvoru.