SF SERIJA

Kad horror postane stvarnost: 'Anna' – surova drama koja je oduševila kritiku

29.10.2022 u 21:27

Bionic
Reading

Talijanska znanstveno-fantastična dramska miniserija 'Anna' uvjerljivo je i napeto putovanje kroz (post)apokaliptične predjele mašte koji na momente neodoljivo podsjećaju na stvarnost, a možete ju gledati na Pickbox NOW streaming servisu

Anna (Anna), talijanska znanstveno-fantastična dramska mini-serija iz 2021. godine za čiju je režiju i scenarij odgovoran svestrani - čovjek je, naime, i književnik i redatelj i scenarist i glumac i producent i tko zna što još sve ne - te višestruko nagrađivani Niccolò Ammaniti naprosto je oduševila kritiku - i to ne bez dobrog razloga!

Kako preživjeti (post)apokalipsu?

Nastala prema istoimenom Ammanitijevom predlošku iz 2015. godine, Anna je serija čija bi premisa još do prije svega pet ili deset godina djelovala kao da proviruje negdje iz neslućenih dubina žanra znanstvene fantastike. No, nakon svih iskustava koja su donijele protekle tri godine, čini se, više uopće ne može doimati pretjerano fantastičnom ili baš posve nerealnom.

Anna je, naime, smještena u distopijski svijet nad kojim caruje 'Crvena groznica' - tako nazvana zbog crvenih mrlja koje ostavlja na koži - opaki virus koji je u svega nekoliko mjeseci 'išarao' zemaljsku kuglu te pritom prouzrokovao smrt gotovo svih odraslih ljudi.

U takvom (posta)pokaliptičnom okruženju odrasta trinaestogodišnja Anna (tumači ju odlična Giulia Adrotto) iz naslova koja zajedno sa svojim mlađim bratom Astorom (Alessandro Pecorella) i majkom Marijom (Elena Lietti) živi u relativnoj sigurnosti u obiteljskoj kući na Siciliji.

Kada majka osjeti prve simptome virusa za koji nema lijeka, ona odluči svoje preostalo vrijeme uložiti u pisanje svojevrsnog priručnika koji će, nada se, njezinoj djeci povećati šanse za preživljavanjem u krajnje nezavidnom okruženju. Kasnije, nakon njene neizbježne smrti teret brige o ostatcima ostataka nekadašnje sretne obitelji pada upravo na Annu koja će se biti prisiljena hrabro se suočiti sa sve okrutnijim i kaotičnijim 'novim normalnim'.

Glumački vrlo uvjerljiva te scenaristički, ali i produkcijski visoko 'dotjerana', Anna je uistinu preporučljiva serija koju premijerno možete pogledati na vašem vjernom streaming servisu Pickbox NOW!