NADE sU PALE U VODU

Kakav fijasko: Nastavak 'Jokera' na dobrom je putu da bude najveća katastrofa godine

15.10.2024 u 15:12

Bionic
Reading

Prvotne ideje da 'Joker: Ludilo u dvoje' bude još jedan uvrnuti stripovski hit, koji će osvojiti gledatelje diljem svijeta, pale su u vodu. Umjesto toga, nastavak hita iz 2019. godine, vrijedan milijardu dolara, pokazao se pravom katastrofom na kino blagajnama

Baš nitko nije mislio da će se sve pretvoriti u takav golemi fijasko kada se uopće počelo razmišljati o novom nastavku u kojem je glavni lik Batmanov ozloglašeni neprijatelj Joker. No, brojke govore i više od riječi.

Tako je film 'Joker: Ludilo u dvoje', s Lady Gagom i Joaquinom Phoenixom, nakon čak dva tjedna prikazivanja zaradio tek 51,5 milijuna dolara u Americi i 165 milijuna diljem svijeta. Ovako brojke zvuče moćno, no usporedbe radi, prvi film o 'Jokeru' zaradio je 96,2 milijuna dolara u zemlji i 248,4 milijuna dolara u svijetu i to u samo tri dana prikazivanja.

Brad Pitt kroz godine Izvor: Društvene mreže / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Računica je jednostavna - nastavak hita iz 2019. neće zaraditi ni približno koliko prvi 'Joker' ni u razdoblju do kraja prikazivanja u kinima. Konačne brojke trebale bi izgledati tako da će u Americi zaraditi 60 milijuna, a u svijetu između 210 i 215 milijuna dolara.

Sve to predstavlja itekako velik problem jer je u film uloženo 200 milijuna dolara za proizvodnju, dok je nekih 100 milijuna dolara uloženu u tržište i distribuciju. Tempom koji je krenuo, film neće zaraditi ni blizu 450 milijuna dolara koliko bi bilo potrebno da se svi namire, budući da se zna da se prodaja ulaznica dijeli između studija i vlasnika kina.

  • +9
Premijerna projekcija filma 'Joker: Ludilo u dvoje' u CineStar Arena IMAX-u Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bojan Zibar

Najbolje od svega, ovakvo što ne treba nikoga čuditi, budući da su i kritičari, ali i publika loše ocijenili ovaj film. Na Rotten Tomatoesu dobio je tek 33 posto, no ono što ih je dotuklo je ocjena D na CinemaScoreu, koju uistinu rijetki filmovi dobijaju, zbog čega će, vrlo vjerojatno, biti proglašen najvećom katastrofom godine.

Jedino u što sad još studio može položiti nade je kada film dođe na streaming servise, jer spasa mu, očito nema. Ovo je veliki udarac za njih budući da se zna da je 'Joker', tijekom prikazivanja u kino dvoranama diljem svijeta, postao neprikosnoveni prvak, sa zaradom od 335 mlijuna dolara u Americi i još nešto više od milijarde dolara diljem svijeta.

U to je vrijeme postao i film s najvećom zaradom koji je imao oznaku R u povijesti (ta oznaka govori da dijelovi filma sadrže scene seksa ili nasilja, odnosno eksplicitnog jezika koji je namijenjen samo odraslima, zbog čega mlađi od 17 godina u kino mogu samo uz pratnju roditelja; op. a).

Upravo zahvaljujući tom nevjerojatnom uspjehu, kao i dvama osvojenim Oscarima, ne treba čuditi da je nastavak momentalno dobio zeleno svjetlo, ali i veći budžet koji je, jasno je kao dan, bio uzaludan. Mnogi su uvjereni kako za takav fijasko najviše kriva odluka da se u nastavak uvedu pjesme i plesni brojevi, zbog čega više izgleda kao mjuzikl negoli kao stripovska adaptacija.