sunny hill festival

Kosovska glazba osvaja svijet: Dua Lipa i Rita Ora nisu jedine zvijezde

09.08.2024 u 20:50

Bionic
Reading

Sunny Hill četverodnevni je glazbeni festival koji se održava u Kosovu, a organizira ga planetarno poznata pjevačica Dua Lipa u suradnji sa svojim ocem Dukagjinom Lipom

Festival u Prištini okuplja većinom mladu publiku, nerijetko i mlađu od 18 godina, zaluđenu upravo kosovskom pjevačicom Dua Lipom. O događaju i fenomenu uspjeha gazbenih zvijezda porijeklom iz najmlađe zemlje Europe raspisao se ugledni britanski Guardian.

'Kosovo je najmlađa zemlja i po prosječnoj dobi stanovništva koja iznosi 29,5 godina, čemu vjerojatno doprinosi i činjenica da je mladima donedavno bilo otežano preseljenje u zemlje članice EU. Populacija od 1,8 milijuna stanovnika jednaka je četvrtini stanovništva New Yorka, a veličina iznosi tek 3% ukupne veličine Njemačke', opisuje Kosovo Guardian.

U Dua Lipi i Riti Ori, dvije pjevačice sa samog vrha liste najpopularnijih u svijetu, Kosovari imaju svoje velike zvijezde.

Kosovska glazba hit u svijetu

'Ograničene zabavne aktivnosti usmjerile su fokus omladine prema glazbi i umjetnosti', pojasnio je za ovaj britanski medij Gent Osmani, stručnjak glazbene industrije.

Upravo je ovoliki interes javnosti za glazbom plodno tlo za stalni razvoj novih zvijezda. Dhurata Dora, ima više od 860 milijuna pregleda na YouTubeu sa svojim uspješnim hitom Zemër, nastao u suradnji s alžirskim reperom Soolkingom iz 2019., koji je bio na top listama u Belgiji, Švicarskoj i Francuskoj.

Dorina suradnja 2021. s kongoansko-francuskom pjevačicom GIMS, Only You, ostvarila je velike uspjehe u Francuskoj i Švicarskoj, a njezin nastup sa zvijezdom Glasa Albanije Yllom Limanijem bio je vjerojatno najistaknutiji nastup na albanskom jeziku na Sunny Hillu ove godine.

Pjevajući tekstove koji su uglavnom usredotočeni na ljubav i izdaju, kosovske pop zvijezde često surađuju s umjetnicima iz Albanije ili dijaspore, izbacujući obične YouTube videozapise pune ljetnih snimaka iz zraka i haljina jarkih boja.

Uključuju sve, od tipičnih balkanskih melodija (kao što je Dua Lipa), preko hip-hop pjesama (kao što su Buta i Noizy I Kom Pa), do zaraznih pop pjesama (uključujući Bonbon Ere Istrefija, koja je pogledana gotovo milijardu puta na YouTubeu).

Često se pojavljuju tradicionalni balkanski instrumenti, kao što su gajde, čiji se zvuk pjevušenja koristi za hipnotički učinak u DJ Gimi-O, Ricky Richu i Dardanovom Habibi (Albanian Remix).

Bogata glazbena tradicija

Prepoznatljiva pop i rock scena Kosova datira iz vremena kada je još bilo dio Jugoslavije.

NA ULICAMA NEW YORKA

U njih se gledalo: Dua Lipa modno se uskladila sa zgodnim glumcem

Pogledaj galeriju

'Kosovski Albanci tada su imali puno više slobode, mobilnosti i pristupa vanjskom svijetu nego Albanci iz Albanije', kaže Robert A Saunders, američki akademik koji istražuje identitet u postsovjetskim zemljama.

'Kao generacija koja je rođena u nasilju, koju su odgajali roditelji koji su prošli rat, Kosovari nose međugeneracijski identitet maltretirane manjine. Američki hip-hop zato je toliko blizak albanskim Kosovarima.'

Dok se kosovska pop glazba nastavlja širiti svijetom, pitanje je koliko njezin uspjeh još uvijek koristi maloj zemlji iz koje potječe.

Prevare, škrtost i očaj: Ovo su skandali Davida i Victorije Beckham Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević

Samo oni dubljeg džepa mogu na koncerte

Prema Dukagjinu Lipi, ekonomska dobit festivala Sunny Hill u Prištini je oko 20 milijuna eura u jednom tjednu. Mnogi su hoteli u gradu popunjeni tijekom perioda održavaanja festivala.

No s cijenom ulaznica od 200 eura po osobi, što je nešto manje od polovice prosječne mjesečne plaće Kosovara, festival je nedostupan mnogim mještanima. Oko 45% onih koji su ove godine posjetili festival doputovalo je iz inozemstva, što ipak puno govori o tome kome je kosovska glazba slavnih zvijezda dana posvećena.