O TOME SVI PRIČAJU

Kraljevska obitelj opirala se vjenčanju princa i novinarke: Felipe je zbog Letizije bio spreman odreći se i trona

17.11.2022 u 13:31

Bionic
Reading

Davno prije negoli je princ Harry upoznao razvedenu Meghan Markle, još je jedna kraljevska obitelj vodila slične bitke. Riječ je o ljubavnoj priči aktualnog španjolskog kralja Felipea VI kojeg je osvojila novinarka Letizia Ortiz Rocasolano, u kojoj je bivši kralj Juan Carlos vidio samo - prijetnju

Zbog činjenice da je imala propali brak iza sebe, Letizia Ortiz Rocasolano isprva nije bila pretjerano simpatična španjolskom narodu, kojem je trebalo dugo da je prihvate. No, s vremenom, ali i odlukama koje je tijekom godina donosila, Letizia je stekla naklonost i ljubav svih i postala najomiljenija članica tamošnje kraljevske obitelji.

A upravo taj propali brak dugo je godina bio nepoznanica, budući da je palača ‘na kapaljku’ puštala informacije o braku lijepe Letizije i Alonsa Guerrera. Za njega se udala 1998., nakon deset godina veze, a brak s profesorom književnosti potrajao je tek godinu dana. Ono što joj je javnost najviše zamjerala je to što iako u braku nisu od 1999., kao i da nisu imali djecu, i dalje su u kontaktu.

'Otkrio mi je tajnu koju nitko nije znao. Rekao mi je da su on i kraljica i dalje prijatelji, da se i dalje druže', otkrio je autor knjige 'Letizia, nestrpljiva kraljica' Leonardo Faccio i pojasnio:'Rekao mi je da se ponekad susreću kako bi razgovarali, popili kavu ili uživali u večeri, na kojoj je uvijek prisutan i kralj. Njihova veza trajala je toliko dugo da je na kraju završila prijateljstvom.'

Njihovo prijateljstvo odobrava i sam španjolski kralj Felipe VI, koji je na ljepotu, ali i pamet novinarke ‘pao’ još početkom 2000-ih. Neustrašiva Letizia izvještavala je s prve crte bojišnice u Iraku, javljala se uživo iz Amerike nakon napada 11. rujna, a onda je u studenom 2002. poslana na sjever Španjolske kako bi napravila pričlu o potonuću naftnog tankera Prestige, kao i mogućoj ekološkoj katastrofi koja ih očekuje. Kao potpora svom narodu tamo je stigao i budući prijestolonasljednik, princ od Asturiasa, princ Felipe VI, kojeg je Letizia imala prilike upoznati godinu dana ranije i to na večeri koju je tada organizirao novinar Pedro Erquicia.

  • +20
Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ono što je najbolje od svega, nikome nije palo na pamet kako će se na mjestu nacionalne ekološke katastrofe roditi ljubav. Inače, Felipe i Letizia svoje su brojeve telefona izmijenili još pri prvom susretu te ju je princ čak četiri puta nagovarao da izađe s njim. No, na isti je pristala tek nakon novog susreta na sjeveru Španjolske.

Punih godinu dana jedno od najtraženijih televizijskih lica i budući španjolski kralj uspjeli su svoju vezu zadržati u najstrožoj tajnosti. Da im je to uspjelo govorio je i podatak da kada su godinu kasnije objavili zaruke, javnost je ostala u šoku, ne znajući uopće da je španjolski princ ikoga i viđa u privatnom životu.

  • +3
Kraljica Letizia sa bivšim kraljem Juan Carlosom i kraljicom Sofijom Izvor: Profimedia / Autor: PPE/face to face / Face to Face / Profimedia

Ono što su tek rijetki u to doba znali je da se princ Felipe morao boriti za svoju vezu s Letizijom, budući da je njegova obitelj bila protiv njihovog braka, osobito tadašnji kralj Juan Carlos koji je buduću snahu vidio kao ‘nešto najgore što se moglo dogoditi kraljevskoj obitelji’. No, onda je Felipe svom ocu postavio ultimatum. Kako je otkrio jedan dobro upućeni izvor, Felipe je otišao kod oca i zatražio od njega dopuštenje da se oženi Letizijom, spreman da svaki trenutak posegne u džep gdje je već stajalo pismo u kojem se on, ukoliko mu otac ne dopusti ženidbu, odriče španjolskog trona.

Otac mu je prvo predložio da pričekaju još koju godinu prije negoli se vjenčaju, a onda mu je Felipe predao pismo. Juan Carlos tada je navodno pitao svoju suprugu, kraljicu Sofiju, za savjet, na što mu je ona odgovorila: ‘Nemaš izbora. Ako ne pristaneš, ovo je kraj monarhije.’

elegancija

S malom crnom haljinom teško je pogriješiti: Kraljica Letizia u modelu koji će sakriti sve vaše nedostatke, a tek kada vidite cipele...

Pogledaj galeriju

On nije imao druge nego pristati, a Letizija je postala prva pučanka u španjolskoj povijesti koja je postala kraljicom, ali i prva kraljica koja je iza sebe imala propali brak.

Par se vjenčao 22. svibnja 2004. u katedrali Santa Maria la Real de la Almudena u Madridu, a njihovo se vjenčanje, baš poput vjenčanja pripadnika britanskih kraljevskih obitelji, prenosilo putem malih ekrana diljem svijeta.

Za svoje pompozno vjenčanje s budućim španjolskim kraljem, Letizia Ortiz nosila je tradicionalnu vjenčanicu Manuela Pertegaza, omiljenog dizajnera njezine svekrve kraljice Sofije, a šlep dugačak 4,5 metra bio je prekriven cvijetovima ljiljana i jagoda te je imao poseban vez. Veo je padao tri metra iza nje, a bio je učvršćen tijarom koju s pruskim dijamantima, koju je njezina svekrva nosila na svom vjenčanju 1962. godine.

Nakon vjenčanja otišli su na medeni mjesec te su osobnim automobilom proputovali Španjolsku.

Samo tri godine nakon vjenčanja, Letizia je doživjela težak udarac kada se njezina mlađa sestra Erika Ortiz predozirala i umrla. Navodno je Erika cijeli svoj život bila opsjednuta svojom starijom sestrom, što prvo zbog njezine uspješne karijere, a potom i udaje za budućeg kralja, zbog čega je padala sve više u depresiju. Život u sjeni uspješne sestre dotukao ju je, a iza sebe je ostavila tada šestogodišnju kćerkicu Carlu.

  • +10
Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

No, nakon sestrine smrti nije mogla dugo žalovati, kraljevske obveze su čekale, ali i zbog rođenja druge kćeri. Dvije godine nakon rođenja princeze Leonor, ali i samo tri mjeseca nakon sestrine smrti Letizia je u svibnju 2007. rodila Sofiju.

Još jednu životnu promjenu donio im je i tada aktualni španjolski kralj, njezin svekar Juan Carlos, koji je u lipnju 2014. godine odlučio abdicirati u korist svog sina. Očevi razlozi bili su zapravo sebični, budući da je on želio pod svaku cijenu izbjeći optužbe i zatvor na račun svojih financijskih malverzacija, iako je on uporno tvrdio da odlazi kako bi tron prepustio nekom mlađem i novim energijama. Velikom ceremonijom u kraljevskoj palači u Madridu, princ Felipe VI postao je kralj, a njegova supruga Letizia kraljica. Ono zbog čega su je Španjolci još više zavoljeli je i to što je prva kraljica koja je španjolske krvi, budući da je Felipeova majka iz Grčke.

  • +13
Princeza Leonor i Sofia Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

U braku su dobili dvije kćeri, a u knjizi Isidre Cunill Sanz ‘Letizia Ortiz - republikanka na dvoru kralja Carlosa I’ pisalo se i o Letizijinom njezinom navodnom pobačaju. Naime, budući da ona i kralj Felipe VI imaju dvije kćeri, par ne želi imati više djece strahujući od rođenja sina zbog kojeg bi, po salijskom nasljednom pravu, on preskočio starije sestre i postao prijestolonasljednik. Njihova najstarija kći, princeza Leonor, iznimno je popularna među Španjolcima, stoga tu prednost nisu željeli nikada izgubiti.