sporna pjesma

Menadžer Bijelog dugmeta komentirao skandal u Splitu

01.09.2024 u 22:08

Bionic
Reading

Rock grupa našla se na meti javnosti jer su na sinoćnjem koncertu u Splitu otpjevali pjesmu 'Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo'

Sinoć je u Splitu koncert održala popularna grupa Bijelo dugme, no mnogi su ostali šokirani i razočarani zbog jedne pjesme koja se našla u njihovom repertoaru. Sporna pjesma nosi naziv 'Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo', a na sve su reagirali članovi Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara.

Članovi Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara prijavili su organizatore i odgovorne osobe Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, a kao razlog prijave naveli su promoviranje ranije osuđene komunističke ideologije i njenih simbola, kao i propale tvorevine čije su politike odgovorne za stravične zločine zbog kojih su živote izgubili brojni Hrvati.

Osim toga, traže i da se organizatori ovog koncerta kazne sukladno pozitivnom zakonodavstvu Republike Hrvatske, ali i da se Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Na optužbe se za Kurir.rs oglasio i Adis Gojak, menadžer Bijelog dugmeta.

'U pjesmi nema ništa uvredljivo da bi nekoga povrijedilo. Cijeli dizajn koji prati njeno izvođenje za našu turneju radila je kuća iz Zagreba. Možda nekome smetaju simboli Jugoslavije. Ta pjesma se pjeva svuda u Hrvatskoj', objasnio je Gojak.

Također, Gojak se nadovezao i na Islamovićevu obitelj: 'Izveli smo je prije nekoliko dana u Puli. U Splitu su je svi pjevali, bilo je 15.000 ljudi. Alenova supruga je iz Hrvatske, a i otac Gorana Bregovića, koji je autor ove sporne pjesme. Ona je i nastala u Splitu, a Goran ju je napisao u stanu svog oca.'

turneja 'doživjeti stotu'

Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Splitu

Pogledaj galeriju