NIJE ŽENEVA

Poznato je koji će grad biti domaćin natjecanja za pjesmu Eurovizije 2025.

30.08.2024 u 12:59

Bionic
Reading

Natjecanje za pjesmu Eurovizije sljedeće godine održat će se u švicarskom gradu Baselu, objavila je u petak javna televizija SRG

Basel je pobijedio Ženevu u konkurenciji za održavanje događaja u svibnju 2025., kojemu će biti domaćin Švicarska nakon što je pjevač Nemo pobijedio na ovogodišnjem natjecanju u Malmou u Švedskoj.

Dva švicarska grada bili su konačni kandidati odabrani prema kriterijima koji su uključivali prometnu povezanost, hotelske kapacitete i sigurnost.

Inače, kako se ranije pisalo, za domaćina su se prijavili Zürich i Ženeva, dok su glavni grad Švicarske Bern i obližnji grad Biel dali zajedničku kandidaturu za domaćinstvo. Anketa Blicka pokazala je da je podrška jača među ljudima s višim stupnjem obrazovanja i lijevim političkim stavovima nego među ostalim skupinama stanovništva.

Protiv održavanja Eurovizije u Švicarskoj 74 je posto pristaša desničarske stranke SVP. Prema Blicku, to bi također moglo imati veze s činjenicom da se Nemo identificira kao nebinarna osoba i preferira they/them zamjenice u engleskom jeziku.