DIO POP KULTURE

Na aukciji prodan najveći simbol 'Igre prijestolja', a cijena? Prava sitnica!

13.10.2024 u 20:04

  • +6

Rekviziti iz serije 'Igra prijestolja'

Izvor: Profimedia / Autor: Royal Mail / Ferrari / Heritage Auctions / Ferrari / Profimedia

Bionic
Reading

Kultno željezno prijestolje iz hit serije HBO-a na aukciji je prodano za vrtoglavih 1,36 milijuna eura

Trodnevna rasprodaja rekvizita iz serije također je uključivala legendarne kostime, oružje i druge predmete koji su nadmašili očekivanja. Aukciju je organizirala američka aukcijska kuća Heritage Auctions sa sjedištem u Dallasu u Teksasu.

Željezno prijestolje, dimenzija cca 165 cm x 218 cm x 160 cm i težine 140 kilograma korišteno je za promotivne turneje diljem svijeta.

Izrađeno je od originalnog plastičnog prijestolja koje je korišteno kao zaslon s obojenim metalnim završetkom i ukrasima od dragulja, kako bi podsjećao na drške nekadašnjih kraljevskih mačeva.

  • +2
Igra prijestolja - 8. sezona Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Prodala ga je američka aukcijska kuća Heritage Auctions tijekom trodnevne prodaje rekvizita iz HBO-ove serije koja je 2019. godine doživjela kraj s osmom sezonom.

Simbol osvajanja i važan predmet u pop kulturi

Tvorac 'Igre prijestolja', autor George R. R. Martin napisao je: 'Željezno prijestolje je prijestolje osvajača, napravljeno od mačeva poraženih neprijatelja, simbol osvajanja'.

'Nedvojbeno jedno od najpoželjnijih mjesta u pop kulturi, ovom sjedištu moći može parirati samo zapovjedna stolica kapetana Kirka iz 'Zvjezdanih staza'. Željezno prijestolje također je najpoželjniji predmet u fantazijskom epu Georgea R.R. Martina i katalizator cijele povijesti osvajanja i želje za osvajanjem', izjavio je glasnogovornik aukcijske kuće Heritage.