11. rujna

Nacionalni Dan Katalonije u Zagrebu: Događaj posvećen dijalogu mira i demokracije

30.08.2024 u 23:27

Bionic
Reading

Ove jeseni, Zagreb postaje središte kulturnih i društvenih zbivanja, dok Predstavništvo Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi, sa sjedištem u Zagrebu obilježava 11. rujna, Nacionalni dan Katalonije. Ovaj poseban događaj, koji će se odviti u KD Vatroslava Lisinskog, bit će posvećen dijalogu mira i demokracije, a također će obilježiti i sedmu obljetnicu otvaranja katalonskog predstavništva u Hrvatskoj, naglašavajući važnost kulturne i političke povezanosti Katalonije s regijom

Ove godine, obilježavanje Nacionalnog dana Katalonije donosi jedinstveno iskustvo za sve ljubitelje kulture, umjetnosti i društvenih pitanja. Centralni dio ovogodišnjeg obilježavanja održati će se u srijedu, 11. rujna, u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog kazališnom predstavom 'Koncert u Bijeloj kući', stoji u najavi.

Kazališna predstava je to, zamišljena kao polifoni dijalog za mir, koja kombinira razmjenu ideja, glazbeno stvaralaštvo i kazališnu kreaciju u istraživanju kompleksnog pojma mira. Ovo nije samo predstava – to je umjetnički doživljaj koji će vas natjerati da razmislite o značenju mira, ne samo kao odsutnosti rata, već kao oporavku i stabilizaciji našeg društva u svim njegovim aspektima.

Predstava crpi inspiraciju iz jednog od najfascinantnijih povijesnih susreta – onog između američkog predsjednika Johna F. Kennedyja i katalonskog glazbenog velikana Paua Casalsa u Bijeloj kući 1961. godine. Zamislite Casalsa, proslavljenog čelista i gorljivog zagovornika mira, kako iz egzila, izvan Španjolske nastavlja svoju borbu za svjetski mir i demokraciju. S druge strane, Kennedy – mlada nada svijeta, odlučan u sprječavanju Hladnog rata da preraste u razorni sukob. Iako su se divili jedan drugome, njihova vizija svijeta bila je različita, a svijet je tada visio o tankoj niti, s nekoliko moćnika koji su držali škare u rukama.