skandal na eurosongu

Nakon izbacivanja Nizozemca mijenja se i redoslijed nastupa, evo kad nastupa Lasagna i kako glasati

11.05.2024 u 15:58

Bionic
Reading

Nakon što je predstavnik Nizozemske Joost Klein izbačen s Eurosonga zbog neprihvatljivog i agresivnog ponašanja, došlo je do promjene u redoslijedu nastupa, pa tako Baby Lasagna nastupa 22, no za njega se i dalje glasa pod brojem 23

Nizozemski predstavnik Joost Klein je diskvalificiran s natjecanja, objavili su službeno danas iz EBU-a. U petak je pak objavljeno kako je Kleinu zabranjen nastup na probi jer je sudjelovao u incidentu te se istražuju konkretne okolnosti. U subotu, na sam dan održavanja velikog finala Eurosonga, objavljeno je da je Klein izbačen s natjecanja, zbog čega se mijenja i sam redoslijed nastupa većine natjecatelja. No njegovog nastupa, a trebao je nastupi peti po redu, nema pa se redoslijed sasvim logično pomiče za jedno mjesto.

Jedina nedoumica mnogima će možda biti broj pod kojim se glasa. Baby Lasagna trebao je nastupiti 23. po redu, a nakon diskvalifikacije Nizozemca naš će predstavnik nastupiti 22. No važno je naglasiti da zbog promjene redoslijeda nastupa ne dolazi i do promjene brojeva kad se radi o glasanju. Za našeg predstavnika i dalje se glasa pod brojem 23!

  • +114
Proba natjecatelja uoči finalne večeri Eurosonga Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Gledatelji koji gledaju u zemljama sudionicama Eurovizije glasaju telefonom ili SMS-om, a može se glasati putem službene aplikacije Eurovision Song Contesta (ESC) ili stranice www.esc.vote. Građani zemlje natjecateljice ne mogu glasati za svog predstavnika na Euroviziji, nego glasuju za druge pjesme - i to najviše 20 puta. Glasuje se tijekom trajanja finala.

Na službenim stranicama Eurovizije (www.esc.vote) to su detaljno objasnili: 'Teleglasovanje je integralni dio Pjesme Eurovizije. Ovim se omogućuje milijunima gledatelja diljem svijeta da imaju direktan utjecaj na ishod ovog najprestižnijeg međunarodnog natjecanja za najbolju pjesmu. ESC je platforma koja pruža priliku za prikazivanje glazbenog talenta i razmjenu kulture, a ulozi su visoki i za natjecatelja i za državu koju predstavljaju. Ključno pravilo Eurovizije jest da gledatelji ne mogu glasati za predstavnika vlastite zemlje, time se osigurava nepristranost i pravedno natjecanje. Ovo pravilo provodimo uz pomoć mikrouplata kojima se identificira iz koje ste zemlje, tako da se verificira zemlja koja je izdala vašu SIM karticu ili karticu kojom plaćate ovu mikrotransakciju'.

Raspored na Eurosongu 2024.

  1. Švedska
  2. Ukrajina
  3. Njemačka
  4. Luksemburg
  5. Izrael
  6. Litva
  7. Španjolska
  8. Estonija
  9. Irska
  10. Latvija
  11. Grčka
  12. Ujedinjeno Kraljevstvo
  13. Norveška
  14. Italija
  15. Srbija
  16. Finska
  17. Portugal
  18. Armenija
  19. Cipar
  20. Švicarska
  21. Slovenija
  22. Hrvatska
  23. Gruzija
  24. Francuska
  25. Austrija

Iz toga proizlazi da svatko tko dolazi na web stranice Eurovizije ili na mobilnu aplikaciju mora prvo pravilno izabrati iz koje zemlje dolazi, a nakon toga dobivate detaljnije instrukcije. U slučaju da se ne poklope podaci s vašim mobilnim brojem ili kreditnom/debitnom karticom, nećete moći glasati! No, postoji mogućnost i biranja oznake 'ostatak svijeta' (Rest of the world), no i u tom slučaju morate imati SIM karticu ili kreditnu karticu izdanu u tome dijelu svijeta.

Podsjećamo, predstavnik Nizozemske Joost Klein neće nastupiti u finalu Eurosonga. Nizozemac je diskvalificiran iz natjecanja, a iz EBU-a je stigla službena izjava kojom je to potvrđeno.

'Švedska policija istražila je pritužbu jedne članice produkcijske ekipe nakon incidenta nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer. Dok pravni proces ide svojim tijekom, ne bi bilo prikladno da on nastavi s natjecanjem. Željeli bismo jasno naglasiti da, suprotno nekim medijskim izvješćima i nagađanjima na društvenim mrežama, u ovaj incident nije bio uključen nijedan drugi izvođač ili član izaslanstva.

Zadržavamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na našem događaju i predani smo pružanju sigurne i zaštićene radne okoline za sve osoblje na natjecanju. U svjetlu ovoga, ponašanje Joosta Kleina prema članu tima smatra se kršenjem pravila natjecanja", stoji u priopćenju.