'HRVATSKO VODENO BLAGO'

Novi biser domaćeg dokumentarnog programa

19.11.2012 u 13:42

Bionic
Reading

Ni David Attenborough se ne bi posramio danas predstavljene serije u produkciji HTV-a 'Hrvatsko vodeno blago' koju je režirao i snimio poznati hrvatski fotograf i snimatelj Miro Andrić. Prvu od četiri 52 minutne epizode gledat ćemo u srijedu, 28. studenoga u 20,50 na prvom programu HTV-a

Nakon tri otplesana prigodna kola KUD-a Izvor iz Rakovice, povećem broju okupljenih na premijernoj projekciji serije 'Hrvatsko vodeno blago' Mire Andrića, obratio se v. d. glavnog urednika HRT-a Dean Šoša ispred, kako je naglasio KUD-a HTV te pozdravio okupljene kroz jedan lucidan pozdravni govor naglasivši izuzetnu kvalitetu serijala na koju su i više nego ponosni, izdvojivši Andrića iz mase koja najčešće prati i snima onu mračnu i prljaviju stranu Hrvatske nazvavši Andrića snimatelja lijepog te pozvao autora da kaže par prigodnih riječi. Valja svakako spomenuti da je premijernoj projekciji prisustvovala pomoćnica ministra obrazovanja Ankica Nježić te glavni ravnatelj HRT-a Goran Radmankao i ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

Nakon par prigodnih, već dobro poznati autor vrlo gledanog serijala 'Hrvatsko podmorje' s kojim se još prije par godina predstavio TV publici kao vrhunski autor dokumentaraca o prirodi s naglaskom na podvodnu fotografiju, za koju je postao najveći autoritet u Hrvatskoj, Andrić se uz vidljivu tremu zahvalio suradnicima i najavio drugu epizodu iz serijala 'Hrvatsko vodeno blago', posvećenu Plitvičkim jezerima.

Prikazana epizoda bez sumnje samo je potvrdila njegovu predanost i posvećenost poslu vrhunskog snimatelja s okom za detalje i krajnje profesionalnom pristupu svom poslu. Predivni kadrovi slapova i jezera snimljenih ispod i iznad vode, ali i iz zraka i s kopna tijekom godine dana intenzivnog snimanja. Prateći Plitvička jezera kroz sva četiri godišnja doba, Andrić je jednaku pažnju posvetio ljudima i običajima, kao i životinjama koje obitavaju u tom kraju.

Serija 'Hrvatsko vodeno blago' prikaz je hrvatskog vodenog blaga u najljepšim i zaštićenim dijelovima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode. U četiri 52-minutna filma upoznat ćemo NP Plitvička jezera (2. epizode), PP Kopački rit i PP Lastovsko otočje. Svaka od epizoda zaokružena je cjelina, samostalna priča, koja kao nit poveznicu ima vodu, ali svaki film predstavlja i posebnosti područja u odnosu na zemljopisni položaj, klimu, život ljudi, potencijale koji ističu zaštićeno područje.
Nema sumnje da će ovaj serijal, vidljivo pomno rađen i pažljivo pripreman i realiziran, još jednom dokazati visok nivo produkcije koju njeguje HTV namećući se svojom kvalitetom kao predvodnik proizvodnje vrhunskog TV programa koji će se bez sumnje s lakoćom prodati i izvan granica Hrvatske, a što je tijekom obraćanja publici naglasio i sam Šoša.