OD HENRYJA DO BRIDGET

Obitelj Fonda žarila je i palila filmskim svijetom: Evo tko su članovi slavne holivudske dinastije

26.09.2024 u 06:07

Bionic
Reading

Od zvijezde zlatnog doba Hollywooda, Henryja, pa sve do još uvijek živuće legende Jane, obitelj Fonda ima tri generacije nagrađivanih glumaca i redatelja, a o njihovom će se talentu i postignućima još dugo govoriti, iako dvoje od četvero članova više nije među živima

Ako nekoga možemo nazvati istinskom holivudskom dinastijom, zahvaljujući trima generacijama glumaca s A liste i filmaša, onda je to definitivno obitelj Fonda. Odnosi se to na Henryja, Petera, Jane, Bridget i Troya Garityja, jedinog koji ne nosi obiteljsko prezime, no geni su tu.

A cijelu priču započeo je Henry Fonda, legenda filmskog platna koji se proslavio filmovima poput '12 gnjevnih ljudi', 'Bilo jednom na Divljem zapadu' i 'Plodovi gnjeva', za što je dobio i nominaciju za Oscara. Ipak, svog prvog Oscara, i to u kategoriji najboljeg glumca, dobio je 1981. za ulogu u filmu 'Ljetnikovac na Zlatnom jezeru', u kojem je glumio s kćerkom Jane.

Brad Pitt tijekom godina Izvor: Društvene mreže / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Peter i Jane, njegova djeca, postali su holivudske zvijezde. Peter je glumio u filmovima poput 'Goli u sedlu', 'Utrka topovske kugle' i 'Uleejevo zlato'. Tijekom svoje duge i bogate karijere osvojio je dva Zlatna globusa i dvije nominacije za Oscara.

Jane je s druge strane osvojila dva Oscara, 1971. za film 'Klute' i 1978. za 'Povratak kući', a tu su i njezini brojni hitovi poput 'Barbarelle', 'Od 9 do 5', 'Za sve je kriva svekrva'...

Peter je umro 2019. godine i iza sebe ostavio dvoje djece - Justina, koji je radio iza kamere, i Bridget, iznimno talentiranu glumicu koja je na vrhuncu slave napustila Hollywood i povukla se iz javnog života. Jane ima troje djece - kći Vanessa Vadim je filmašica, sin Troy Garity glumac, a Mary Luana Williams je spisateljica.

Nepo djeca

Danas bismo uz obitelj Fonda mogli povezati riječ nepotizam i njihovu djecu nazvati nepo bebama, počevši od Jane i Petera, a oni se time nisu zamarali. Dapače, odavno su dokazali da su za svoj uspjeh zaslužni sami. No vratimo se u prošlost, na početak dinastije.

Henry Fonda bio je glumac u usponu kada se 1936. oženio Kanađankom Frances Ford Seymour. Jane se rodila 1937., a Peter 1940., a za njihova odrastanja Henry je zbog svog gustog rasporeda često bio odsutan. Njihovo djetinjstvo bilo je iznimno teško, osobito jer im se majka borila s teškim psihičkim problemima te je na kraju, kada je Jane imala 12, a Peter 10 godina, počinila samoubojstvo.

  • +13
Obitelj Fonda Izvor: Profimedia / Autor: Frazer Harrison / Getty images / Profimedia

Njihov otac ubrzo se ponovno oženio, a Jane i Peter nastavili su se boriti da bi izgradili kakav-takav odnos s njim. Oboje su priznali da su tek netom prije očeve smrti 1982. uspjeli reći mu sve što im je na duši.

Oprostila mu je tek prije smrti

'Tek sam prije njegove smrti bila sposobna reći mu da ga volim i da mu opraštam za sve što se dogodilo. Rekla sam mu i da se nadam da on meni oprašta što nisam bila bolja kćerka... Nije rekao ništa, samo je zajecao. Nikad prije to nisam doživjela', izjavila je 2023. godine Jane.

Peter je s druge strane o odnosu s ocem progovorio u svojim memoarima 'Don't Tell Dad' iz 1998., rekavši da je to što je ocu 1979. ponudio ulogu u filmu 'Wanda Nevada' bilo iscjeljujuće iskustvo za njih.

'Polako i gušeći se u snažnim emocijama, rekao je: ‘Jako te volim, sine. Želim da to znaš.' Toliko sam ga snažno zagrlio da sam mogao osjetiti pacemaker u njegovim prsima. Suze su mi tekle niz obraze, a rekao sam mu da ga jako volim. Godine nakupljenih frustracija pale su mi sa srca poput snijega koji se topi s krova', stoji u memoarima.

Jane je rodila kćer Vanessu 1958., a sina Troya 1973. godine, dok je Mary Luanu posvojila u 80-ima. Nažalost, zbog filmske karijere, ali i političkog aktivizma, provela je, baš poput svog oca, više vremena razdvojena od djece nego s njima.

'Ima tek nekoliko stvari za kojima žalim u svom životu i ne, nisu to kontroverze ni aktivizam, nego to što nisam posvetila dovoljno vremena majčinstvu, obitelji i brizi o svom životu', izjavila je Jane 2000. godine, a i nekoliko godina kasnije osvrnula se na majčinstvo:

Nije bila majka kakva je željela biti

'Stalno govorim svojoj djeci da mi je žao što nisam više bila prisutna u njihovim životima. Nisam bila onakva majka kakva sam željela biti svojoj djeci.'

Kada je riječ o Peterovoj obitelji, on je s tadašnjom suprugom Susan Brewer 1964. dobio kćer Bridget, a dvije godine kasnije i sina Justina. Par se razveo 1972., nakon čega su djeca ostala živjeti s majkom. Bridget je 1992. za New York Times rekla da je to u njoj stvorilo osjećaj napuštenosti, no u odrasloj dobi ipak se dobro slagala s ocem.

Osim toga, krenula je stopama oca, tete i djeda i zapravo je pokazala najbolji talent. Iako je počela glumiti 1985., uspjeh je doživjela tek 1992. s filmom 'Oglas donosi smrt'. Upravo su je zbog te uloge ubrzo počeli uspoređivati s djedom Henryjem. Justin se s druge strane s ocem Peterom pojavio u filmu 'Goli u sedlu', no ipak se pronašao iza kamere, kao snimatelj.

Zanimljivo je da je Jane, s tadašnjim suprugom Tomom Haydenom, sinu Troyu dala bakino djevojačko prezime Garity kako bi, ako jednog dana odluči i sam krenuti u glumačke vode, izbjegao pritisak koji su oni osjećali. Upravo zbog toga ne čudi to da se o njemu ne zna toliko puno, iako je glumio u brojnim filmovima.

Peter je preminuo 2019. u 80. godini života od raka pluća, a zadnji film koji je snimio bio je 'Uz sve počasti' s Diane Ladd.