priča o uspjehu

Od siromaštva do olimpijske medalje: Priča Rebece Andrade zvuči kao filmski scenarij

06.08.2024 u 15:48

Bionic
Reading

Rebeca Andrade sa svojih je 25 godina osvojila zlatnu medalju u umjetničkoj gimnastici te tako ostvarila san koji je sanjala čitavog djetinjstva. Odrastajući u brazilskoj faveli nije mogla ni zamisliti da će jednog dana na Olimpijskim igrama biti proglašena najboljom

Olimpijske igre pune su iznenađenja, a iznenađena jučer bila je i Brazilka Rebeca Andrade. U Parizu je Brazilka slavila osvojivši zlatnu medalju u umjetničkoj gimnastici te ostvarivši svoje snove iz djetinjstva. Još kao djevojčica sanjala je kako će jednog dana nastupati sa svjetskom elitom, a sada se pokazala i kao najbolja od najboljih sportašica u svojoj kategoriji.

25-godišnja sportašica ima životnu priču o kakvoj smo čitali u knjigama, a ona Rebece Andrade nosi sretan kraj.

Rebeca Andrade imala je teško djetinjstvo

Brazilska sportašica nije se rodila u imućnoj obitelji koja bi joj mogla omogućiti privatne trenere i dvorane. Odrasla je u brazilskim favelama te svojom predanošću pokazala da je obitelj donijela ispravnu odluku odlučivši se tjerati njezinog starijeg brata Emersona da je prati u teretanu Bonifácio Cardoso do koje im je trebalo dva sata hodanja.

Andrade je odrastala u siromaštvu, a njezina je majka bila kućna pomoćnica koja je morala hraniti petero djece u neizvjesnoj situaciji.

Sa samo 9 godina, sportaš je otišao u centar visokih performansi u Curitibi, na jugu zemlje. Vidjevši njezin potencijal, usporedili su je s njezinom legendarnom gimnastičarkom Daiane dos Santos , zbog čega je Rebeca dobila nježni nadimak 'Daianinha'.

Od 2011. super je zvijezda gimnastičkog tima kluba Flamengo u Rio de Janeiru, a 2016. tijekom Svjetskog prvenstva osvojila je svoju prvu medalju na velikom natjecanju.

Triput je išla na operaciju koljena

Postavši jedna od najuspješnijih sportašica, Andrade se s vremenom suočila i s teškim ozljedama koljena. Naime, morala je ići na operaciju čak tri puta i na trenutak prekinuti svoju briljantnu karijeru, što je bila ekstremna situacija zbog koje je čak razmišljala o tome da napusti sport.

Olimpijsko zlato

Ipak, operacije koljena nisu je spriječile da se pojavi i zablista u Parizu!

Iako se natjecala u istoj kategoriji kao i favoritkinja natjecanja Simone Biles, Brazilka je pokazala da je na ovom natjecanju zaslužila stati na prvo mjesto. Sportskim duhom i velikom prijateljskom podrškom, ukupni poredak prihvatila je i Biles.

Brazilka je neizmjernu radost vrlo brzo podijelila sa svojim ljudima na tribinama koji su je grlili dok su plakali od ganuća i ponosa, a i sama Biles joj se poklonila kleknuvši te odavši joj zasluženo priznanje nakon osvojene zlatne medalje.

'Uvijek se podržavamo. To mi puno znači i velika mi je čast', komentirala je Andrade gestu američke sportašice.

Rebeca Andrade Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević