FRONTMEN RIBLJE ČORBE

Odlazak kontroverznog glazbenika: Bora Čorba provocirao je pjesmama, ali i izjavama

04.09.2024 u 11:59

Bionic
Reading

Rock glazbenik, pjevač, tekstopisac i frontmen benda 'Riblja čorba' Bora Đorđević preminuo je u srijedu u u 72. godini u ljubljanskoj bolnici, gdje se liječio od jake upale pluća, objavila je ta skupina na društvenim mrežam

Bora Đorđević diljem regije bio je poznat po nadimku Bora Čorba, kontroverzan po svom ponašanju i stajalištima, a ostat će upamćen kao jedna od legendi rock glazbe i autor nekih od najvećih hitova na ovim prostorima, poput 'Lutke sa naslovne strane', 'Dobro jutro', 'Pogledaj dom svoj anđele', 'Ostani đubre do kraja', 'Kad padne noć'.

Svojom poezijom, najčešće pisanom svakodnevnim i puku bliskim jezikom, a često na rubu vulgarnosti, znao je iskazati i najdublje emocije - počev od socijalnih tema do pojedinih balada, koje su ušle u antologije glazbene scene na prostorima bivše Jugoslavije.

Rođen je u Čačku 1. studenog 1952. godine, a prije nego što je zajedno sa Mišom Aleksićem, Ratkom Kojićem i Miroslavom Milatovićem, formirao Riblju čorbu, bio je i član Suncokreta i Ranog mraza.

Bora Đorđević Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages /PIXSELL

Bio je jedan od najpoznatijih glazbenika srpske i jugoslavenske rock scene, s velikim brojem obožavatelja, ali i upečatljiva javna osoba. Studirao je Pravni fakultet u Beogradu, potom bezuspješno pokušao upisati Fakultet dramskih umjetnosti.

Popularnost Riblje čorbe temeljila se na provokativnim socijalnim temama, a Bora Čorba je nastupima i na sceni i izvan nje postao jedan od najkontroverznijih glazbenika u bivšoj u Jugoslaviji.

Pale su i optužbe

Radio-televizija Srbije podsjeća da je Đorđević, nakon objave albuma 'Koza nostra' 1990. godine, bio optužen zbog 'vrijeđanja radničke klase Jugoslavije', ali su optužbe odbačene. Jedno vrijeme se bavio i politikom, kao član Gradskog odbora konzervativno-desne Demokratske stranke Srbije u Beogradu, poslije političkih promjena u Srbiji u listopadu 2000. godine. Bio je na poziciji savjetnika ministra kulture u Vladi Srbije, no poslije manje od godinu dana podnio je ostavku.

Iz braka s Draganom Đorđević, ima sina Borisa. Bora Đorđević je dobitnik nagrade Akademije Ivo Andrić za knjigu poezije 'Pusto ostrvo', Orden Karađorđeve zvijezde prvog stupnja uručen mu je 15. veljače 2021. godine, a od 2022. godine je počasni građanin Čačka.

Kao neizbrisiv glazbeni trag Riblje čorbe i Bore Đorđevića ostat će albumi 'Kost u grlu', 'Mrtva priroda', 'Istina', 'Ujed za dušu', 'Labudova pesma', 'Trilogija'.