kulinarske zvijezde

Počeo je Masterchef: Gdje su i što danas rade dosadašnji pobjednici

17.09.2024 u 09:04

Bionic
Reading

Luka Veić, 19-godišnjak iz Neorića, prošle godine je postao najmlađi pobjednik popularnog showa Masterchef. Na Novoj TV se od ovog tjedna počela emitirati nova sezona - potraga za kulinarskim talentima koji će se boriti za prestižnu titulu MasterChefa i novčanu nagradu.

Nema tko 2011. godine nije gledao prvu sezonu hrvatske verzije ovog popularnog showa iz Velike Britanije koji je tada stigao u Hrvatsku. Sreću su iskušali mlađi i stariji kandidati, iz raznih krajeva Hrvatske i različitih zanimanja svi odreda dijeleći ljubav prema kuhanju.

Šime Sušić

Bio je prvi hrvatski MasterChef i oduševio žiri svojim ribljim specijalitetima. Zagrepčanin dalmatinskih korijena suprotno očekivanjima mnogih, nije završio u kuharskim vodama. Ipak se odlučio baviti svojom prvom ljubavi - geografijom te radi kao profesor u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi. Osmislio je novi izborni predmet geografija hrane, a bivšem profesoru Damiru Jelenskom pomogao je oko ideje za vodič kroz zdravu i izbalansiranu prehranu nazvan 'Alka 75 - kuharica u ravnoteži'.

Ove muškarce je ljubila Jennifer Lopez Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević, Profimedia

Kuharica je napisana za sve one koji žele poboljšati stanje organizma i djelovati preventivno. Šime smatra da je izabrao kuhanje kao karijeru, bi mu mnoga vrata bila otvorena. Šime je nagradu od 200 tisuća kuna uložio u operaciju koljena, budući je htio ponovno trčati maratone.

Nikola Lesar

Čakovčanin je imao je samo 22 godine kad je osvojio titulu MasterChefa 2012. Nakon pobjede prošao je Vijetnam, Kambodžu, Nepal, Tajland, Kinu, Indiju te se naposljetku skrasio na Tajlandu gdje je upisao kulinarsku akademiju LeCordon Bleu Bangkok. U kulinarskom showu 'Iron Chef Thailand' dva puta je sudjelovao, a onda otvorio dva restorana, 'Rustic Eatery & Bar' i 'Issara', na otoku Phuket. Za vrijeme akademije upoznao je i sadašnju djevojku koja je završila francusko slastičarstvo i sada je šefica slatke kuhinje u njihovom restoranu.

Iva Pehar

Prva žena s titulom Masterchefa no ni ona se poput Šime, nije vidjela u kulinarstvu. Radila je na kulinarskim projektima i kuhala u Dubaiju, Dohi i Meksiku za poznate svjetske chefove, a Iva danas radi u Beču kao art direktorica. Uz svoj posao pokrenula je i paintball biznis, u koji nije uložila od pobjede u showu već od vlastite plaće, a u studenom 2023. je postala majka djevojčice Glorije.

Ivan Temšić

Simpatični Prigorac krajem 2021. je odnio pobijedu u MasterChefu, osvojivši nagradu od 200.000 kuna (oko 26.500 eura), a nakon toga je postao chef u hotelu nadomak Trogira. Danas ima čak dva restorana u Splitu. 'Kužina za mene nije samo posao, već je gledam kao životni stil. Dinamično je to okruženje, cjeloživotno učenje i istraživanje, a iako ispred mene stoji mnogo prepreka, spreman sam na njih', ispričao je za tportal. Djevojka Gabriela prihvatila je njegov užurbani način života, a i zaposlena je u restoranu oko sektora prodaje i marketinga.

Maja Šabić

Druga je žena s titulom Masterchefa, a kasnije je otkrila da nije ciljala na pobjedu, nego na sakupljanje vrijednog znanja. Ipak, u rodni grad, Pulu je odnijela pehar i 200.000 kuna, odnosno 26.560 eura. Kroz emisiju je očarala tradicionalnim jelima, pogotovo slasticama, a najavila je da će nagradu uložiti u biznis o kojem je prije mogla samo sanjati. 'Jako bih htjela otvoriti svoju slastičarnu i vidim se u tom smjeru. Volim raditi slastice i uživam u tome. Ali s druge strane bih voljela i ostati u 'slanom' u vidu nekih projekata koji su također u planu', rekla je ranije za tportal. Otkrila je da se zbog gubitka majke u ranoj dobi pridružila tati u kuhinji i tako razvila ljubav prema kuhanju.

Luka Veić

Nakon popularnog showa nastavio svoju kulinarsku karijeru. Nakon što je odnio titulu najboljeg, najavio je da želi otputovati u Afriku i naći se u ulozi vlasnika restorana, a proljetos se pisalo kako treba preuzeti kuhinju u splitskom restoranu te da će ondje biti i nekoliko jela koja su obilježila njegov put u Masterchefu. Luka Veić je ranije izjavio da bi 'volio stvarati tradicionalna jela s njegovim potpisom na moderan način' i 'spajati nesvakidašnje i nespojive okuse'. 'Svim budućim kandidatima bih preporučio da se ne boje, da uđu sa sigurnošću i bez straha, budu opušteni i pokažu sebe u najboljem svjetlu', rekao je u razgovoru za tportal.