TUŽNA VIJEST

Preminula Shelley Duvall, zvijezda filma 'Isijavanje'

11.07.2024 u 17:43

Bionic
Reading

I danas, 44 godine od premijernog prikazivanja hororca Stanleyja Kubricka 'Isijavanje', film utjeruje gledateljima strast u kosti, a osim po Jacku Nicholsonu pamtit ćemo ga i po Shelley Duvall koja nas je napustila u 76. godini života

Ekranizacija hit romana Stephena Kinga, koje se 'uhvaitio' Stanley Kubrick, i dan danas utjeruje strah u kosti. Priča o ludilu obitelji Torrance i paranormalnim događajima koje proživljavaju u praznom hotelu u brdima Colorada nije se dojmila kritičara, ali ni Stephena Kinga koji nije štedio Kubricka zbog odstupanja od knjige.

No, to je u konačnici film po kojem će i dalje mnogi pamtiti glumicu Shelley Duvall, a koja je, kako donose svjetski mediji, preminula u 76. godini života u Teksasu, što je potvrdio njezin partner Dan Gilroy.

Suradnja s Altmanom

Shelley Duvall tijekom svoje je glumačke karijere često i rado surađivala s redateljem Robertom Altmanom, a prvi filmski debi imala je upravo u njegovom 'Brewster McCloud', a potom i u 'Kockar i bludnica', 'Lopovi poput nas' te 'Nashville'. Altman joj je dao i ulogu u filmu 'Tri žene' za koju je na Filmskom festivalu u Cannesu osvojila nagradu kao najbolja glumica, ali i nominaciju za BAFTA-u.

  • +4
Shelley Duvall Izvor: Profimedia / Autor: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Nakon što je razvila težak psihički poremećaj, početkom 2000-ih povukla se iz javnog života te je rijetko napuštala svoj dom. Zbog bolesti prestala se u potpunosti brinuti o svom izgledu.