kronologija

Princ Charles i Camilla Parker Bowles: Ljubav koja traje desetljećima

17.05.2017 u 06:55

Bionic
Reading

Upoznali se 1970. godine, no nakon samo godinu dana veze, princ Charles se odlučio priključiti Kraljevskoj mornarici. Tri godine kasnije već je bila sretno udana žena, a i on se 1981. oženio s Dianom. Ipak, ljubav Charlesa i Camille Parker Bowles bila je jača od svega, stoga su nakon nekoliko desetljeća skrivanja 2005. godine napokon ozakonili svoju vezu, a ona je morala još nekoliko godina čekati da je Kraljica prihvati

Iako tijekom godina nije imala baš lijepu reputaciju te je često proglašavana, što je na kraju i bila, 'trećom osobom' u braku princeze Diane i princa Charlesa, Camilla Parker Bowles danas je vojvotkinja od Cornwalla i napokon je dobila dugoželjeno priznanje u kraljevskoj obitelji.

Njezina veza s Charlesom, koja se protezala kroz duge četiri dekade, nije bila samo burna ljubavna afera. Njih dvoje danas su u sretnom braku i napokon javno uživaju u svojoj ljubavi. A ovako je njihova priča izgledala od samog početka do danas.

1970.

Princ Charles i Camilla upoznali su se na polo utakmici u Windsoru. Od samog početka nisu mogli prikriti međusobne simpatije i privlačnost te su ubrzo nakon tog susreta dogovorili i prvi izlazak. U vezi su bili godinu dana, kada je Charles otišao u Kraljevsku mornaricu.

1973.

U srpnju 1973. godine Camilla se udala za Andrewa Parkera Bowlesa, utjecajnog oficira u britanskoj vojsci, koji je prije nje bio u vezi s princezom Annom, mlađom sestrom princa Charlesa. Bivša Camillina školska kolegica medijima je otkrila kako je ona bila u potrazi za bogatim suprugom i to joj je bio prioritet. 'Camilla se željela zabavljati, ali i bogato udati', rekla je.

  • +2
Princ Charles i Camilla Parker Bowles Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

1977.

Princ Charles i službeno upoznaje 16-godišnju Lady Dianu Spencer u vrijeme dok se viđao s njezinom starijom sestrom, Lady Sarah McCorquodale. Nakon što je prekinuo vezu sa Sarah, 1980. započeo je vezu s Dianom. Prema izjavama Andrewa Mortona, koji je napisao biografiju Diane, dvije sestre ostale su bliske unatoč tome što su obje bile u vezi s istim muškarcem. Sarah je navodno rekla: 'Ja sam ih upoznala. Ja sam poput Kupida.'

1981.

6. veljače 1981. Charles je zaprosio Dianu, a zaruke su najavljene za 24. veljače. Tog ljeta, 29. srpnja, u katedrali St. Paul, održano je njihovo vjenčanje iz bajke, a po saznanjima ABC-ova dokumentarca 'Last 100 Days of Diana', Camilla je bila prisutna na njihovu vjenčanju, unatoč Dianinoj želji da se to ne dogodi.

1986.

Iako su oboje bili u braku, Charlesa i Camillu to nije spriječilo da nastave svoju izvanbračnu avanturu, a zanimljivo je da Camilla nije prva u svojoj obitelji koja se zatekla u aferi s članom kraljevske obitelji. Navodno je i njezina voljena prabaka, Alice Keppel, bila poznata kao ljubavnica Charlesova šukundjeda Edwarda VII.

1989.

Prema snimkama intervjua koji je princeza Diana dala Andrewu Mortonu, da se zaključiti kako se Diana suprostavila Camilli na jednoj zabavi te joj rekla: 'Camilla, ja bih zaista voljela znati što se to točno događa između tebe i Charlesa. Znaš, nisam baš od jučer.' Camilla je navodno odgovorila: 'Dobila si sve što si ikada htjela. Imaš sve muškarce svijeta koji su zaljubljeni u tebe i imaš dvojicu prekrasnih sinova. Što još želiš?' Diana joj je odgovorila: 'Svog supruga.'

1992.

U studenom 1992. novinari su se dokopali privatnih snimki intimnih telefonskih razgovora Charlesa i Camille, koji su samo potvrdili međusobnu privlačnost i naklonost. Mjesec dana kasnije najavljen je razlaz Diane i Charlesa.

1994.

Dvije godine nakon razlaza, Charles u intervjuu na nacionalnoj televiziji javno priznaje svoju nevjeru i otkiva da mu je Camilla ljubavnica. No, isto tako, rekao je da je svojoj supruzi bio vjeran sve dok 'nije postalo kristalno jasno da njihov brak nema budućnosti'.

1995.

Camilla i njezin suprug Andrew i službeno potpisuju razvod. Do tog trenutka njih dvoje su već dvije godine živjeli razdvojeno. Diana u intervjuu za BBC priznaje kako je imala aferu s igračem pola Jamesom Hewittom, koji ju je podučavao u jahanju, ali i otkriva sve o ljubavnoj aferi svog supruga i Camille. U intervjuu Martinu Bashiru, Diana je priznala: 'Bilo nas je troje u braku pa je bila gužva.' Kako bi dobio ekskluzivni intervju, Bashir je pristao sve odraditi u tajnosti, kako se to ne bi doznalo u Buckinghamskoj palači.

1997.

Princeza Diana poginula je u stravičnoj prometnoj nesreći u Parizu, a njezin pogreb pratili su milijuni gledatelja. Što se tiče Camille, ona je polako napredovala kao nova odabranica princa Charlesa.

1998.

Godinu dana nakon Dianine smrti, Charles je i službeno svoje sinove upoznao s Camillom. Zbog smrti bivše supruge, Charles i Camilla odlučili su držati svoju vezu daleko od očiju javnosti.

1999.

Prvo zajedničko službeno pojavljivanje Charlesa i Camille bilo je na 50. rođendanu njezine sestre u hotelu Ritz u Londonu. Iako su tamo stigli odvojeno, sa zabave su otišli zajedno. Više od 200 fotografa, novinara, turista, obožavatelja slilo se ispred hotela kako bi ovjekovječili novopečeni par.

2000.

Iako je Camilla uspjela stvoriti odnos s Charlesovim sinovima, još joj je uvijek ostala najteža zadaća - službeno upoznati Kraljicu Elizabetu II. Ne želeći priznati njihovu vezu, kraljica je čak odbila pozivnicu za sinov 50. rođendan ako se i Camilla tamo pojavi. No u ljeto 2000. kraljica se odlučila pojaviti na jednoj zabavi, za koju je znala da će i Camilla biti tamo.

2001.

Charles i Camilla prvi put su se poljubili u javnosti na događanju koje je organiziralo Društvo za osteoporozu.

2003.

Camilla se i službeno uselila u Clarence House, rezidenciju princa Charlesa.

2005.

Charles i Camilla u veljači 2005. najavili su svoje zaruke, što je dočekano pomalo na nož. Dva mjeseca kasnije, par se vjenčao na civilnoj ceremoniji u vijećnici. Kum im je bio princ William, a na vjenčanju je bio i Camillin bivši suprug sa svojom novom suprugom. Ipak, kraljica i princ Phillip nisu se pojavili na ceremoniji.

2007.

Camilla je odlučila ne pojaviti se na desetoj godišnjici smrti princeze Diane. Iako je isprva mislila doći, bilo ju je strah reakcija javnosti, stoga je poslala službeno priopćenje: 'Iako sam željela biti na komemoraciji, i biti svima potpora, mislim da bi moj dolazak unio nemir i bacio sasvim drugačiji fokus i svjetlo na moj odnos s Dianom. Zahvalna sam svom suprugu, kao i prinčevima Williamu i Harryju što su shvatili razlog mog nedolaska.'

2011.

Camilla je dospjela na naslovnice svih novina, nakon što se, uoči vjenčanje princa Williama, pojavila s Kate Middleton, njezinom sestrom Pippom i svojom kćeri Laurom Lopes na zajedničkom ručku, dajući majčinske savjete budućoj supruzi svog posinka. Dva mjeseca kasnije, William i Kate su se vjenčali, a Camilla je bila uzvanica, pratnja princa Charlesa.

2012.

Iako će princeza Diana uvijek biti omiljena britanska princeza, javnost je počela mijenjati mišljenje o Camilli, a čak ju je i sama kraljica počela prihvaćati. To je potvrđeno nakon što joj je dala kraljevsku počast, prozvavši je Dame Grand Cross of the Royal Victorian Order. Tijekom ljeta, upravo je Camilla bila pratnja kraljici u kočiji tijekom jednog kraljičinog jubileja.

2015.

Camilla i Charles proslavili su deset godina braka, a u njihovu čast, Clarence House objavio je fotografije para iz Škotske, gdje su bili na medenom mjesecu. Nekoliko mjeseci kasnije, Camilla se pridružila cijeloj kraljevskoj obitelji na čuvenom balkonu Buckinghamske palače.

2017.

Camilla i dalje prati Charlesa u svim njegovim javnim pojavljivanjima.