POVODOM NOVE SEZONE

Sarah Jessica Parker: 'Nekada je lijepo pobjeći od svega i imati vremena samo za sebe'

17.01.2018 u 10:04

Bionic
Reading

Druga sezona humoristične serije 'Razvod' krenula je s emitiranjem na HBO-u. Povodom osam novih epizoda, glavna glumica Sarah Jessica Parker u velikom je intervjuu progovorila o seriji, ali i o privatnom životu

Nakon dugo iščekivanja, obožavatelji lika i djela Sarah Jessice Parker mogu ponovno uživati svakog ponedjeljka od 21 sati na HBO-u, u novim epizodama druge po redu sezone humoristične serije 'Rastava'. Ukoliko ne znate o čemu je riječ ili jednostavno niste stigli pogledati prvu sezonu, uvijek se možete podsjetiti ako imate HBO GO, no, ukratko, radnja serije prati Frances, ženu koja nakon sretnih godina braka i života poželi razvod od supruga.

2. sezona serije 'Razvod' Izvor: Promo fotografije / Autor: CRAIG BLANKENHORN

Naravno, kakva bi to serija bila da sve ide lako, stoga gledatelji iz epizode u epizodu prate njezine nove dogodovštine. Povodom druge sezone Sarah Jessica Parker, koju većina gledatelja diljem svijeta i dalje poistovjećuje s njezinom najpoznatijom ulogom - onom Carrie Bradshaw u 'Seksu i gradu', otkrila je neke detalje o 'Rastavi'.

2. sezona serije 'Razvod' Autor: Youtube

Nova sezona donijela je i ono što su gledatelji iščekivali cijelu prvu sezonu - Frances i Robert napokon su potpisali papire za razvod. Usporedite malo prvu i drugu sezonu 'Rastave'.

Napokon se nazire svjetlo na kraju tunela. Bilo je puno debate o tome odakle bi trebalo nastaviti novu sezonu, a onda se dogodilo i to da nas je nekoliko tjedana prije početka snimanja napustio scenarist serije, a na njegovo je mjesto uskočila Jenny Bicks, koja je doslovce imala tek šest tjedana vremena da osmisli sve. U normalnim situacijama imate četiri ili pet mjeseci da pripremite novu sezonu, što bi značilo da smo mi u startu izgubili dvije epizode. Ove sezone imamo tek osam epizoda i to je puno teže napraviti.

Kakve su reakcije gledatelja na prikaz braka i razvoda u prvoj sezoni?

Bila sam iznenađena kada sam shvatila da se ljudima zapravo svidio naš prikaz. Gledali su nas sa svojim partnerima, supružnicima... Bilo je nekih koji su na Instagramu rekli kako jednostavno to ne mogu gledati, kako im je cijela tema previše bolna, no ipak je više pozitivnih komentara. 

Tema je očito poprilično bolna za neke...

Istina, a mi smo morali pronaći način na koji se izvući iz toga. Ne možeš samo skupljati bodove kod gledatelja. Moraš to napraviti na pošten način. Jednostavno ne možeš se žrtvovati i doslovce izdati ono za što si se borio i predstavljao u prvoj sezoni, samo kako bi se u drugoj svidio drugima. Stoga se nadam da smo u tome i uspjeli.

Izgleda kako u drugoj sezoni Frances napokon pronalazi pravi put i ostvaruje se i poslovno i privatno. Koliko je teško krenuti ispočetka jer je s Robertom bila još od fakulteta? 

Pokušavam se sjetiti koliko sam ja vremena provela razdvojena. Koliko god poslovna putovanja razdvajaju ljude i narušavaju odnose, toliko i pomažu. Baš neku večer otputovala sam na jednu noć u Los Angeles. Pomislila sam: 'Vau, imam hotelsku sobu samo za sebe.' Nekada je lijepo pobjeći od svega i imati vremena samo za sebe.

Čini mi se kako je Frances napokon spremna za nove veze, no čini se da Robert puno lakše podnosi cijelu situaciju...

Čula sam da tako muškarci rade, osobito oni koji su bili u nekoj dužoj vezi. Tako da vjerujem da je i Frances zbog svega toga osjetila potrebu da se i sama pokrene i ponovno bude sretna. No nekako mi se čini da su žene, na kraju dana, poput mačaka - jednostavno su samostalnije. Kod muškaraca je to drugačije - biti sam jednostavno im ne odgovara. Ne osjećaju se ugodno u takvoj situaciji.

No s druge strane, kada njegove veze postanu ozbiljnije, čini se kako ga Frances prvi put vidi u drugačijem svjetlu. Čak ga pita bi li išta bilo drugačije da su se upoznali tek sada. Što mislite, što se promijenilo?

Mislim da napokon vidi muškarca kojeg je davno prije poznavala. Kad njegova veza s Jackie postane ozbiljnija, ona u njemu vidi ono što je nekada bio, na što je zaboravila i potisnula duboko u zaborav. To vam je ono: gledate osobu kroz tuđe oči. Razmišljam o tome i kada gledam svog supruga kroz oči naše djece - kako ga gledaju i upijaju sve. Lijepo je ponekad se sjetiti kako je bilo prije braka i djece. Brak zapravo predstavlja puno organizacije - dogovora oko toga tko će koga odvesti kod doktora, vožnje na izvanškolske aktivnosti, večere s prijateljima... 

Kakav je vaš stav o braku?

Ako mislite na uspješne brakove, potrebno je mijenjati se. Ne drugu osobu, već sebe. Morate oboje biti spremni na promjene. Dovoljan je pogled na veze oko vas da odmah vidite uživa li netko u nečijem društvu.

Frances se nije željela okušati na Tinderu i pokušati tamo pronaći novog partnera. Imala je nekakav otpor prema njemu. Zašto je to tako?

I ja sam pomislila - zar ćemo stvarno imati epizodu o aplikaciji za izlaske? Ako imamo samo osam epizoda, ne želim provesti jednu cijelu na telefonu. Jednostavno ne volim telefone, mobitele, pa čak ni na televiziji i na filmu. Nekada davno voljela sam one dobre stare telefonske razgovore. One kada si se javljao, a nisi znao tko je s druge strane. Toga više nema.

Diler umjetninama, Skip, jedan je od likova s kojim je Frances umalo imala vezu. Je li njegov lik inspiriran muškarcem iz stvarnog života?

Koliko ja znam, nije. Možda je Jenny imala nekoga na umu, no zaista ne znam. Takva osoba postoji u bilo kojem segmentu života, nije vezana samo za svijet umjetnika.

Sarah Jessica Parker u seriji 'Razvod' Autor: Youtube

Kako napreduje vaš posao s izdavaštvom?

Dobro. Naša prva knjiga izlazi u lipnju i zaista je predivna. Napisala ju je mlada žena rođena u Americi, no porijeklom muslimanka iz Indije i odrasla u južnoj Kaliforniji. Nije riječ o memoarima, već priči o obitelji. Drugu knjigu napisala je žena iz Velike Britanije, Claire Adams, koja prati obitelj iz Trinidad i Tobaga. Spektakularna je. Zaista se trudim pronaći autore diljem svijeta.