ONUR U AKCIJI

Saznajte sve tajne 'Sulejmana Veličanstvenog'

14.05.2012 u 16:49

Bionic
Reading

Otkrivamo vam sve, ili bar neke tajne serije koja je u svojoj zemlji podigla neviđene buke i polemike, u isto vrijeme pokorivši sve zemlje u kojima je igrala

Sulejman Veličanstveni' najskuplja je turska serija svih vremena, a njenu popularnost širom svijeta potvrđuje i činjenica da se trenutno emitira u 61 zemlji.

Bučna polemika oko Sulejmana

Serija je u Turskoj izazvala veliku polemiku, posebice jer prikazuje veličanstvenog Sultana kako ispija alkohol, što je zabranjeno Kuranom, ili kako vodi ljubav sa ženama u haremu. Čak je i turski premijer komentirao kako serija nema poštovanja prema njihovoj povijesti i kako je prikazuje u negativnom svjetlu mladim naraštajima.

Zaljubljen u ropkinju

Sulejman se zaljubljuje u Hurem Sultan, što znači 'ona koja se smije', djevojku-ropkinju iz harema svijetlih očiju i bijele puti, koja će uskoro postati njegova omiljena djevojka za zabavu. Zbog ukrajinskog podrijetla zovu je Roxelana. Rušeći dva vijeka staru otomansku tradiciju, Sulejman Veličanstveni će bivšu konkubinu učiniti svojom ženom, na zaprepaštenje dvorana i građana, a najviše svoje prve žene Mehidervan, koja mu je rodila sina princa Mustafu.


Riječ povjesničara

Pisca scenarija ništa ne obvezuje na istinu. Serija je rađena na nivou latinoameričke sapunice smještene u mistični, egzotični, lascivni okvir sultanovog harema. Od nje ne treba očekivati kvalitetu koja prati neku povijesnu temu. Dva-tri konja, jedna sablja, svakodnevni razgovor bez dubokih poruka, ljubavna afera, svađa ili intriga na poziciji centralnog zapleta, uz digitalizirani Topkapi saraj, digitalizirani Bosfor, pa čak i digitalizirano nebo nad Istanbulom, sasvim su dovoljni.

Sulejmanova ostavština u regiji

U Bosni i Hercegovini njegove su ostavštine, između ostalih, mostarski Stari most i Karađozbegova džamija, Aladža džamija u Foci, Bajrakli džamija u Beogradu i mnoge druge građevine.

Tragična smrt ključne osobe serije

Meral Okay, scenaristica serije 'Sulejman Veličanstveni', preminula je travnju ove godine u Istanbulu u 53. godini života. Kao uzrok smrti naveden je rak pluća, od kojeg je bolovala posljednjih mjeseci. Meral je sahranjena uz prisutnost mnogih poznatih osoba i glumaca iz serije.

Upitan nastavak snimanja

Producenti su objavili da se snimanje serije prekida do daljnjeg, a neizvjesno je hoće li i kada biti nastavljeno, prvenstveno jer ne postoji scenarij, ali i zbog stresa kojem su zbog smrti bliske prijateljice izloženi glumci. Kako je sve u životu radila spontano, tako je i scenarij za seriju pisala neposredno pred svaku epizodu. Meral je tokom snimanja 'Sulejmana Veličanstvenog' radila i veći dio redateljskog posla i sad je neizvjesno hoće li je netko moći zamijeniti.

Želja za završetkom

Priča o turskom osvajaču, čije je snimanje prekinuto zbog smrti scenaristkinje, bit će završena, jer će ljudi koji su surađivali s Meral Okaj napisati scenarij za kraj serije. Prema riječima producenata, vjerni suradnici scenaristkinje i redateljice napisat će preostale epizode.