STIŽE TREĆE DIJETE

Šuškanja su potvrđena: Kraljica 'najsretnije zemlje svijeta' u slatkom je iščekivanju

15.06.2023 u 21:04

Bionic
Reading

Vladari Butana, kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuck i kraljica Jetsun Pema, imaju razloga za slavlje, jer će njihova četveročlana obitelj uskoro postati bogatija za još jednog malenog člana

Nakon što se butanski kraljevski par pojavio u Jordanu, na vjenčanju budućeg kralja, princa Husseina i princeze Rajwe, krenula su šuškanja kako je kraljica Jetsun Pema trudna. Boravak u Ammanu iskoristili su kako bi i turistički razgledali grad, ali i zemlju.

Sa dvojicom sinova, prijestolonasljednikom Jigmeom Namgyelom i princom Ugyenom Wangchuckom te šogoricom, princezom Euphelmom Choden Wangchuck, Jetsun je posjetila i mjesto krštenja Isusa Krista, a na fotografijama koje je na Twitteru objaivlo jordansko Ministarstvo turizma, mnogima je za oko zapeo zaobljeni trbuščić lijepe kraljice.

Ta vijest sada je i službeno potvrđena, a doznaje se i kako je termin poroda u ranu jesen. Kralj i kraljica od Butana otkrili su sami sretu vijest i zahvalili svima na dobrim željama. Nagađa se kako će i treće dijete, baš poput dvojice sinova rođenih 2016. i 2020., biti rođeno u palači Thimpu's Lingkana.

  • +2
Butanska kraljica Jetsun Pema Izvor: EPA / Autor: HARISH TYAGI

Ne treba ni sumnjati da je ta vijest posebno oduševila stanovnike Butana, koji žive, kako kažu, u zemlji sretnih ljudi - u njoj nema beskućnika, a najvažniji politički cilj nacionalna je sreća.

Iako je kraljica postala udajom, Jetsun Pema plave je krvi. Rođena je u Thimphu, a njezin otac Dhondup Gyaltshen unuk je guvernera Trashiganga, dok joj je majka Aum Sonam Choki porijeklom iz aristokratske obitelji iz Bumthang Pangteyja, jedne od najuglednijih u Butanu. Djed joj je bio polubrat dvjema butanskim kraljicama, a Jetsun i njezin suprug u krvnom su srodstvu.

Jetsun je druga od petero djece, a njezina starija sestra Ashi Yeatso Lhamo udana je za kraljevog brata, princa Gyaltshaba Jigmea Dorjija Wangchucka.

Nakon završene osnovne škole u Butanu kraljica Pema srednju je školu pohađala u Indiji, a potom je upisala Regent's University u Londonu te je diplomirala psihologiju i povijest umjetnosti. Iako se za kralja udala kada je imala 21 godinu, priča govori da ga je upoznala kada je imala tek sedam, a on 17 godina.

Njihovo vjenčanje održano je u listopadu 2011. u tvrđavi, ali i u budističkom hramu, a kraljica Pema nosila je tradicionalnu butansku nošnju izrađenu od sirove svile, nakon čega su medeni mjesec proveli u indijskom Radžastanu.

Kada nije fokusirana na odgoj sinova, kraljica je aktivna u obavljanju svojih dužnosti, ali i kao pokroviteljica raznih udruga te kao predsjednica tamošnjeg Crvenog križa.

S Kate Middleton, s kojom je često uspoređuju, susrela se 2016. tijekom službenog posjeta princa i princeze od Walesa Kraljevini Butan te su odmah shvatile da su slične.

pristigli iz cijelog svijeta

Kraljice i princeze: Pogledajte tko je bio na spektakularnom vjenčanju jordanskog princa

Pogledaj galeriju

Osim što su obje bile pučanke prije negoli su se udale i postale članice kraljevske obitelji, objema su očevi radili u zrakoplovnoj industriji, a dijele i ljubav prema povijesti umjetnosti, koju su obje studirale.