ČUVENI FESTIVAL

Sve je spremno za novo izdanje Mostre: Ovo su zvijezde koje stižu u Veneciju

25.08.2024 u 12:13

Bionic
Reading

Zvijezde od Angeline Jolie do Georgea Clooneyja okupit će se idućih desetak dana na Venecijanskom filmskom festivalu i vratiti veliku dozu holivudskog glamura na pješčani Lido

S 21 filmom koji se natječe za glavnu nagradu Zlatnog lava, u srijedu počinje 81. izdanje prestižnog festivala. Na crvenom tepihu očekuju se Lady Gaga, Daniel Craig i Brad Pitt u 10 dana događaja.

Blještavilo je dobrodošlo nakon što su štrajkovi u Hollywoodu prošle godine udaljili većinu studijskih filmova i njihove zvijezde s A liste od najdugovječnijeg festivala na svijetu, poznatog kao 'La Mostra'.

U središtu pozornosti, ali izvan konkurencije je 'Beetlejuice Beetlejuice', dugo iščekivani nastavak kultnog klasika Tima Burtona iz 1988. koji otvara festival u srijedu, s Michaelom Keatonom, Catherine O'Hara i Winonom Ryder koji su utjelovili svoje izvorne uloge.

  • +5
Monica Bellucci Izvor: Profimedia / Autor: Victor Chavez / Shutterstock Editorial / Profimedia

U glavnoj konkurenciji su 'Joker: Ludilo u dvoje' Todda Phillipsa, nastavak filma američkog redatelja koji je osvojio Veneciju 2019. u kojem Joaquin Phoenix glumi u paru s Lady Gagom te 'Queer' talijanskog Luce Guadagnina s Danielom Craigom u glavnoj ulozi temeljenog na romanu Williama Burroughsa s radnjom koja se odvija u Ciudad de Mexicu 1940-ih.

  • +3
Lady Gaga na setu filma 'Joker: Folie à Deux' Izvor: Profimedia / Autor: STEVESANDS/NEWYORKNEWSWIRE/MEGA / THE MEGA AGENCY / DC COMICS-DC ENTERTAINMENT - ALBUM / ALBUM / PROFIMEDIA

Angelina Jolie je glavna glumica u filmu 'Maria' što je biografski film o Mariji Callas iz Čilea redatelja Pabla Larraina koji se vraća u Veneciju nakon svoje drame o Diani "Spencer" iz 2021., dok Nicole Kidman i Antonio Banderas glume u erotskom trileru 'Babygirl' nizozemske redateljice Haline Reijn.

Angelina Jolie kao Maria Callas Izvor: Profimedia / Autor: Nassou.fr / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kako bi se drama zadržala na platnu, a izbjegla iza kulisa, film 'Maria' će biti premijerno prikazan prvog festivalskog dana u četvrtak, dok će 'Wolfs' s Bradom Pittom u glavnoj ulozi, bivšim suprugom Jolie, biti prikazan izvan konkurencije u nedjelju. 

Clooney se pridružuje Pittu u Apple TV+ filmu redatelja 'Spider-Mana' Jona Wattsa, a glumci glume rivalske profesionalne kriminalce u akcijskoj komediji.

  • +2
Brad Pitt i George Clooney Izvor: Profimedia / Autor: SteveSands/NewYorkNewswire/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Weaver, Costner i Kline

Na otvaranju u srijedu predstavit će se međunarodni žiri na čelu s predsjednicom, francuskom glumicom Isabelle Huppert i dodijelit će se Zlatni lav za životno djelo zvijezdi 'Aliena', američkoj glumici Sigourney Weaver.

  • +2
Sigourney Weaver Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Svoj debi izvan konkurencije ima i drugi dio filma 'Horizont: Američka saga' Kevina Costnera. Prvi dio ovog glumačko-redateljskog vesterna premijerno je prikazan u Cannesu u svibnju.

  • +2
Kevin Costner s djecom Izvor: Profimedia / Autor: Shootpix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mostra blaga prema filmovima sa streaming servisa

Za razliku od konkurentskog filmskog festivala u Cannesu, Venecija u konkurenciji prihvaća filmove proizvedene putem streaming servisa, posebice Netflixa, koji je postigao veliki uspjeh lansirajući naslove kao što su 'Maestro' i 'Roma' na talijanskom festivalu.

Osim filma 'Wolfs', Apple TV+ producirao je i 'Disclaimer', triler seriju s Cate Blanchett, Kevinom Klineom i Sachom Baronom Cohenom u glavnim ulogama koja se također premijerno prikazuje u Veneciji.

  • +5
Cate Blanchett Izvor: Profimedia / Autor: ROB LATOUR / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA