POVIJESNI EP

Sve što trebate znati o hit seriji 'Shogun' - rekorderu nove dodjele Emmyja

19.09.2024 u 06:51

Bionic
Reading

U moru naslova koji na tjednoj bazi pristižu na streaming servise lako se moglo dogoditi da vam je nova adaptacija serije 'Shogun' iz 80-ih prošla ispod radara

Emmyji su okrunili novog gospodara

'Shogun' studija Fox u potpunosti je dominirao 76. dodjelom nagrada Emmy, skupivši rekordnih 18 kipića za svoju prvu sezonu — najviše ikada što je pošlo za rukom nekoj seriji u jednoj godini.

Proglašena je najboljom dramskom serijom dok su njezine glavne zvijezde, glumci Hiroyuki Sanada i Anna Sawai, osvojili zlatni kipić za svoje izvedbe.

Sve navedeno 'Shogun', koju su za FX kreirali Rachel Kondo i Justin Marks, čini najhvaljenijom serijom ove godine, no zbog mnoštva naslova koji na tjednoj bazi pristižu na streaming servise možda vam je prošla ispod radara.

Ovjenčana Emmyjima, dostupna je u ponudi streaming servisa Disney+, a protivno početnim zamislima, zbog velikog uspjeha koji je ostvarila kod gledatelja i kritike FX je nedugo nakon emitiranja zadnje epizode donio odluku o produkciji druge sezone.

Povijesni ep o samurajskim ratnicima

Serija 'Shogun' adaptacija je istoimenog romana Jamesa Clavella iz 1975. godine. Utemeljena je na istinitoj priči i radnjom smještena u feudalni Japan početkom 17. stoljeća. Ovo hit djelo povijesne fikcije do sada je dva puta adaptirano - prvo kao vrlo gledana televizijska mini serija NBC-ja emitirana 1980. godine, a zatim kao kratkotrajni brodvejski mjuzikl početkom 90-ih.

Serija 'Shogun' iz 1980. godine Izvor: Profimedia / Autor: IFA Film / United Archives / Profimedia

O čemu se radi u seriji?

U središtu 'Shoguna' i istoimenog romana nalaze se tri lika čiji će odnosi odrediti sudbinu Japana.

Prvi je John Blackthorne (Cosmo Jarvis), engleski protestant i brodolomac ili anjin na japanskom. Poslan da poremeti dominaciju katoličkih zemalja Portugala i Španjolske nad 'novim svijetom', zapetljava se u političke borbe u srednjovjekovnom Japanu.

Kako bi preživio u Japanu i promijenio ravnotežu moći u Europi, Blackthorne mora iznijeti svoj slučaj gospodaru Yoshiiju Toranagi (Hiroyuki Sanada), čovjeku koji zapovijeda regijom. Član peteročlanog vijeća koje je upravljalo Japanom u ime njegovog djeteta vladara, Toranaga je u sukobu s njegovim najmoćnijim članom Ishidom (Takehiro Hira, koji je bio nominiran za Emmy u kategoriji najboljeg sporednog glumca u drami). Anjin i oružje na njegovom brodu mogu pružiti Toranagi prednost koja mu je potrebna da preživi borbu za moć.

Izvor: Društvene mreže / Autor: FX Networks

Pritom se ističe Toda Mariko (Anna Sawai), plemkinja čija je obitelj osramoćena jer je njezin otac ubio svog tiranskog gospodara. Kao jedina preživjela članica, služi Toranagi kao prevoditeljica, a u međuvremenu je postala predana katolkinja. Njezina neočekivana veza s Blackthorneom i odlučnost da obrani čast obiteljskog imena čine je središnjom figurom u priči.

Tu je i Kashigi Yabushige (Tadanobu Asano), zastrašujući sadist zadužen za područje brodoloma Blackthorneova broda, a stalno mijenja lojalnost između Toranage, Ishida i Blackthornea.

Zato što malo tko od likova, osim Blackthornea i Mariko, govori engleski — serija koristi engleski kao zamjenu za portugalski, a većina dijaloga je na japanskom.

'Shogun' je druga serija na stranom jeziku koja je nominirana za Emmy u kategoriji najbolje dramske serije, a prethodila joj je samo Netflixova 'Squid Game'.

'Shogun' - epska fantazija bez zmajeva

'Shogun' je u velikoj mjeri proizvod televizijskog krajolika nakon 'Igre prijestolja' kao visokobudžetno akcijsko-avanturističko djelo s visokim udjelom melodrame. Osim toga, ova hit serija FX-a je prava povijesna fikcija čija vizualna veličanstvenost čini da izgleda poput epske fantazije bez zmajeva.

Tu su i drugi jasni utjecaji, uključujući kultne samurajske filmove redatelja Akire Kurosawe, što se ne odnosi samo na okruženje serije i mačevanje, već i na psihološku dramu koja donosi spletke, a naposljetku i tragediju.

Naglasak serije i na uzburkanim unutarnjim životima ženskih likova, sputanih kulturnim i vjerskim ograničenjima, čime odjekuje duhom Ingmara Bergmana.

Nova adaptacija 'Shoguna' proširuje emocionalni, psihološki i kulturni opseg književnog predloška, pretvarajući engleskog brodolomca Blackthornea u samo jednog od nekoliko glavnih likova, a nagrade Emmy sugeriraju da je takav pristup bio učinkovit.