prekrasna sissi

Svi su zaluđeni serijom o carici Sissi, a evo kako je zapravo došlo do njezinog braka s carem Franjom Josipom I

05.10.2022 u 06:39

Bionic
Reading

Na Netflix je prošlog tjedna stigla dugo očekivana nova serija 'Carica' (The Empress), inspirirana životom austrijske carice Elizabete Austrijske, poznatije pod nadimkom Sissi. S obzirom na to da je Sissi bila obožavana među narodom te da je priča o njoj uvijek bila zanimljiva javnosti, ni ne čudi to da je serija odmah izazvala velik interes

Nova Netflixova serija probudila je velik interes gledatelja i obožavatelja najpoznatije austrijske carice. Ipak, koliko gledajući seriju možemo naučiti o njezinom životu?

Prve dvije epizode tematiziraju udvaranje Franje Josipa I mladoj Elizabeti i zamršen početak njihovog braka. Prema povijesnim izvorima, ta epizoda odgovara stvarnim problemima s kojima se par suočio. Njihove majke bile su sestre koje su odlučile vjenčati svoju djecu, rođake u prvom koljenu, a sve kako bi osigurale stabilnost habsburške dinastije. Starija sestra Sissi, Helena, bila je pobožna i skromna djevojka, idealna za kraljevu suprugu i stroge zahtjeve habsburškog dvora, a kažu da je imala jednu manu - uvijek je kasnila.

Carica Sissi Izvor: Profimedia / Autor: - / akg-images / Profimedia

Bavarska obitelj otputovala je u kraljevsku ljetnu rezidenciju u Bad Ischlu na sastanak. Međutim jedna od njihovih kočija s kovčezima nikada nije stigla. Odjevene u odjeću za žalovanje zbog nedavne smrti člana obitelji, dvije su djevojke stoga bile prisiljene nositi crno. No bio je to nesretan odabir garderobe za Helenu. Nije bila plavuša, kao što prikazuje serija, već je imala tamnosmeđu kosu, a crna haljina učinila je visoku i tamnu djevojku ozbiljnom i neupadljivom, kažu povjesničari.

Zbog lijepog lica, kojem su se svi divili, caru se svidjela njezina mlađa sestra. Sissi je imala tamnoplavu kosu pa je crna boja bolje pristajala 15-godišnjakinji kasnije prepoznatljive kestenjaste boje kose.

  • +12
Carica Izvor: Netflix / Autor: ©Netflix

Franz Joseph susreo se svojim rođakinjama na popodnevnom čaju i od prvog trenutka zanimala ga je samo mlada Elisabet. Nije želio dugo čekati pa su njihove zaruke najavljene već u Bad Ischlu. Povijesni podaci kažu da je Sissi bila iznenađena i pomalo posramljena dok je Helena bila shrvana te je pala u depresiju zbog careva odabira.

Iako je cijeli bavarski dvor također bio iznenađen, mladu Sissi morali su pripremiti za novi život. Opremili su je novom odjećom i podučavali je iz predmeta poput stranih jezika i povijesti. Ipak, ništa je nije moglo pripremiti za intenzivan, strog i izoliran život koji je bio pred njom. Njezino lijepo lice nije se svidjelo samo caru, već i cijeloj Austriji, te su se građani veselili na velikom slavlju na ulicama na dan vjenčanja, dok je Sissi plakala u svojoj staklenoj kočiji.