Bizarna priča

Tko je zapravo Anna Delvey, prevarantica koja se uvukla u krugove, ali i novčanike njujorške elite, i po kojoj je snimljena Netflixova hit serija

15.02.2022 u 06:36

Bionic
Reading

Predmet je bezbrojnih članaka, podcasta, a priča o lažnoj nasljednici toliko je zanimljiva da je dobila i seriju na Netflixu - 'Projekt Anna' (Inventing Anna). Temelji se na članku novinarke Jessice Pressler za časopis New York, 'Kako je Anna Delvey prevarila njujorške stranke', i već je potpuno osvojila gledatelje. No tko je lažna nasljednica i prevarantica, osuđena za prijevaru 2019. godine nakon što se infiltrirala među društvenu elitu Manhattana

Mlada Ruskinja pune četiri godine predstavljala se kao bogata njemačka nasljednica, a u njezinu priču nitko nije posumnjao pa je danas smatraju jednom od najinteligentnijih spletkarošica koje su uhvaćene u tome.

Tko je zapravo Anna Delvey?

Anna Delvey rođena je 1991. godine kao Anna Sorokin. Otac joj je bio vozač kamiona, a majka vlasnica male trgovine i kućanica. Preselili su se u Njemačku kad joj je bilo 16 godina. Nakon srednje škole Anna je otišla u London kako bi pohađala fakultet Central Saint Martins. Od studiranja će brzo odustati, a sljedeći korak bilo joj je stažiranje u pariškom magazinu Purple. U aranžmanu časopisa za koji je radila 2013. godine otputovala je na Tjedan mode u New York te je ubrzo stekla brojna poznanstva. U to vrijeme počela se predstavljati kao Anna Delvey.

Nedugo zatim dala je otkaz u magazinu i počela propagirati priču o tzv. Fondaciji Anna Delvey - izmišljenoj organizaciji koja funkcionira kao privatni klub i umjetnička fondacija. Živjela je u prestižnim hotelima, nosila dizajnersku odjeću, ali nije imala novca ni previše bliskih prijatelja. Čak ni njezini roditelji nisu znali kakav život vodi jer su joj redovito slali sredstva za namirnice i stanarinu. Na putovanjima i u izlascima u restorane i klubove odigrala bi tako da netko drugi plati ili joj posudi novac koji nikad nije vratila. Sorokin danas nije u kontaktu s obitelji, a njezin otac izjavio je da je se odrekao.

Što je učinila da ju se smatra zloglasnom

Nakon što se preselila u New York, u kojem je živjela od 2013. do 2017., Sorokin je započela niz prijevara njujorške elite. Predstavljajući se kao bogata nasljednica iz Njemačke, prevarila je nebrojene ljude, hotele i banke predstavljajući se bogatijom nego što jest. Godinama se uspijevala izvući tako što nije uredno plaćala svoje račune za restorane i hotele, dajući lažne čekove ili krivotvorene bankovne potvrde. Do veljače 2017. odsjedala je u različitim hotelima, a najduže u hotelu 11 Howard u Sohou, u kojem je među osobljem bila poznata po velikodušnim napojnicama. Čak se sprijateljila sa zaposlenicom hotela Neffatari Davis, čiji se lik pojavljuje i u Netflixovoj seriji. No nakon nekoliko mjeseci uprava hotela primijetila je da Sorokin nije priložila kreditnu karticu pa su je zamolili da plati račun koji u tom trenutku iznosio preko 30.000 dolara, zbog čega je bila izbačena.

Tijekom svog boravka u New Yorku, Sorokin je također uspjela prevariti Michaela Xufu Huanga, poznatog kineskog kolekcionara umjetnina koji joj je platio letove i smještaj tijekom Venecijanskog bijenala. Zavlačila ga je i nakon što ju je pritisnuo, a na kraju mu je platila sve preko nepoznatog računa.

No od svih njezinih prevara najpoznatija je ona s putovanjem u Maroko. U svibnju 2017. pozvala je prijateljice, od kojih je jedna bila Rachel DeLoache Williams, tadašnja urednica fotografija u magazinu Vanity Fair, na putovanje u Marakeš istaknuvši da će platiti sve troškove. Odsjele su u luksuznom resortu La Mamounia s pet zvjezdica, u kojem je hotelsko osoblje tvrdilo da ne može naplatiti njezine kartice pa su zatražili drugi način plaćanja kako bi podmirili račun od 62.000 dolara. Sorokin je uvjerila Williams da plati račun uz obećanje da će joj vratiti taj iznos bankovnom doznakom. U ostatku odmora Williams je nastavila plaćati troškove pod dojmom da će joj Sorokin vratiti novac. No nakon što su se vratile u New York, Williams ga nije dobila.

Inventing Anna | Official Trailer | Netflix Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Po povratku iz Maroka u New York, Sorokin je odsjela u hotelu Beekman, ponovno ga rezervirajući bez kartice. Nakon nekoliko tjedana dobila je račun od 11.500 dolara te je također izbačena jer ga nije platila. Zatim se preselila u hotel W, iz kojeg je izbačena nakon samo dva dana. Hoteli Beekman i W podigli su kasnije optužnicu protiv Sorokin zbog krađe usluga. Istodobno, Ured okružnog tužitelja Manhattana neovisno ju je istraživao zbog slučajeva bankovne prijevare, u kojima je otuđila oko 275.000 dolara.

Kako je uhvaćena?

Dok je bila na rehabilitaciji u Passages Malibuu, ustanovi za liječenje ovisnosti u Los Angelesu, u listopadu 2017. Sorokin je uhićena tijekom operacije Okružnog odvjetništva na Manhattanu - kojem je pomagala njezina bivša prijateljica Rachel Williams. Ona je 2019. objavila memoare pod nazivom 'Moja prijateljica Anna: istinita priča o lažnoj nasljednici', u kojoj je pisala o svom druženju sa Sorokinom.

Kakva je bila sudska presuda?

Sorokin se pojavila na suđenju u travnju 2019. te ju je, nakon dvodnevnog vijećanja, porota proglasila krivom po osam od ukupno 10 točaka optužbe, uključujući veliku krađu drugog stupnja, pokušaj teške krađe i krađu usluga. Osuđena je u svibnju na kaznu od četiri do 12 godina u državnom zatvoru, novčanu kaznu od 24.000 dolara i odštetu od približno 199.000 dolara.

  • +15
Inventing Anna Izvor: Netflix / Autor: DAVID GIESBRECHT/NETFLIX

Gdje je Anna Sorokin sada?

Puštena je iz zatvora u veljači 2021., nakon što je odslužila samo dvije godine kazne, zbog dobrog ponašanja. Međutim šest tjedana kasnije pritvorila ju je američka imigracijska i carinska služba zbog prekoračenja trajanja vize.

Što Anna Sorokin misli o seriji?

Nedavno je napisala otvoreno pismo, koje je objavio Insider.com, u kojem kaže da neće gledati seriju, barem ne u skorije vrijeme. 'Mislim da neću pogledati 'Inventing Annu' u skoro vrijeme. Čak i da povučem neke veze i to mi se omogući, uopće me ne zanima vidjeti izmišljenu verziju sebe u ovom kriminalnom okruženju. Nikad se nisam žalila na puno stvari. Od samog početka svog boravka u njujorškom zatvoru mislila sam da ljudi jedino žele vidjeti koliko sam jadna. Dugo sam se nadala da ću do izlaska serije nastaviti sa svojim životom. Zamišljala sam da serija bude svojevrstan zaključak, zatvaranje dugog poglavlja koje je napokon došlo kraju. Nakon skoro četiri godine te sati i sati telefonskih razgovora i posjeta, serija se temelji na mojoj priči i ispričana je iz perspektive novinara. I dok sam znatiželjna vidjeti kako su protumačili sva ta istraživanja i materijale, ne mogu si pomoći, a da se ne osjećam kao naknadna misao, mračna ironija zatvaranja u ćeliju u još jednoj užasnoj popravnoj ustanovi, izgubljena između redova; povijest se ponavlja', napisala je Anna.

Netflix joj je navodno platio 320.000 dolara za prava da ispriča njezinu priču u seriji. Od tog novca platila je 199.000 dolara duga bankama te 24.000 dolara za podmirenje državnih kazni.

Anna Delvey Izvor: Profimedia / Autor: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

Što će dalje biti s Annom Sorokin?

Još uvijek je nejasno što će se dogoditi sa Sorokinom sada kada ju je pritvorio ICE. Od travnja 2021. nalazi se u zatvoru okruga New Jersey, čekajući odluku o tome hoće li biti deportirana u Njemačku, čija je državljanka.