'KUHAR I POL'

Tomislav Gretić otkrio pravi razlog odlaska iz 'Masterchefa'

04.04.2012 u 16:05

Bionic
Reading

Najpoznatiji chef u Hrvatskoj govori o tome zašto je napustio Mastefchef, zašto mu laska što se njegova emisija zove 'Kuhar i pol' i treba li svaki kuhar kušati jelo koje je skuhao. Emisija Tomislava Gretića na RTL-u ide u svaki dan u 17 sati i 58 minuta

Emisija se zove 'Kuhar i pol', laska li vam to?
S obzirom na to da sam prilično veliki dečko i da se smatram jako dobrim kuharom, mislim da su pogodili ime.

Probate li uvijek jelo poslije kuhanja?
Svaki kuhar koji drži do sebe proba jelo nakon kuhanja. Teško je gledanjem u lonac odgonetnuti kakvo je jelo.

Kuhate 90 sekundi, to je neki rekord?
Ne, ne kuham u 90 sekundi. Emisija traje 90 sekundi. Ja ponekad kuham satima...

Sve više Hrvati su na crnim listama po debljini, mislite li da kuhamo premalo?
Mislim da debljina nije samo usko povezana s kuhanjem hrane. Mislim da je to dosta kriv i stres, neredovito prehrana, ekonomska situacija i tome slično.

Zaobilazite li u širokom krugu slasni fast food?
Odmah da razjasnimo da fast food ne mora značiti nešto loše. Ako je pripremljen od kvalitetnih namirnica i napravljen na način da ne upije 2 decilitra ulja, onda fast food može biti i super stvar. U svijetu se fast food odavno odmakao od loše masne hrane. Naš ritam života tjera na prehranu s nogu, u pokretu i time izraz fast food. Mada to mogu biti i salate, i sushi, i riba.


Koliko je stresno biti chef?
Jako je stresno biti šef. Mnogo zaposlenih, pritisak od gostiju, pritisak menadžmenta, uvjeti rada, mnogo radnih sati...

Dogodi li se i vama da vam nešto iskipi, prolije se, izgori i nakon toliko laskavih nagrada i uvaženih gostiju?
Naravno da se dogodi. Tko radi, taj i griješi. Naravno da se takve stvari danas događaju puno rjeđe, ali se i sad tu i tamo dogode.

Trebamo li jesti više ribe?
To je opet vezano uz prehrambene navike, ali i ekonomsku situaciju. Riba ima svoju cijenu i ne može si je svatko priuštiti. Ali da, trebali bismo jesti više ribe.

Stranci su oduševljeni našim svježim namirnicama, mislite li da smo u pozitivi što se toga tiče?

Hrvatska ima veliki potencijal, ali i neustaljenu proizvodnju i kontrolu kvalitete. Svaka čast iznimkama.

Što najviše cijenite od jela po regijama u Hrvata?
Cijenim više namirnice nego napravljena jela. Šparoga, škamp, škarpina, romb, maslinovo ulje.

Moraju li chefovi biti solo igrači ili skloni timskom radu?
Jako je teško biti solo igrač u kuhinji. Brzo se izgori. Treba ići pod parolom: 'Više ljudi više zna.'

Zašto više niste u 'Masterchefu'?

Termini snimanja si mi puno previše zalazili u turističku sezonu od koje živimo.

Brzopotezna pitanja:
Meso ili riba?
Meso.
Vegeta ili morska sol?
Morska sol.
Fritaja ili jaje na oko?
Jaje na oko.