REMEK-DJELO

Udovica Stevea Jobsa na luksuznoj jahti doplovila do Dubrovnika

26.07.2017 u 09:51

Bionic
Reading

Na megaluksuznoj jahti Venus, posljednjem projektu osnivača Applea, Stevea Jobsa, u Dubrovnik je stigla njegova udovica Lauren Powell Jobs. Ona je u društvu svog partnera, bivšeg gradonačelnika Washingtona Adriana Fentyja, kćeri Eve Jobs i prijatelja snimljena prilikom šetnje zidinama i Stradunom

Iako nije doživio to da zaplovi na svom projektu iz snova, 80-metarskoj luksuznoj jahti Venus, osnivač Applea Steve Jobs sigurno bi bio ponosan na svoje remek-djelo, a s time se slažu i svi koji su se zatekli u dubrovačkom akvatoriju u kojem je jahta jučer bila usidrena ispred otoka Lokrum.

  • +21
Udovica Stevea Jobsa s kćeri, dečkom i prijateljima na odmoru Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

S jahte, koja je napravljena od aluminija, iskrcali su se njegova udovica Lauren Powell Jobs u društvu partnera, bivšeg gradonačelnika Washingtona Adriana Fentyja, kćeri Eve Jobs i prijatelja. Šaroliko društvo prošetalo se zidinama i Stradunom, a potom su se ukrcali na jahtu i otplovili dalje.

Steve Jobs, koji je preminuo od raka gušterače u listopadu 2011. godine, svoj je odmor volio provoditi s obitelji na jahtama, no sve one iznajmljene bi ga zbog svojih dizajnerskih nedostataka već nakon nekoliko dana plovidbe toliko izbacile iz takta da bi se jednostavno iskrcao i krenuo dalje.

Stoga je odlučio sagraditi svoj brod iz snova. Jahta Venus zanimljiva je i po tome što se staklene stijene nalaze duž cijelog pramca i prednje polovice broda te ujedno predstavljaju vanjske zidove kabina. Na krmi su kokpit i veliko sunčalište, a svim mehanizmima i sustavima na brodu upravlja se pomoću niza 27-inčnih iMacova.

Za dizajn jahte zaslužan je Phillipe Starck, koji je za svoj posao trebao dobiti devet milijuna eura, a u jednom trenutku ju je i zaplijenio, optuživši Jobsa da mu je ostao dužan tri milijuna. Jahta vrijedna oko 100 milijuna eura završena je godinu dana nakon Jobsove smrti i zanimljivo je da je jedna od rijetkih koje se ne mogu iznajmiti.

Steve Jobs i Lauren Powell bili su u braku 20 godina, tijekom kojih su dobili troje djece, a nakon njegove smrti udovica je naslijedila više od 10 milijardi dolara njegove imovine. Upoznali su se na Stanfordu, na kojem je ona studirala, a Jobs držao predavanje.

53-godišnja udovica u ljeto 2013. godine, dvije godine nakon Jobsove smrti, upoznala je sedam godina mlađeg Adriana Fentyja, koji joj je vratio osmijeh na lice.