U STRASBOURGU

Zastupnici Europskog parlamenta zapjevali Orbanu 'Bella Ciao', a evo zašto je ta pjesma bitna

11.10.2024 u 15:01

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban zapamtit će dobro Europski parlament kada su mu zastupnici u Strasbourgu otpjevali poznatu himnu otpora 'Bella Ciao', koju su Talijani pjevali za vrijeme Drugog svjetskog rata i koja je postala simbol otpora fašistima

'Ovo nije Eurovizija', bila je jasna predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola dok je pokušavala ušutkati ljevičarske europarlamentarce koji su pozdravili mađarskog premijera Viktora Orbana pjevajući mu antifašističku himnu 'Bella Ciao'.

Cijelo to vrijeme nisu prestajali lupati šakama o stol, što je uistinu iznenadilo i Robertu Metsolu, kojoj je u jednom trenutku, zbog svega, pobjegao i smiješak na licu, koji je ubrzo netragom nestao.

Najvažnije žene u životu Amal Clooney Izvor: Društvene mreže / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Ljevičarska himna

Odavno ova pjesma nosi konotaciju ljevičarske himne, koja se primarno pjeva među komunistima i anarhistima, no zanimljivo je kako se u tekstu nigdje eksplicitno ne spominju nikakvi programi ni stavovi. Upravo zbog svega toga postala je popularna diljem svijeta i mnogi je pjevaju u znak borbe protiv osvajača i autoritarnih postupanja.

Kolika je popularnost pjesme govori i podatak da je prevedena na više od 40 jezika i da je se pjeva na brojnim prosvjedima, a posljednjih godina doživjela je neviđen uspjeh zahvaljujući španjolskoj seriji 'La casa del papel'.

Zastupnici Europskog parlamenta pjevaju Orbanu Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Povijest ove pjesme seže skroz do kraja 19. stoljeća kada su je pjevale radnice, odnosno mondine, na rižinim poljima sjeverne Italije, da bi je kasnije preuzeli talijanski partizani u borbi protiv njemačkog okupatora, ali i talijanskih fašista.

Pjesma je kroz godine doživjela i brojne verzije - snimio ju je legendarni Yves Montando, Tom Waits i Manu Chao, ali i glazbenici s našeg područja, među kojima su bili KUD Idijoti kao i Goran Bregović.

Tijekom vremena postala je i glavna himna prosvjednika, pa su je pjevali prosvjednici okupljeni oko pokreta protiv globalnog zatopljenja 2012., kao i tijekom prosvjeda u Turskoj godinu kasnije, kada su u Istanbulu mladi aktivisti prosvjedovali protiv uništavanja male zelene površine pokraj Trga Taksim...