neočekivani poraz

Amerikanci šokirali 'barakude'; Hrvatska u četvrtfinalu ide na Španjolce

  • I.Ž./Hina
  • Zadnja izmjena 05.08.2024 20:16
  • Objavljeno 05.08.2024 u 19:57
Bionic
Reading

Hrvatski vaterpolisti doživjeli su poraz u zadnjoj utakmici grupne faze olimpijskog turnira u Parizu, a bolji od njih 14-11 (5-2, 5-3, 1-2, 3-4) bili su vaterpolisti SAD-a

Ovim su neočekivanim porazom 'brakude' završile na četvrtom mjestu u skupni, a SAD je treći. Hrvatska će tako za mjesto u polufinalu igrati protiv Španjolske.

Hrvatska je dobro otvorila dvoboj. U drugoj minuti Loren Fatović je iskoristio situaciju s igračem više i donio našim vaterpolistima vodstvo. No, uslijedila je najava onoga što će se događati većim dijelom prvog poluvremena. U sljedeće četiri minuta Hrvatska je ostala bez gola, a Amerikanci su golovima Daubea, Cupida i Rydera Dodda preokrenuli rezultat i poveli 3-1.

Američki niz je nakratko zaustavio Konstantin Harkov golom za 2-3, ali su uspješno izvedenim petercem Bowena te drugim pogotkom Dodda izabranici Dejana Udovičića kraj prve četvrtine dočekali s tri gola prednosti. Realizacija igrača više 1/4 i promašen 'zicer' Luke Bukića s dva igrača više, dali su naslutiti da ovo neće biti dobra večer hrvatskih vaterpolista.

S nova dva gola na početku druge četvrtine Amerikanci su došli do velikih +5 (7-2). Bukić je konačno uspio postići gol s igračem više za 3-7, ali su u sljedeće tri minute američki vaterpolisti novom serijom 3-0 otišli na nevjerojatnih +7 (10-3). Taj je rezultat stajao na semaforu sve do zadnje minute druge četvrtine, kad je Harkov realizirao igrača više, a Fatović u kontranapadu četiri sekunde prije kraja poluvremena smanjio na 5-10.

U trećoj četvrtini je pozitivna promjena u igri izabranika Ivice Tucka bila obrambena efikasnost, jer su u tom dijelu dvoboja Amerikanci samo jednom uspjeli svladati Marka Bijača. No, problem je i dalje bila igra u napadu. Samo dva gola, Žuvelin iz igre te Jokovićev iz peterca, smanjili su hrvatski zaostatak na četiri gola za zadnjih osam minuta posljednje utakmice u grupnoj fazi na ovom olimpijskom turniru.

Iako je Harkov u zadnjoj četvrtini postigao tri gola, a Fatovićevim pogotkom na 1:47 prije kraja Hrvatska došla na samo dva gola zaostatka (11-13), Amerikanci nisu prokockali stečenu prednost već je Alex Bowen 70 sekundi prije kraja postigao pogodak za konačnih 11-14.

Hrvatske strijelce je s pet golova predvodio Konstantin Harkov, a tri gola je zabio Loren Fatović. Marko Bijač je imao sedam obrana.

Kod Amerikanca su po tri gola postigli Hannes Daube i Max Irving. Golman Adrian Weinberg je imao osam obrana.

Hrvatska je realizirala četiri od 11 situacija s igračem više, a Amerikanci pet od osam.

Grčka je pobjedom nad Italijom 9-8 osvojila prvo mjesto u skupini A s 11 bodova, koliko su ih osvojili i Talijani, ali je presudio međusobni dvoboj. Ista je situacija bila i za treće mjesto koje su osvojili Amerikanci zbog pobjede nad Hrvatskom, a obje su reprezentacije grupnu fazu završile s devet bodova.

Tako će Grci u četvrtfinalu igrati protiv reprezentacije Srbije u reprizi finala iz Tokija 2021. Italija će put prema polufinalu tražiti protiv Mađarske, a Amerikanci će igrati protiv Australije.

Hrvatska je porazom odvedena na najmanje poželjnog suparnika, reprezentaciju Španjolske. Bit će to repriza finala ovogodišnjeg Europskog prvenstva, i prilika aktualnim svjetskim prvacima da uzvrate Španjolcima za poraz u Zagrebu.

Suparnici Amerikancima za plasman u polufinale će biti Australci, a preostala dva para su Grčka - Srbija i Italija - Mađarska.

Četvrtfinalni dvoboji su na rasporedu u srijedu, 7. kolovoza.

Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal