psk_2

VIVA España!

Apsolutno zasluženo; Španjolska je novi europski prvak

  • Luka Kostić
  • Zadnja izmjena 14.07.2024 23:24
  • Objavljeno 14.07.2024 u 23:00
Bionic
Reading

Furija je pobijedila Englesku (2:1) u Berlinu i osvojila titulu euroskog prvaka. Španjolska je tako došla do rekordne četvrte europske krune, dok je Engleska postala prva reprezentacija koja je izgubila dva uzastopna finala europskih smotri

Španjolska je novi europski prvak. Pobijedila je Englesku s 2:1 nakon što je odigrala još jednu sjajnu utakmicu na Euru. Sedam utakmica, sedam pobjeda, najbolji nogomet, najbolji dojam; apsolutno zasluženo.

U prvom poluvremenu nismo vidjeli bogznašto. Španjolska je očekivano krenula bolje, dominirala je u posjedu, kontrolirala tempo utakmice i nije dopuštala Engleskoj skoro pa ništa u svojoj polovici. Međutim, pravih prilika nije bilo. Engleska je došla do daha polovicom prvog poluvremena i do kraja uspostavila kakvu-takvu ravnotežnu.

To nije rezultiralo nikakvim prilikama, ali su Tri Lava barem do kraja poluvremena uspjela ublažiti dojam potpune inferiornosti. Kod Španjolske se posebno istaknuo Fabian Ruiz, koji je sjajno kontrolirao tempo u sredini i dozirao španjolski presing. Na odmor se otišlo bez pogodaka.

  • +26
Španjolska - Englesku, finale Eura (14.7.2024.) Izvor: EPA / Autor: Christopher Neundorf

U nastavku je odmah krenuo šou: Nico Williams je zabio u 47. i zasluženo gurnuo Španjolsku u vodstvo. Bila je to tipična španjolska akcija; s brzom progresijom lopte na nanamještenu englesku obranu; Lamine Yamal prebacio je loptu na lijevi bok, a tamo je Williams zabio u suprotni kut.

Utakmica se tada otvorila. Španjolska je Engleska je izjednačila sredinom drugog poluvrmena kada je Jude Bellingham uspio ostaviti povratnu loptu za Colea Palmera koji je s više od 20 metara prizemnim udarcem pogodio sam donji desni kut nemoćnog Unaija Simona. Akcija je uslijedila nakon Španjolske šanse, a Englezi su tako još jednom, nakon osmine finala, četvrtfinala i polufinala, izjednačili nakon što su bili u minusu.

Međutim, i nakon toga je samo jedna momčad igrala. Lamine Yamal mogao je postati heroj u 82. kada je imao otvoren šut na gol, ali mu je Jordan Pickford sjajno obranio. Međutim, Englezi nisu mogli vječno odoljevati. Odluka o prvaku pala je samo nekoliko minuta prije isteka vremena: Marc Cucurella je poslao prizemni ubačaj s lijevog boka na peterac, a tamo je Mikel Oyarzabal reagirao brže od Marca Guehija i ubacio loptu u mrežu. Španjolska je do kraja zadržala prednost, iako je Dani Olmo morao s crte čistiti udarac Declana Ricea u sudačkoj nadoknadi. Zasluženo.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal