real - barcelona 0:4

Barca je nevjerojatnom taktikom izluđivala Real. Jedna brojka to najbolje pokazuje

27.10.2024 u 12:08

Bionic
Reading

Barcelona je sinoć u El Clasicu na Santiago Bernabeuu demolirala Real 4:0 i pobjegla mu na šest bodova prednosti.

Robert Lewandowski zabio je dva gola u 54. i 56. minuti, a nakon što se Real otvorio, doktukli su ga Lamine Yamal u 77. i Raphinha u 84. minuti susreta.

Momčad Hansija Flicka odigrala je fantastičnu utakmicu, a posebno je briljirala u ofsajd zamkama. Barcelonina obrana stajala je praktički na centru i u početku utakmice činilo se da bi to Real mogao kanizit preko brzih Kyliana Mbappea, Viniciusa Juniora i Rodryga.

To se i dogodilo u 30. minuti kad im je pobjegao Mbappe i zabio za 1:0, ali je VAR poništio gol zbog zaleđa. Bilo je to jedno od osam zaleđa u koje je Barcelona uhvatila francuskog napadača, a Realovi igrači bili su u nedozvoljenoj poziciji nevjerojatnih 12 puta.

No, to nije prvi put da je Barcelona svoje protivnike uhvatila u mrežu briljantno uigrane ofsajd zamke, segmenta u obrambenoj igri kojeg je iznimno teško uigrati. Flick je to forsirao i u Bayernu, u kojem je imao nešto sporije stopere, da bi s Barcelonom tu taktiku doveo do savršenstva.

Nitko u Europi ni blizu

Kad su isprovocirana zaleđa protivnika u pitanju, Barceloni nitko u najjačim europskim ligama nije ni blizu. Flickovi igrači su u ove sezone u prvenstvu isprovocirali nevjerojatna 93 zaleđa, odnosno čak 8.4 po utakmici. Na drugome mjestu je engleski Brighton sa 48, a koliko je Barcelona napredna govori da su preostale momčadi iz prvih pet manje-više izjednačene.

Barcelona je rekorder i kad su u pitanju sve europske lige koje prati Sofascore. Blizu joj nisu čak ni klubovi sa sjevera Europe čija prvenstva su pri kraju. Na toj ljestvici drugi je švedski Kalmar, koji je isprovocirao 19 zaleđa manje, ali je Kalmar odigrao čak 28 prvenstvenih utakmica.