LEGENDA SVJETSKOG NOGOMETA

Barcine navijače zgrozio ovim riječima, a sinoć donio najtežu odluku u karijeri

27.08.2024 u 08:22

Bionic
Reading

Tijekom noći stigla je potvrda o još jednom prekidu karijere. Naime, legendarni čileanski vratar, 41-godišnji Claudio Bravo odlučio se na igračku mirovinu

Ovaj 41-godišnjak postao je legenda čileanskog nogometa, a špekuliralo se kako bi mogao odraditi još jednu sezonu u Colo Colo, klubu gdje je i počela njegova karijera. Ipak, odlučio je da prošla sezona u dresu Betisa bude i njegova zadnja u karijeri.

U karijeri je Claudio Bravo branio još za Real Sociedad, Barcelonu i Manchester City. Čileanac je za El Legado dao kontroverznu izjavu u kojoj je usporedio katalonski ponos s Manchester Cityjem.

Barcelona je na ljeto 2014. godine platila 12 miliona eura Real Sociedadu za Brava, a kasnije su doveli i Ter Stegena pa je Bravo morao potražiti sreću u drugom klubu.

'Barca funkcionira kao mali klub. Ona je velika u cijelom svijetu, ali unutar sebe zapravo je mala. Real Madrid i Barca su najveći u smislu medija, najpoznatiji u cijelom svijetu. Azija, Sjedinjene Države, bilo gdje... Gigantski, ali interno je to vrlo mali klub, uvijek ista lica, nekoliko igrača, osoblja, tri ili četiri zaštitara, kuhara i još malo toga', rekao je Bravo.

Bravo je u dvije sezone koliko je proveo u Barceloni uspio skupiti 75 nastupa, što je više nego za četiri godine u Manchester Cityju gdje je imao 61 nastup i Betisu (74).

'Manchester City je interno ogroman klub. Div. Što se tiče resursa, nešto neograničeno. Ljudi u klubu, u svlačionici, u medicinskom dijelu, u teretani... Puno je ljudi. Ne štede sredstva i kadrove kako bi se igrač razvijao na najbolji mogući način, da mu ništa ne nedostaje. Ti se samo brineš o igri. Imali smo najboljeg kondicijskog trenera. Ne samo jednog, ne dva, ne tri, već koliko treba. O broju liječnika i medicinskog osoblja neću ni govoriti'.

Claudio Bravo karijeru završava i sa 150 nastupa za čileansku reprezentaciju za koju je debitirao u srpnju 2004. godine. S Čileom je nastupio na dva Svjetska prvenstva 2010. i 2014. godine, a osvojio je i dvije Copa Americe.

Na klupskom nivou, s Barcelonom je osvojio Ligu prvaka, dva puta je bio prvak Španjolske, dva puta je osvojio Kup Kralja, dok je jednom Kup Kralja osvojio i s Betisom, ima i jedan Superkup osvojen s Barcelonom. Baš kao i jedan naslov svjetskog klupskog prvaka.

S Manchester Cityjem je dva puta bio prvak Engleske, jednom osvajač FA Cupa, tri put je osvajao Liga Kup Engleske, dok je engleski Superkup uzeo dva puta.

Noseći dres Colo Cola dva je puta bio prvak Čilea.

U svakom slučaju, karijera i više nego trofejna.