GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Benzema ne pjeva himnu, ali opet zabija golove

Bionic
Reading

Odnos francuske javnosti prema Karimu Benzemi dosta je složen – uvijek se sumnjalo (i još uvijek se sumnja) u njegovu predanost reprezentaciji, ali u talent nikada...

Philippe Auclair

piše za France Football, medijski partner 2014 World Cup Experts' Network za Francusku. Pratite ga na Twitteru: @PhilippeAuclair


Nema sumnje, protekla je sezona bila najbolja u dosadašnjoj karijeri Karima Benzeme. Oslobođen odlaskom svog glavnog rivala, Gonzala Higuaina, francuski centarfor uživao je s Real Madridom. Suhe brojke možda će navesti na drugačiji zaključak – zabio je 24 gola u 51 nastupu, za razliku od 32 u 52 utakmice u sezoni 2011./12. – ali Benzema sada ima veći utjecaj na Realovu igru nego ikad ranije.

Za one koji ga dugo prate nije nikakvo iznenađenje što je napadač rođen u Lyonu dosegnuo ovakvu igračku razinu. Čak i kad mu je bilo samo devet godina, pričalo se o njemu samo o superlativima i predviđalo da će postignuti velike stvari. Kao 15-godišnjak je zabijao 40 golova u sezoni, igrajući s dječacima koji su mahom bili godinu dana stariji od njega; svi u Lyonu, a i mnogi u Francuskoj, već su tada znali za Karima Benzemu.

Njegova profesionalna karijera počela je praskom u sezoni 2004./05., u vrijeme kad je navršavao 17 godina života. Najprije je u rezervnoj momčadi zabio 12 golova u 14 utakmica, a zatim ga je Paul Le Guen ubacio u vatru i u Ligue 1: na debiju protiv Metza zabilježio je svoju prvu asistenciju za Lyon. Tek šest mjeseci kasnije potpisao je svoj prvi profesionalni ugovor.


Iduće sezone napredak je ubrzan i Benzema je uspješno prešao iz juniorskog u seniorski nogomet. Prije svog 18. rođendana zabio je prvijenac za klub (u Ligi prvaka protiv Rosenborga) i sve je češće bio u sastavu – najprije kao osvježenje s klupe, a zatim i kao starter. U ukupno 112 nastupa u Ligue 1 zabio je 43 gola te još 12 u 19 susreta Lige prvaka. Uskoro ga više ni francuski izbornik nije mogao ignorirati i 'mali' je s jedva 19 godina debitirao za Les Blues: bilo je to u ožujku 2007. u prijateljskoj provi Austrije, kad je na poluvremenu zamijenio Djibrila Cissea i kasnije zabio jedini gol na utakmici.

Florentino Perez pobijedio je Sir Alexa Fergusona u nadmetanju za Benzemine usluge i u srpnju 2009. nogometaš je osvanuo u Madridu nakon transfera vrijednog 35 milijuna eura.

Postoje razilaženja u mišljenju je li francuski napadač dosegnuo svoj puni potencijal, odnosno postao ono što se od njega očekivalo da će postati kad je napuštao Lyon, ili možda nije. Bilo je problema u privatnom životu, nesuglasica s trenerima i bespoštedne borbe za mjesto u prvom sastavu, ali Benzema je ove sezone pod Carlom Ancelottijem posao najstandardniji igrač u prvom sastavu poslije Sergija Ramosa. U veljači ove godine postao je i otac; sada je mirniji i fokusiraniji na nogomet.

U međuvremenu je počeo ponovno zabijati i za Francusku – nakon što je između lipnja 2012. i listopada 2013. imao grozni niz od 1.222 minute bez pogotka. To je ublažilo stalnu napetost koja vlada između njega i francuske javnosti, još otkako je 2006. izjavio: 'Alžir je moja zemlja'... Prije utakmica ne pjeva Marseljezu (nije je pjevao ni Michel Platini, primjerice...), što su mu neki uzeli za zlo i tvrdili da nije u potpunosti posvećen nacionalnom cilju.

Sumnjalo se u njegovu predanost, ali u talent nikada. Ako i na SP-u nastavi igrati na razini koju je prikazivao tijekom sezone u Real Madridu, mogao bi biti francuski 'X-faktor', ono što je reprezentaciji dugo nedostajalo za rezultatski iskorak.

GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Ovaj tekst tportal vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Network

Francuska