SINONIM ZA USPJEHE

Bilić nahvalio srpskog velikana: Ferguson i Pep nisu mu ni blizu

02.06.2016 u 07:01

Bionic
Reading

West Ham se nakon ljetne pauze sprema na turneju po SAD-u i u tu svrhu s Amerikancima razgovara o njima ipak bližim sportskim temama

Bilić je u razgovoru na temu košarke i NBA lige prvo govorio o svom podneblju.

'Početkom devedesetih klub iz mog grada je nakon tri osvojena naslova europskih prvaka počeo davati NBA igrače i uz nenadmašnog i neprežaljenog Dražena Petrovića, te Stojka Vrankovića Dalmacija je praktički imala više NBA igrača od ostatka svijeta izvan SAD-a. Kod nas rastu visoki ljudi i dobri smo u momčadskim sporovima, a to je bilo zlatno razdoblje hrvatske košarke. Ni danas nismo loši, ali onda smo vodili 25:23 protiv Dream teama u olimpijskom finalu,' sjeća se Slaven najslavnije hrvatske košarkaške utakmice.

Je li došlo vrijeme za europskog trenera u NBA ligi?


'Svakako. Dok sam bio u Moskvi trener CSKA je bio Ettore Messina kojemu ni četiri naslova u Euroligi nisu pomogla da postane prvi ikada. Moj dobar prijatelj Neven Spahija je zamjenik u Atlanti, želim mu da on probije tu barijeru,' nastavlja Bilić i otkriva svog favorita.

'Imamo mi u Hrvatskoj odličnih trenera, ali Željko Obradović je fenomen. Bili smo u isto vrijeme u Istanbulu i njegovi uspjesi su nevjerojatni. osvojio je osam europskih naslova i desetine domaćih trofeja. Gdje god je došao pratio ga je uspjeh, ne znam postoji li trener u bilo kojem sportu koji je bio tako dominantan. Moji kolege Guardiola, Ancelotti, Mourinho i Ferguson su institucije, ali ukupno gledano nisu mu ni blizu,' završava Bilić.