BIVŠI IZBORNIK

Bilić uoči Eura usporedio Hrvatsku s najvećim klubom na svijetu: Imaju tu jednu stvar

28.05.2024 u 21:53

Bionic
Reading

Bivši izbornik s reprezentacijom došao je do četvrtfinala Eura 2008., ali smatra da ova generacija može napraviti još više. U velikom intervjuu za Sofascore analizirao je nadolazeću europsku smotru i istaknuo zašto je Luka Modrić toliko bitan

Slaven Bilić, koji je hrvatsku nogometnu reprezentaciju 2008. odveo na korak do polufinala Europskog prvenstva, razgovarao je sa Sofascoreom o izgledima Vatrenih na nadolazećem Euru u Njemačkoj. Hrvatska tamo, nakon dvije medalje na svjetskim prvenstvima, traži prvi veliki uspjeh na europskoj smotri.

Bilić smatra da Vatreni u Njemačkoj mogu ostvariti najveći uspjeh u povijesti reprezentacije na europskim prvenstvima:

'Dokazali smo da možemo. Treba biti iskren i reći da Hrvatska nikad neće biti među glavnim favoritima, ali to je i dobro jer nemaš pritisak na leđima. Naši igrači znaju kako igrati turnire i to je nešto što ne možeš kupiti', kazao je.

’Hrvatska me podsjeća na Real Madrid. Ne mislim na taktiku i način na koji igraju. Ali čak i kada gube, užitak ih je gledati jer nikad ne izgledaju kao da su u nevolji. Nema panike! Znaju da su već bili u takvim situacijama, znaju da će se vratiti i čekaju svoje prilike. Imaju stabilnost bez obzira što se događa u utakmici.'

Jedan od glavnih razloga stabilnosti Hrvatske definitivno je njezin kapetan Luka Modrić. Bilić je bio izbornik 2008. godine, kada je Modrić igrao svoje prvo Europsko prvenstvo, a sada će, 15 godina kasnije vjerojatno zaigrati svoje zadnje.

'Ne bih se baš kladio, nikad ne znate s Lukom', započeo je Bilić sa smiješkom i nastavio s prisjećanjem što je rekao tada 23-godišnjem Modriću uoči njegove prve utakmice na Euru: 'Bilo je to u Beču uoči otvaranja protiv Austrije. U to vrijeme su Xavi Hernandez i Andres Iniesta bili referentne točke za vrhunske veznjake. Rekao sam mu: ‘Ne mislim da si ti bolji od njih, ali na njihovoj si razini, oni sigurno nisu bolji od tebe.’ I na toj utakmici je zabio već u četvrtoj minuti iz kaznenog udarca', prisjetio se Bilić.

Dotaknuo se i četvrtfinala protiv Turske na istom turniru, kada je Hrvatska primila gol u posljednjim sekundama drugog produžetka i na kraju ispala nakon raspucavanja:

'Ta utakmice se nije analizirala cijela, nego samo tih posljednjih nekoliko trenutaka i jedanaesterci. Ali sjećam se da je Modrić odigrao sjajnu utakmicu i prava je šteta što je bio na poraženoj strani', dodao je.

Potvrđuju to i brojevi. Zahvaljujući povijesnim podacima svih Europskih prvenstava još od 1980. godine, koji su dostupni ekskluzivno na sportskoj platformi Sofascore, vidljivo je kako je Modrić na toj utakmici protiv Turske bio drugi najbolje ocijenjeni igrač na terenu.

Bilić će, nakon naporne sezone u Saudijskoj Arabiji gdje je trener Al-Fateha, Europsko prvenstvo vjerojatno gledati iz Hrvatske: 'Zaista mu se veselim, bit će velika stvar. Bit će jako dobro organizirano i nadam se odličnim utakmicama.'

Cijeli intervju sa Slavenom Bilićem pogledajte u prilogu. U intervjuu na engleskom jeziku, osim detaljne analize hrvatske reprezentacije, poseban fokus dao je i na Englesku te otkrio zašto su mu baš oni među glavnim favoritima za osvajanje naslova.