DERBI KAO PUTOKAZ

Bitka za Premiership: Ova utakmica vrijedi šest bodova!

25.08.2014 u 11:50

Bionic
Reading

Već u 2. kolu novog prvenstva sastaju se Manchester City i Liverpool, koji u prošle sezone vodili bitku za naslov prvaka, koju je dobio City

Ljeto je u redovima prvaka donijelo malo promjena, ali nije prošlo bez barem tri pojačanja (Fernando, Mangala, Lampard), dok je Liverpool prodao svog najboljeg igrača i strijelca Luisa Suareza i doveo niz dobrih igrača, a finale je bilo dolazak Marija Balotellija iz Milana.

Kontroverzni 'troublemaker', djetinjasti talijanski napadač ganskog podrijetla, neće debitirati danas protiv svog bivšeg kluba, ali njegov povratak na Otok je top tema svih medija. Neki taj potez Brendana Rodgersa smatraju 'najvećom mogućom kockom', dok drugi Balotellija vide karikom koja je nedostajala Liverpoolu za naslov prvaka kojeg nema 24 godine.

Manchester City se danas ne mora brinuti hoće li mu Balotelli s posebnim guštom pokušati zagorčati život, a Manuel Pellegrini u svom stilu spušta 'loptu na zemlju'. Iskusni čileanski trener ne voli se zalijetati u najavama, te svaku utakmicu doživljava kao mali dio mozaika, koji sklopljen na kraju govori o nečijem uspjehu ili neuspjehu. Ta mirnoća koja euforiju uvijek gura u drugi plan veliki je Pellegrinijev adut u vođenju momčadi uglavnom preplaćenih zvijezda (što je obilježje najbogatijih europskih klubova), koje ne bi toliko vrijedile da ih on nije znao uklopiti u kompaktan kolektiv, kojem se mora podrediti svačiji ego.

Prvak je u prvenstvo krenuo trijumfom 2:0 u Newcastleu, nije to bila dojmljiva partija, ali jest vrlo svrsishodna jer su dvije šanse realizirane, za razliku od domaćina, koji se ispromašivao. Tu i leži ta razlika između velikih i malih momčadi i klubova, a zna Čileanac da protiv Liverpoola treba ponuditi više, premda su Redsi još više 'visili' na premijeri i uz mnogo sreće doma svladali Southampton 2:1.

'Teško je na temelju jedne utakmice govoriti koliko je Liverpool jači ili slabiji odlaskom Luisa Suareza i dolaskom novih igrača, ali je činjenica da je njemu Suarez bio strašno bitan i da će se dosta toga promijeniti u njegovoj igri. No, Liverpool ostaje legitimni kandidat za naslov prvaka i ovo je jedna od rijetkih utakmica za koju ću reći da vrijedi takozvanih 'šest bodova', te njezin rezultat izravno determinira borbu za naslov. Dobivati derbije silno je važno želiš li titulu, a naš cilj je i to, kao i nastaviti dominaciju na svom stadionu iz prošle sezone', pojašnjava Manuel Pellegrini, kojem novopridošli stoper Mangala nije spreman za nastup, argentinski napadač Agüero pak ne može izdržati 90 minuta i bit će joker s klupe, dok je na dulje vrijeme izgubljen centarfor Negredo.


'Nastupi na Svjetskom prvenstvu ostavili su traga i činjenica je da dosta naših igrača nisu ni u formi, ni u fizičkoj spremi u kakvoj želimo da budu, ali prvenstvo je počelo i alibija više nema. Svaki tjedan moramo biti spremniji i bolji, te smo u sedam dana poslije utakmice u Newcastleu već napravili pomake. Bitno je da možemo držati ritam svih 90 minuta jer smo u prvoj utakmici pali u drugom poluvremenu, a zna se kakvi su zahtjevi kada igraš protiv Liverpoola i želiš pobjedu. Ja sam i prije prvenstva rekao da imamo momčad koja je u stanju obraniti naslov, ali treba to stalno i dokazivati. Liverpool nas je u travnju dobio na Anfieldu i činilo se da je na putu prema tituli, ali ovo je teška liga, pukli su pod pritiskom, te su im Chelsea i Crystal Palace uzeli san. Mi ćemo im na tom tragu pokušati danas zadati novi udarac,' zaključio je strateg Manchester Cityja Manuel Pellegrini, koji će ostati pri formaciji 4-2-3-1, a u odnosu na gostovanje u Newcastleu vjerojatno će Zabaleta opet na mjesto desnog beka, dok će desetorica startera ostati ista.

Liverpool je ovoga ljeta definitivno usrećio sve engleske medije, koji su najprije imali beskrajne priče o Luisu Suarezu, a nakon odlaska 'ljudoždera' sada stiže još veća poslastica u liku i djelu Marija Balotellija. Bit će dakle sočnih priča s Anfielda, ali ključno je nogometno pitanje ima li Brendan Rodgers ponovno momčad za ponavljanje čarolije koju je predvodio Suarez. Mnogi će reći kako će mu biti daleko teže s obzirom da mora igrati i Ligu prvaka, ali zato je i svlačionica adekvatno popunjena na gotovo svim pozicijama s devet novih lica, a jača konkurencija donosi i veći motiv jer se treba nametnuti za naslovne uloge.

Prva utakmica protiv Southamptona nije bila idealna, zapravo samo je rezultat bio dobar, a sve ostalo vrlo varljivo i da su gosti imali samo malo više koncentracije i sreće, Liverpool danas na Etihad ne bi dolazio s tri boda na kontu, već s jednim ili nijednim. Rodgers je podvukao nakon utakmice 'da je važno pobijediti, a da će igra već doći', ali gostovanje kod prvaka nije mjesto koje trpi površnost i veće pogreške. Već pet sezona Liverpool ovdje ne zna za pobjedu i morat će danas djelovati jako čvrsto i kompaktno, želi li onemogućiti kontinuirani pritisak prvaka kojem on uvijek stremi na svom stadionu.

'Ako se vratimo na prošlu sezonu onda je činjenica da smo imali veliku priliku za naslov, ali isto tako nemamo zamjerki na trijumf Manchester Cityja. U 38 kola bili su bolji od nas i treba im čestitati na igru koju pružaju već nekoliko sezona. Nama je utjeha to što smo im se približili, stvorili smo temelje da jedna talentirana generacija napreduje i sigurno su naša očekivanja velika i ove sezone. No, da će biti teško do trofeja svima je jasno, kao što će biti teška ova utakmica na Etihadu,' priznaje strateg Liverpoola Brendan Rodgers, koji nema na raspolaganju veznjaka Lallanu, braniče Aggera i Flanagana, a upitan je i lijevi bek Enrique, pa će se na tu stranu vjerojatno premjestiti Johnson.

'Glad i želja za uspjehom trebali bi biti naš veliki adut ove sezone uz talent kojeg imamo. Na Etihadu očekujem ofenzivnu igru oba sastava jer ako netko postigne 102 i 101 gol, kao City i mi prošle sezone, onda je jasno kakve strategije forsiramo. Možda momčadi još nisu onako poletne i svježe kao što bi trebale biti, ali ovo ne može biti utakmica sporog ritma. Sterling i Sturridge su dva napadača od kojih mnogo očekujem danas i u budućnosti, atmosfera u momčadi je jako dobra i mi vjerujemo u pozitivan rezultat,' zaključio je trener Liverpoola Brendan Rodgers.