SAMO ZA TPORTAL

Bivši dinamovac o Livakovićevom crvenom, Erlićevom kiksu i sramoti hrvatskog sporta

16.10.2024 u 08:22

Bionic
Reading

Poljska i Hrvatska u utorak su odigrale čudnu, nećemo napisati čudesnu, utakmicu, jer evidentno je bilo brojnih propusta, prvenstveno u obrambenim zadacima, pa nije ni čudno da je na kraju okončana rezultatom 3:3. Bod je to koji objema reprezentacijama ostavlja nadu u prolazak u četvrtfinale Lige nacija

Nakon ranog vodstva Poljske, koja je u prvih 20 minuta apsolutno gospodarila terenom pokraj bezidejne Hrvatske, uslijedio je period u kojem su Dalićevi igrači posve preokrenuli utakmicu i s tri gola nagovijestili potop Probierzove momčadi.

No kako se u utorak na Nacionalnom stadionu događalo puno toga čudnoga, uslijedio je ponovni uzlet Poljaka, odnosno pad Hrvata, pa se na odmor otišlo s minimalnom prednošću Modrića i ekipe. I nastavak utakmice bio je 'šaren', ali na kraju je završilo s 'miroljubivih' 3:3.

A događaje na stadionu pratio je i bivši nogometaš, između ostalih, Zagreba i Dinama, ali koji je baš u Poljskoj, točnije u Legiji i Wisli, stekao 'kultni status', pa mu se zalomi i pokoja poljska riječ. Naravno, riječ je o 41-godišnjem Ivici Vrdoljaku, bivšem nogometašu koji se nakon igračke karijere primio menadžerskog posla.

'Ono što moram naglasiti jest lošija igra naših u fazi obrane. Jer ako gledamo cijelu utakmicu u globalu, uvjeren sam da nijedan od izbornika nije zadovoljan, odnosno da će u analizi negativne stvari usmjeriti na fazu obrane. Za nas na tribinama to je bila dobra utakmica, s puno golova, lijepih prilika i dobrih golmanskih intervencija i Bulke i Livakovića. Iako moram reći da je i isključenje Livakovića, meni na tribini, izgledalo prestrogo. A zbog čega je Hrvatska bila u podređenom položaju u tom zadnjem dijelu utakmice', počeo je Vrdoljak analizu za tportal, a onda i obrazložio.

'Imam osjećaj da je Livaković ipak bio prvi na lopti. Istina, zahvatio je Lewandowskog, no ako je već nešto sporno, možda je sudac trebao pregledati VAR. Jer možemo reći i da je Lewandowski zakasnio, odnosno ako je Livaković bio prvi na lopti, a bio je, možda je Poljak trebao izbjegavati sudar. Nejasna situacija posve.'

Vratio se Vrdoljak na samu utakmicu.

'Kada se Hrvatska vratila i ekspresno povela, učinilo mi se da će sve do kraja to biti jednosmjerna utakmica. No Poljaci su smanjili, potom je i Livaković u 45. minuti zaustavio Kaminskog. Isto tako, Bulka je u nastavku imao tri sjajne intervencije, prvo je zaustavio Matanovića, pa udarac Modrića pod prečku, potom i Perišićev pokušaj gurnuo u korner. Također, meni s tribine nije bila jasna Erlićeva reakcija kod trećeg gola Poljaka, jer lopta je dugo putovala, a on kao da je pratio samo Lewandowskog, ne i let lopte. Imam osjećaj da je mogao puno bolje reagirati jer Lewandowski je proslijedio loptu do Szymanskog, a on je pogodio za 3:3. Prema tome, bilo je prilika, ali to je sve, kao što sam rekao, na izbornicima za analizu. Jer čini mi se da je bilo previše oscilacija.'

Dalić je u ovoj utakmici dobio potvrdu svega što se piše proteklih dana, odnosno da ima mladih igrača koji zaslužuju reprezentativni dres.

'Slažem se jer sjajnu utakmicu odigrali su Martin Baturina i Petar Sučić. To je veliki plus, obojica su odigrala veliku utakmicu. I drago mi je zbog njih.'

Često čitamo vaše izjave za poljske medije o tome da postoji velika razlika u infrastrukturi u Poljskoj i Hrvatskoj. Sada smo opet mogli vidjeti da ste u pravu.

'Često sam u Poljskoj i ne iznenađuje me to više. Doduše, čudim se tome da se neki i dalje primaju za glavu kada dođu pa vide ovakve stadione. A oni su ih napravili još tamo 2010. godine. Ne čak ni za Euro 2012. Tada su izgradili tek Nacionalni stadion, na kojem se igrala ova utakmica, jer taj stadion ne koristi nijedan klub. Tek su tri kluba profitirala zbog Eura, a to su Slask Wroclaw, Lechia Gdansk i Lech Poznan. Svi ostali građeni su puno prije Eura i nisu imali veze s organizacijom tog turnira. Meni je iznenađenje to da grade i druge zemlje oko nas. Od Albanije do Sjeverne Makedonije, Srbije... Svi imaju stadione, neki dobivaju i organizacije velikih UEFA-inih utakmica, a samo se mi sramotimo, pogotovo zato što mnogi našu zemlju vežu uz sport, nogomet... Evo, igrao sam nedavno nekakvu veteransku utakmicu NK Sava, pa kada sam vidio bacalište Sandre Elkasević, u onom nekakvom ćošku, ostao sam zgrožen, to je ruglo. I uvijek će odgovorni naći neki izgovor. Ali to je dokaz koliko nas cijene. Zbilja sramota.'

Nego, bavite se menadžerstvom i imate sjajne kontakte u Poljskoj. Postoji li kakav igrač koji bi bio pojačanje za hrvatske klubove?

'Hmmm... Ima igrača koji su dobri, ali ne bih sada mogao izdvojiti nekog kao ekstra pojačanje. Posebno jer bi taj netko trebao biti vrlo mlad, pa da dođe po afirmaciju u Dinamo ili Hajduk, Rijeku... Moje mišljenje je da ih trenutno nema, odnosno da je našima bolje dati priliku igračima iz svojih škola. Istina, recimo ovaj Szymański, koji je sada u Fenerbahčeu, a prije toga bio je i u Feyenoordu, on je bio drugačiji od svih. No sada takvih ne primjećujem', završio je Vrdoljak.

  • +63
Poljska - Hrvatska, Liga nacija (15.10.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac