nešto neviđeno

Cirkus u Zrinskom: Ivan Komak smijenjen, ali i dalje iza kulisa upravlja klubom

24.09.2024 u 21:08

Bionic
Reading

Medijski prostor preplavila je vijest o smjeni kontroverznog direktora Zrinskog Osječko 1664, Ivana Komaka (75). Iako se čini da je Komak smijenjen na skupštini kluba, prema saznanjima, riječ je o taktičkom potezu kako bi izbjegao težu kaznu HNS-ove disciplinske komisije.

Na njegovo mjesto privremeno je postavljen njegov prijatelj i osoba od povjerenja, Vedran Dervić, što znači da Komak i dalje kontrolira klub iz sjene, unatoč formalnoj smjeni.

Komakov sukob s HNS-om i pravni manevri

Komak se već duže vrijeme nalazi u sukobu s Hrvatskim nogometnim savezom (HNS). U kolovozu je kažnjen zabranom obavljanja svih dužnosti u nogometu na deset mjeseci zbog izjava protiv HNS-a u lipnju. Prema pravilima, Komak ne smije sudjelovati u radu kluba niti biti prisutan na utakmicama kao dužnosnik. U priopćenju Zrinskog navodi se da je Komak razriješen dužnosti na brzinskoj skupštini održanoj 17. rujna, no ta vijest objavljena je tek nakon debakla Zrinskog protiv Cibalije (0:5) u Vinkovcima, četiri dana kasnije, piše Index.

Unatoč formalnoj smjeni, Komak je nakon utakmice ponovno kritizirao HNS, no ovoga puta kao 'fizička osoba', izbjegavši time novu potencijalnu kaznu. Zrinski se nakon toga kurtoazno ispričao zbog izjava svog bivšeg direktora, naglasivši:

'U ime NK Zrinskog Osječko 1664 želimo uputiti ispriku zbog izjava prema Hrvatskom nogometnom savezu i svima koje je, sada već bivši direktor Ivan Komak, spomenuo.'

Oštre izjave nakon poraza i prijetnje prodajom kluba

Nakon teškog poraza od Cibalije, Komak je dao niz kontroverznih izjava za vinkovački portal Budica.info, najavivši mogućnost prodaje ili čak gašenja kluba.

'Klub ću ili prodati ili ugasiti! To ću riješiti u sljedeća dva-tri tjedna. A onda idem dalje, u Sloveniju, Mađarsku, Bosnu, Srbiju... možda čak i kod vas u Vinkovce. U Vinkovcima ne vidim protivnike kakve imam u Osijeku.'

Komak se pritom nije suzdržavao ni u svojim izjavama o trenutnoj sezoni, optuživši lokalne moćnike i HNS za manipulacije unutar kluba:

'Borim se protiv dva velika zla. Lokalni moćnici mi ulaze u igrače, protiv Šibenika su mi ušli u šestoricu, ali i HNS. Vidjet ću što ću dalje, ali postajem svjestan da ne mogu protiv njih.'

Komakova dugogodišnja borba s HNS-om

Komakov sukob s HNS-om traje već godinama, a eskalirao je nakon prošlosezonskog poraza od Šibenika, kada je Zrinski izgubio šansu za ulazak u SuperSport HNL.

'HNS-u smeta Zrinski jer sam rekao da ću mijenjati vrh', izjavio je Komak.

'Oni su isplanirali sve, a moji prijatelji iz Osijeka podvili su rep. Sve to ide od Kustića i vrha HNS-a. Ja sam rekao da ću ih mijenjati i neću odustati.'

Ove izjave samo su dio njegovog dugotrajnog sukoba s HNS-om, koji je često bio obilježen optužbama za korupciju i manipulacije. Unatoč formalnoj smjeni, Komak i dalje ima velik utjecaj u klubu te nastavlja svoj rat protiv HNS-a. Kako će se ova situacija dalje razvijati i hoće li Zrinski Osječko 1664 uspjeti stabilizirati svoje poslovanje pod novim vodstvom, ostaje za vidjeti.